![]() |
El Ve Makine Dikişçisi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() El Ve Makine Dikişçisi MesleğiTANIM El ve makine dikişçisi önceden kesilmiş olan kumaşları veya derileri makine ile diken, ince dikişlerini elle yapan, kusurlu giysileri onaran kişidir ![]() GÖREVLER - Dikilecek malzemeye uygun renk ve kalınlıkta ipliği seçer ve makineye takar ![]() - Makineyi, dikimi yapılacak malzemeye göre hazırlar, - Kesilmiş olarak gelen parçaları diker, - Birleştirilen parçanın üst dikişlerini geçer, - Düğme, kopça ve kanca gibi malzemeleri el veya makine ile gereken yerlere diker, - Dikilen parçaları kontrol eder, - Kullandığı makinenin bakımını ve basit onarımını yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Bu meslek elemanı nesnelerle çalışır ![]() - Ev tipi veya sanayi tipi dikiş makinesi, - Kumaş, deri gibi tekstil malzemeleri, - Makas, mezür, yüksük, - Overlok makinesi, - Düğme, kanca, kopça kullanır ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER El ve makine dikişçisi olmak isteyenlerin; - Çok dikkatli, - Gözünü, ellerini ve ayağını aynı anda ve birbirleriyle uyumlu olarak kullanabilen, - Aynı işi devamlı yapmaktan bıkmayan, sabırlı ve sakin, - Kendine verilen işi istendiği şekilde yapmaya özen gösteren kimseler olmaları gerekir ![]() El, parmak, kol ve bacakları olmayan veya görme özürlü (özellikle yakını görmeyen), renk körlüğü olanlar ve elleri titreyenler bu mesleği yürütemezler ![]() Dikkati dağınık olan, belirlenmiş işleri tekrarlamaktan sıkılan ve değişiklikten hoşlanan yaratıcı kişiler mesleği yürütmekte zorlanırlar ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI El ve makine dikişçileri genellikle tekstil atölyelerinde, terzi atölyelerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI El ve makine dikişçisi genellikle tekstil atölyelerinde, terzi atölyelerinde çalışır ![]() Giyinmek, insanların temel gereksinimlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu meslek; - Milli Eğitim Bakanlığı yaygın eğitim kurumları'nda (pratik kız sanat okulları, halk eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri) düzenlenen meslek kurslarında, - Türkiye İş Kurumu'nun işgücü yetiştirme kurslarında, - Tekstil sektörü bünyesinde bulunan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde öğrenilir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Yaygın eğitim kurumlarında genel olarak örgün eğitim dışında kalan kişilerin eğitimi amaçlandığından herhangi bir yaş ve eğitim sınırlaması yapılmamaktadır ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Kurslar, Türkiye İş Kurumu' nda 2 ay, - İşbaşında eğitim veren kuruluşlarda 1,5-3 ay arasında değişmektedir ![]() - Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde yılın her ayında kurs gurupları oluşturularak mesai saatleri içinde ve dışında (hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatili) öğretim yapılmaktadır ![]() - Halk eğitim merkezlerinde eğitim süresi, kursun hafta sonları, akşamları veya hafta içi olmasına göre değişmektedir ![]() Eğitim süresince; - Kullanılacak alet ve makinelerin tanınması, - Makine kullanımı, bakımı, onarımı, - Makinede üçgen, kare, dairesel ve düz dikiş şekli, - Spiral ve pekiştirmeli dikiş şekli, - Yaka, kol, manşet, roba, etiket ve süs dikişleri, - İlik açma, düğme dikme konularında bilgi ve beceri kazandırılmaktadır ![]() MESLEKTE İLERLEME El ve makine dikişçisi, çalıştığı işyerinde atölye ustası veya şefi olabilir ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Erkek terziliği, Kadın terziliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Türkiye İş Kurumu'nca düzenlenen kurslarda eğitim gören kişiye her fiili kurs günü için belli bir ücret ödenir ![]() - Ayrıca meslek eğitimi gören kursiyerlerin kurs süresince iş kazasına uğramaları veya meslek hastalığına yakalanmaları halinde Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı sağlık kuruluşlarınca tedavilerinin yapılması için sağlık yardım ödeneği ayrılır ![]() - İşyerlerinin kendi içerisinde düzenledikleri kursta ise genellikle asgari ücret düzeyinde kazanç söz konusudur ![]() - Pratik kız sanat okulları ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri ile halk eğitim merkezlerinde kursa katılan kişiler masraflarını kendileri karşılarlar ![]() - Türkiye İş Kurumu'nca işyerleri ile ortaklaşa düzenlenen kursu başarı ile tamamlayanlar ilgili işyerlerinde başlangıçta asgari ücret alırlar ![]() ![]() - İşyerleri kendi bünyelerinde düzenledikleri eğitim sonunda da yine politikalarına, yapmış oldukları işin boyutlarına ve piyasa koşullarına göre çalışanlarına ücret öderler ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|