![]() |
Müzik Aleti Yapımcılığı Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müzik Aleti Yapımcılığı MesleğiTANIM Türk müziğinde kullanılan aletlerinin yapımı, bakımı ve onarımı alanında çalışan kişidir ![]() GÖREVLER - Yapılacak çalgıyı tasarlar, - Çalgı için uygun malzemeyi belirler, - Çalgının yapımı için gereken işlem basamaklarını belirler, - Atölyelerde işlemlerin yapılmasını sağlar, - Her işlemin bitiminde kalite kontrolü yapar, - Çalgının istenen sesleri verebilecek nitelikte olması için gerekli düzeltmeleri yapar/yaptırır, - Kullanılan bir çalgıda meydana gelen bozukluğun kaynağını belirler, - Bozuk parçanın yerine yenisini takar, taktırır, - Gerekli ayarları yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Müzik aletlerinin kalite kontrollerinin, akortlarının yapılmasında kullanılan ses düzenekleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Müzik aleti(Çalgı)yapımcısı olmak isteyenlerin; - Sesleri üst düzeyde ayırdedebilme yeteneğine ve ritm duygusuna sahip, - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Müzikle ilgili ve bu alanda başarılı, - Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Müzik aleti (Çalgı)yapımcıları kapalı atölye ortamında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Çalgı yapım bölümü mezunları; - TRT Kurumunun Devlet Koroları ve Orkestralarının, Luthier (müzik aleti yapımcısı) kadrolarında, - Kendilerine özel atölye açabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, Anadolu Üniversitesi , Devlet Konservatuvarı " Yaylı Çalgı Yapımı" ve Ege Üniversitesi (İzmir) Devlet Türk Musikisi Konsevatuarı “Çalgı Yapımı” bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için; - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli baraj puanı almak, - İlgili üniversitenin yapacağı özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır ![]() Çalgı yapım proğramında; yaylı sazlar, vurmalı sazlar, mızraplı sazlar ve nefesli sazlar ana sanat dalları olmak üzere dört dalda eğitim verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler ![]() ![]() Resmi kurumlarda çalışanların kazançları yasalarla belirlenir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|