![]() |
Motor Teknisyenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Motor Teknisyenliği MesleğiTANIM Benzin veya dizel yakıtı ile çalışan araçların, motorlarının ayar, bakım ve onarımında çalışan kişidir ![]() GÖREVLER - Sabit ve hareketli motor parçalarını tanır, çalışmasını bilir, karakteristiklerini inceler, motordan söker, kontrollerini, gerekli ise tamirini ve onarımını yapar ve yerine takar, - Motorda arıza varsa kaynağını saptar ve onarır, - Motorun düzenli bakımını ve ayarlarını yaparak aşırı yakıt tüketimini önler, verimli, sessiz ve sarsıntısız çalışmasını sağlar, - Taşıtı yol testine hazırlar, yol testini yapar, - Teknik raporlar hazırlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Motor parçalarını söküp takmak için kullanılan el takımları, - Matkap, - tezgahı, el breyzi, - Motor test cihazları, - Ölçme aletleri, - Temizlik aletleri ve deterjanları, - Bilgisayar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Motor teknisyeni olmak isteyenlerin; - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, - El ve gözü eşgüdüm halinde kullanabilme, - Mekanik ilkeleri kavrayabilme gücüne sahip, - Görme ve işitme organları, elleri sağlam, - Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Motor teknisyenleri genellikle otomobil tamirhanelerinde ve servislerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Oto tamirhanelerinde ve servislerde, taşıt fabrikalarında, kamu kuruluşlarında teknisyen olarak ve kendi işyerlerinde çalışma olanağına sahiptirler ![]() - Gelişmekte olan ülkemizde, bu meslek dalındaki teknik eleman ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilecek, alanla ilgili bilgi ve becerilere sahip olarak yetiştirilmiş motor bölümü öğrencileri ve mezunlarına ihtiyaç artacaktır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Motor teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik, Endüstri Meslek Lisesi ve Çok Programlı Liselerde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri Meslek, Teknik ve Çok Programlı Liselerde eğitim görebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve okula giriş koşullarına uygun olmak gerekmektedir ![]() Anadolu Teknik, Anadolu Meslek Liselerinde eğitim görebilmek için ise; merkezi sınavla yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmış olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Motor teknisyenliği eğitimi, Endüstri Meslek ve Çok Programlı liselerin motor bölümünde 4 yıl, Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde ve Anadolu Teknik liselerinde de 4 yıldır ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “Motor” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Makine, Otomotiv, Tarım alet ve makineleri ön lisans proğramlarına sınavsız olarak yerleştirilebileceklerdir ![]() Ayrıca endüstri meslek liseleri motor bölümü mezunları ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına girip başarılı olmaları ve “Otomotiv Öğretmenliği”, “ Uçak Gövde Motor (Sivil Havacılık YO)”, Ucak Gövde –Motor Bakım (Sivil Havacılık YO) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir ![]() Teknik lise motor bölümü mezunlarına ''İşyeri Açma Belgesi'' ve "Ustalık Belgesi" girecekleri sınav sonrasında verilir ![]() BENZER MESLEKLER: Dizel pompa, enjektör tamir ve ayarcılığı, Motor yenileştirmeciliği, Ön düzen ve balans ayarcılığı, İş makineleri bakım onarım teknisyenliği, Uçak bakım teknisyenliği (gövde-motor) ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir ![]() İşe ilk girişte genellikle asgari ücret alırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|