![]() |
Veteriner Sağlık Teknisyeni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Veteriner Sağlık TeknisyeniVETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ TANIM Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde veteriner hekim nezaretinde koruyucu sağlık hizmeti veren kişidir ![]() GÖREVLER - Bağlı bulunduğu bölgelerde veteriner hekim kontrolünde hastalık taramaları yapar, - Hayvanlara koruyucu aşılar yapar (şap, şarbon, kuduz gibi), - Hastalık çıkan yerlerde sağlık tedbirleri alır, - Hasta hayvanların ayrılmasını ve buna ilişkin bürokratik işlemleri yürütür, - Hayvan ıslahında (tabi ve yapay tohumlamada) görev alır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Enjektör, termometre, aşılar, dezenfektanlar, pamuk, alkol vb ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Veteriner sağlık teknisyeni olmak isteyenlerin; - Biyoloji ve kimyaya ilgi duyan, - Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan, - Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam, - Sabırlı ve düzenli, - Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Meslek mensupları, daha çok açık havada, ahırlarda çiftliklerde, kirli, ıslak, gübre kokulu ve tozlu ortamlarda çalışırlar ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Eğitimini tamamlayanlar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde çalışmaya başlarlar ![]() Meslek mensupları, hayvan yetiştirilen bütün çiftliklerde çalışma olanağına sahip olmakla birlikte, özel çiftliklerden pek fazla teknisyen talebi olmamaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liselerinin “Veteriner Sağlık” bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Eğitim kurumuna girebilmek için;İlköğretim okulu mezunu öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na katılıp, bu sınavda başarılı olmaları ile aşağıdaki şartlara sahip öğrenciler mesleğin eğitimine başlayabilirler ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıl olup genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte verilmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME İdari kadrolara yükselebilirler, Veteriner Sağlık Meslek liselerinin; Hayvan Sağlığı ve Veteriner Sağlık Teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar istedikleri takdirde, Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, Laborant ve veteriner sağlık (açıköğretim) ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Veteriner hekim ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince herhangi bir ücret söz konusu değildir ![]() Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nda işe başlayanlar asgari ücretin iki katı kadar ücret alırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|