![]() |
Matbaa Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Matbaa Teknisyeni MesleğiTANIM Matbaada basılarak çoğaltılacak çeşitli kitap, gazete, dergi, el ilanları, broşür, reklam araçları, kartvizit ![]() ![]() ![]() GÖREVLER Matbaalarda çalışan meslek elemanlarının yaptıkları işler; basım öncesi, basım ve basım sonrası olmak üzere 3 aşamada gerçekleşir ![]() ![]() ¨ Basım öncesi yapılan işler; - Baskıyı hangi teknikle yapacağını planlar, - Baskı kalıbını hazırlar, - Yapılacak işin maliyetini hesaplar, - Kullanılacak malzemeyi (boya, kağıt, mürekkep vb ![]() ![]() ¨ Basım aşamasında yapılan işler; Matbaacılıkta tipo (yüksek) baskı, ofset baskı, serigrafi baskı ve çukur (gravür) baskı olmak üzere dört tür baskı tekniği kullanılır ![]() ![]() - İstenilen işin orijinaline uygun olarak basılması amacıyla planlama yapar, kullanılacak malzemeyi hesaplayarak temin eder, - Müşterinin isteğine göre boyayı hazırlar, - Baskı makinesi ile birlikte mürekkep alıcı ve mürekkep verici merdanelerini ayarlar, baskıya geçer, - Basılı ürünü makineden çıkarır ve istiflenmesini sağlar, - Serigrafi (Elek) baskıda, · Baskı filmini çeker, kalıbını hazırlar ![]() · Şablonun üzerine mürekkep koyar, altına baskı malzemesini de koyarak baskının gerçekleşmesini ve kurutma tezgahlarında kurumasını sağlar, - Basım sonrası yapılan işler: Baskıdan çıkan yarı mamullerin kırma-katlama,harmanlama(sıraya koyma) kesme,ciltleme ve dağıtımdır ![]() ¨ Forma halinde basılan yarı işlenmiş ürünlerin kırım makinesinde kırma-katlama işini yapar veya başka matbaada kırılmasını sağlar, ¨ Harmanlama işini yapar veya başka matbaada yaptırır, o Karton kapaklı veya cilt kapaklı olmasına göre dikiş işlemini yaptırır, ·Matbaa bıçağıyla ebatlarına uygun olarak keser yada kestirir ve ürünü kullanılacak şekle getirir ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Harf kasaları, harfler ve harf karakterleri, Klişeler ve klişe altlıkları, Numaratör, çeşitli gramajda kağıt, karton, mukavva, karbon kağıdı, cam, boya, mürekkep vb ![]() - Takatuka, çeşitli boyda tornavida, metal ve lastik takozlu çekiçler, keskiler, düz ağızlı zımbalar, makas, çift, espas ve kumpaslar, - El mikrometresi (kalınlık ölçmek için) - Tel dikiş (zımba), iplik dikiş makinesi ve kırma makinesi, - Işıklı masa, Mikro kamera, film kesme makinesi , - Otomatik banyo makinesi, Dizgi makinesi ve ofset baskı makinesi, - Pres makinesi ve vakumlu seriğraf baskı tezgahı , - Bilgisayar, - Tutkal, benzin vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Matbaa Teknisyeni olmak isteyenlerin; - Basım işlerine ilgi duyan, estetik görüşe sahip, - El, göz ve parmaklarını eşgüdümlü kullanabilen, - Renkler, çizgiler ve şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, - Ayrıntıları algılayabilen, - Mekanik yeteneğe sahip, - Dikkatli, titiz, kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Çalışma ortamı; işyerinin sektörüne ve büyüklüğüne göre farklılıklar göstermekle birlikte, genellikle kapalı, güneş ışığı almayan ancak aydınlık mekanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Matbaa teknisyenleri, her türlü basım ve çoğaltma işleminin yapıldığı özel ve kamu işyerlerinde çalışabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Matbaa teknisyenleri alanlarıyla ilgili kendi işyerlerini de açabilir ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleki eğitim Endüstri Meslek Liselerinin ‘Matbaacılık’ bölümlerinde ve Matbaa Meslek Liselerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Endüstri Meslek Liselerine; en az ilköğretim okulu mezunu, 19 yaşını doldurmamış, başarı ve sağlık durumu girmek istediği mesleğe uygun öğrenciler kayıt yaptırabilirler ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ o Endüstri Meslek Liselerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() · Eğitim süresince, derslerin % 40’ını Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Yabancı Dil, Tarih, Coğrafya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o Öğrenciler 3 ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Matbaa Teknisyenleri çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef vb ![]() ![]() Meslek liselerinin Matbaa, Matbaacılık bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri takdirde, Fotoğrafçılık, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Matbaacılık, Serigrafi, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - 3308 sayılı yasa gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere ücret alırlar ![]() - İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar ![]() - Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler ![]() - Mesleki eğitim süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu’nca karşılanır ![]() Kazanç, çalışılan sektör ve işletmeye göre değişmektedir ![]() ![]() ![]() Kendi adına işyeri açan matbaa teknisyenlerinin gelirleri, makinelerin teknolojisine, işyerinin kapasitesine, müşteri yoğunluğuna göre değişmektedir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|