|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kalite, kontrol, mesleği, teknisyeni, tekstil |
![]() |
Tekstil Kalite Kontrol Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tekstil Kalite Kontrol Teknisyeni MesleğiTANIM Tekstil ürünlerinin üretim safhalarında parçaları tamamlanmış ürünlerin, işlem ve görünüş olarak üretim standartlarına uygunluğunu, sağlamlığını, esnekliğini hatalarını ve renk değişimlerini kontrol eden kişidir ![]() GÖREVLER - Tekstil mühendislerinin ve teknikerlerinin denetimleri altında Türk ve dünya standartlarına uygun numuneler üzerinde fiziksel kimyasal test çalışmaları yapar, - Test sonuçlarını ilgili grafiklere işler, değerlendirir ve sonuçları ile ilgili rapor hazırlar, - Üretim işlemlerini izleyip, üretim sırasında meydana gelebilecek hataları saptar ve ilgililere bildirir, - Elyaftan, ipliklerden ve dokunan kumaştan tekniğine uygun örnekler alır, - Üretilmek istenen mamulün gerekirse analiz ve tasarımını yapar, - Yarı mamul ve mamullerin kalite kontrolünü yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme kumaş, boya maddeleri, yardımcı malzemeler, Büküm cihazı, Yabancı madde tayin edici cihaz, - Laboratuar alet ve cihazları (deney tüpü, şişeler vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Tekstil kalite kontrol teknikeri olmak isteyenlerin; - Matematik, fen derslerine ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, - Şekil ve renk algısı gelişmiş, - Anlama, yorumlama ve anlatabilme yeteneğine sahip, - Tasarıcı ve yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Tekstil kalite kontrol teknikeri, tekstil fabrikalarının herhangi bir bölümünde (iplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon, kalite-kontrol laboratuarı) görev yapabilir ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan ülkemizin gelişmiş bir sanayi dalı olan tekstil sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir ![]() Kaliteli üretim etkin bir kontrol mekanizması gerektirir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Tekstil kalite kontrol teknisyenliği eğitimi; Anadolu kız teknik/Anadolu kız meslek/kız meslek liselerinin, tekstil alanı kalite kontrol dalında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Anadolu meslek liselerine girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir ![]() Ayrıca, Anadolu meslek liselerinin 1 ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Anadolu Meslek Liselerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() - Anadolu Teknik Liselerinde de eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() - 2 ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin tekstil alanı kalite kontrol dalından mezun olanlar; istedikleri taktirde, Halı ve kilim, Halıcılık, Tekstil, Pamuk pazarlama ve iplikcilik ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Ayrıca mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları Tekstil öğretmenliği, Tekstil dokuma ve örgü öğretmenliği lisans programlarını - tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir ![]() İstihdam edildikleri işyerlerinde başarılı olanlar kısım şefi, müdür yardımcısı ve müdür düzeyine kadar ilerleyebilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Tekstil teknisyeni, Kimya teknikeri, Tekstil tasarımcısı ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler için 3308 sayılı yasa gereğince haftanın 2 günü okulda 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|