![]() |
İç Mimarlık Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İç Mimarlık Mesleğiİç Mimarlık TANIM Bir mekanı (ev, büro, sinema, lokanta) veya çevreyi (bahçe vb ![]() ![]() GÖREVLER - Müşterinin isteklerini ve ihtiyaçlarını saptar, - Mekanda yapılması gereken değişiklikleri ve konulacak eşyaları tasarlar, - Tasarımın krokisini çizer, - Kullanılacak malzemenin ve satın alınacak eşyanın kalitesine göre maliyetini ve işçilik ücretini hesaplar, - Dekorasyon malzemelerinin ve mobilyaların satın alınmasında müşteriye yardımcı olur, - Mobilyaların, halı ve perdelerin yerleştirilmesini sağlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar, - Kalem, - Rapido ve cetvel takımı ile kırtasiye malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İç mimar olmak isteyenlerin, - Üst düzeyde genel yeteneğe, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, renkleri ayırdedebilme, zihinde canlandırabilme gücüne sahip, yaratıcı, - Bir işi planlayıp uygulayabilen - Görsel sanatlara ilgi duyan, - Başkalarını etkileyebilen, - Eleştiriye ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İç mimar çalışmalarını; büroda, düzenleyeceği mekanda ve malzemelerin yapılacağı atölyede yürütür ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ OLANAKLARI - İç mimarlar, genellikle özel sektörde çalışma olanağı bulabilirler veya kendilerine ait işyeri açabilirler ![]() - İç mimari ve dekorasyon ülkemizde sürekli olarak gelişmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelerin mühendislik-mimarlık ve güzel sanatlar fakültelerinin “İç Mimarlık”, “İç mimarlık ve Çevre Tasarımı”, “İç Mimari ve Çevre Tasarımı” bölümlerinde verilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu mesleğin eğitim yerlerine, hem özel yetenek sınavıyla hem de ÖSS Sayısal ve ÖSS Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alınmaktadır ![]() Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci alan okullara girebilmek için, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), İç Mimarlık bölümü için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü için yeterli “Eşit Ağırlık (EA-2)” puan almak, - Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan okullara girebilmek için ilgili üniversitelerin belirleyeceği ÖSS taban puanı almak ve özel yetenek sınavına katılarak başarılı olmak gerekmektedir ![]() - ÖSS'de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel yetenek sınavlarına katılırlar ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi, yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerde 5 yıl, diğer üniversitelerde 4 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - İşyerinin özelliğine göre idari ve teknik yöneticilik yapabilirler, - Lisans üstü eğitimle sanatta yeterlilik derecesi alabilirler ![]() - Çeşitli yarışmalara katılıp ürünlerini tanıtabilirler ![]() - Kendi işletmelerini kuranlar başarıları ölçüsünde işletmelerini geliştirebilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Endüstri ürünleri tasarımcılığı, mimarlık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim sırasında durumu uygun olanlar öğrenim ve harç kredisi alabilirler ![]() ![]() - Ücret çalıştığı işyerinin ücret politikasına, kişinin tecrübesine göre asgari ücretin 2-3 katı arasında değişmektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|