![]() |
Zeytin İşleme Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeytin İşleme Teknisyeni MesleğiZEYTİN İŞLEME TEKNİSYENİ TANIM Zeytin mahsulünün işlenmesini, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılarak kalitesinin belirlenmesini, sonuçların yorumlanmasını ve doğru karar verebilme becerilerine sahip olan ara meslek elemanıdır ![]() GÖREVLER - Sofralık zeytinin (siyah zeytin, yeşil zeytin) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır ![]() - Kaliteli zeytin yağı üretilmesinde yararlanılan çeşitli teknikleri bilir ve uygular ![]() - Sofralık zeytinin sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için zeytinlerden ve katkı maddelerinden örnekler alır ![]() - Laboratuarlarda değişik analiz yöntemlerini (kimyasal ve duyusal) kullanarak analizler yapar ![]() - Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir ![]() - İstatistik bilgileri elde eder ve yorumlar yapar ![]() - Zeytinyağı ile ilgili basit analizleri (asit tayini) yapar ![]() - Zeytin çeşitlerinin tanınması, kültürel işlemler, hasat ve zirai mücadele gibi zeytin bahçesi işletmeciliği ile ilgili işlerde görev alır ![]() - Çalışılan işletmede üretimin hijyen şartlarına uygun olmasını sağlar ![]() - Üretilen ürünlerin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin düzenliliğini kontrol eder ![]() - Amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında koordinasyonu sağlar ![]() - İşletmede uyulması gereken mevzuatı (Türk Gıda Kodeksi,TSE vb ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Üretimde kullanılan alet ve ekipmanlar, - Laboratuar malzemeleri, - Kimyasal maddeler, - Gerektiğinde bilgisayar, - İlgili mevzuat ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Zeytin işleme teknisyeni olmak isteyenlerin; - Normal düzeyde genel yeteneğe sahip, - İlgili yönergeleri izleyebilen, - Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek, - Dokunma, koku alma, tat alma keskinliği olan, - Kimya, biyoloji ve bitki yetiştirme konularına ilgili, - Dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Zeytin işleme teknisyeni; zeytin ve zeytin yağı üreten fabrika ve atölyeler, zeytin bahçeleri ile laboratuarlarda görev yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Zeytin işleme teknisyeni, sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmeleri ile büyük zeytin yetiştirme işletmelerinde çalışır ![]() - Bunun yanı sıra, temel laboratuar bilgileri sayesinde üretim sektöründe faaliyet gösteren çeşitli işletmelerde ve mikrobiyoloji laboratuarlarında görev alabilirler ![]() - Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Kurumlarda istihdam edilebilir ![]() - Zeytin ve zeytinden elde edilen ürünlerdeki artış bu mesleğe olan talebi sürekli olarak artıracaktır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Meslek Liselerinin, Gıda Teknolojisi Alanı “Zeytin İşleme” dalında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerine girebilmek için; - İlköğretim mezunu olmak, - Bünyesi ve sağlık durumunun mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() 9 ![]() Alan ortak dersi olarak; Bilgi ve İletişim Teknolojisi, 10 ![]() Alan-Dal dersleri olarak; Matematik, Fizik, Analitik Kimya, Gıda Kimyası, Sınai Kimya, Teknik Resim, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Uygulamalı ders olarak; Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarı, 11 ![]() Alan-Dal dersleri olarak; Gıda Kimyası, Zeytinyağı Kimyası, Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi, Zeytinyağı Üretim Teknolojisi, Uygulamalı ders olarak; Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Analiz Laboratuarı, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Uygulamaları derslerini almaktadırlar ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek Liselerinin “Zeytin İşleme” dalından mezun olanların, çalıştıkları işyerinde edindikleri bilgi, beceri ve gösterdikleri performansa bağlı olarak usta, ustabaşı, bölüm şefliği veya atölye şefliğine yükselme olanakları vardır ![]() Meslek Liselerinin “Zeytin İşleme” dalından mezun olanlar “Zeytin Endüstrisi, Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirilmesi, Endüstriyel Tavukçuluk, Et Endüstrisi, Gıda Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Meyve ve Sebze İşleme, Süt ve Ürünleri, Tavukçuluk, Yağ Endüstrisi” ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU EĞİTİM SÜRESİNCE 3308 sayılı yasa gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrenciler yaşlarına uygun asgari ücretin %30’ ndan az olmamak üzere ücret alırlar ![]() EĞİTİM SONRASI - Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar ![]() ![]() - Özel sektörde ise asgari ücret ile işe başlamakta, daha sonra işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre asgari ücretin bir veya iki katı oranında ücret alabilmektedirler ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|