Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elektroniği, teknisyeni, tıp

Tıp Elektroniği Teknisyeni

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tıp Elektroniği Teknisyeni

TANIM
Tıp alanındaki teşhis ve tedavi uygulamaları için kullanılan elektronik alet ve cihazların, kullanım, bakım ve onarımını sağlayan, ayrıca bu cihazların doğru olarak kurulması ve kullanılması için sağlık personelini bilgilendiren kişidir

GÖREVLER
- Kalp, beyin gibi organların çalışma şekillerini kaydeden EEG ve EKG cihazlarının tüm elektronik devreleriyle ilgili çalışmalar yapar,
- Kan akışı ve kan miktarı ölçümü yapan cihazların elektronik devreleri üzerinde çalışmalar yapar, elemanlarını tanır, meydana gelecek arızaları giderir,
- Cihazların periyodik (günlük, haftalık,aylık ve yıllık) bakımlarını yapar,
- Cihazları test eder, kalibrasyon ayarlarını yaparak kullanıma hazır olmasını sağlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Çeşitli kataloglar, elektronik ve mekanik test aletleri, güç kaynağı, gaz ölçüm cihazları, narkoz test cihazı, anestezi test cihazı, kimyasal test cihazı, çalıştırma talimatnamesi,
- Kaynak tabancası, havya, eğe, pense, tornavida, mengene,
- Tezgah, çalışma masası, bilgisayar,
- Bakımını yaptığı alet ve cihazlara ait bakım ve kullanım talimatnameleri veya kataloglar, Bilgisayar ve yazılım programları

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Tıp elektroniği teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı,
- Alet ve makinelere ilgili ve mekanik ilişkileri algılayabilen,
- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- Şekil ilişkilerini algılayabilen, Dikkatli ve sakin,
- Görme ve işitme organları sağlam
kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Tıp elektroniği teknisyenleri sağlık kuruluşlarının teknik bakım bölümlerinde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yaparlar Görev ortamı aydınlık ve temizdir Gürültü oranı fazla değildir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

İş bulma olanakları oldukça geniştir Hastanelerde, laboratuarlarda, tıp cihazı satan ve imalatını yapan şirketlerde, Sağlık Bakanlığı'nın illerde bulunan bölge tamirhane ve depo müdürlüklerinde iş bulma olanağı vardır
Ülkemizde tıp alanında, elektronik cihaz ve sistemlerin kullanımı süratle yaygınlaştığından, bu alandan mezun olanlar, aranan elemanlardır
Meslekte işsiz kalınması halinde, temel elektronik bilgisi alınmış olduğundan, elektronik ile ilgili diğer bütün dallarda çalışma olanağı vardır

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Anadolu Teknik Lisesi Tıp Elektroniği bölümünde verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Anadolu Teknik Liselerinde eğitim kurumuna girebilmek için; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak, gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Anadolu Teknik Lisesinde eğitim süresi 4 yıldır Eğitim süresince genel kültür ve meslek dersleri birlikte okutulmaktadır Uygulama eğitimi işletmelerde ve atölyelerde verilmektedir

MESLEKTE İLERLEME

Anadolu Teknik Liselerinin Tıp Elektroniği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik- elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomosyon, Ev cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik santralleri, Mekatronik, Otomotiv, Protez ve Ortez, Odyometri, Optisyenlik, Elektronörofizyoloji, Radyo ve televizyon tekniği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler
Ayrıca, teknik liselerinin tıp elektroniği bölümünden mezun olanlar üniversitelerin Elektronik Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir
Mezun olanlara, 3308 Sayılı Kanun'a göre doğrudan "İŞYERİ AÇMA BELGESİ" verildiğinden, işyeri açabilirler
Kamu kuruluşlarında, başta atölye şefi olmak üzere, benzer idari kadrolara yükselebilirler
BENZER MESLEKLER: Elektronik Teknisyenliği, Motor ve Makine Teknisyenliği, Bilgisayar Operatörlüğü

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrenciler, son sınıfta staj sırasında, asgari ücretin % 30' u oranında ücret almaktadırlar, Özel firmalarda staj yapanlar ise asgari ücretin tamamını ya da daha fazlasını alabilmektedirlerKamu kuruluşlarında teknisyen unvanı altında asgari ücretin 2-3 katı ücret almaktadırlar Özel firmalarda daha fazla ücret alınmaktadırKendi işyerini açanlar, yaptıkları iş oranında, değişik miktarlarda kazanç sağlayabilirler

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com