![]() |
Otomatik Kumanda Teknisyenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Otomatik Kumanda Teknisyenliği MesleğiOtomatik Kumanda Teknisyenliği TANIM İş makineleri, takım tezgahları ve çeşitli otomasyon cihazların otomatik kumanda devrelerini kuran, işleten, bakım ve onarımını yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Kurulacak sistemin projesini inceler, - Sistemin kurulacağı yeri inceler, - Projeye göre malzemeleri temin eder, - Otomatik kumanda sistemlerini kural, - Söz konusu sistemlerin programlarını veya gerekli program değişikliklerini yapar ve sistemi devreye alır, - Pilot üretim yaparak sistemi test eder, - Otomasyon kumanda sisteminin bakım ve onarımını yapar, - Olası arızaları belirler ve problemi ortadan kaldırır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Otomasyon sahasında kullanılan çeşitli ölçü aletleri, - Programlanabilir kumanda aletleri (Bilgisayar, PLC, Mikrokontrolör), - Lehimleme gereçleri, - Çeşitli el takımları, - Çeşitli güç kaynakları, - Elektronik devre elemanları ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Otomatik kumanda teknisyeni olmak isteyenlerin; - Temel bilimlere özellikle fizikte mekanik ve elektronik konularına ilgi duyan, - El ve parmak becerisine sahip, - İnce ayrıntıları görebilen, dikkatli, - Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, - Yönergelere uyabilen kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Endüstride otomatik kumanda sistemlerinin uygulandığı ve otomatik makinelerle seri üretim yapan fabrikalarda çalışırlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Endüstride otomatik kumanda sistemlerinin uygulandığı alanlarda (gıda, otomotiv, tekstil vb ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, Anadolu Teknik Liseleri ve Anadolu Meslek Liselerinin "Otomatik Kumanda" bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlköğretim okulu mezunu öğrencilerin, Orta öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesinin "Otomatik Kumanda" bölümünü kazanmış olmaları gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslek eğitim süresi Anadolu Teknik Liselerinde 4 yıl, Anadolu Meslek Liselerinde de 4 yıldır ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin Otomatik Kumanda bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, meslek yüksekokullarının Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik- Elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Ev cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santralleri, Mekatronik, Otomotiv, Radyo ve Televizyon Tekniği ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Ayrıca ÖSS sınavında başarı göstererek Elektronik öğretmenliği, Elektronik ve bilgisayar öğretmenliği, Elektronik haberleşme öğretmenliği programlarını tercih ettiklerinde ek puandan faydalanmaktadırlar ![]() Deneyim süresinin artması, kişisel gayret ve başarıyla çalışması neticesinde Baş teknisyenlik, bölüm şefi, bölüm teknik amiri gibi şirketin bünyesinde var olan yönetim kademelerine getirilebilir ![]() BENZER MESLEKLER: Kontrol ve enstrümantasyon teknolojisi teknisyeni, hidrolik, pnömatik teknolojisi teknisyeni, endüstriyel elektronik teknisyeni ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Öğrenciler işyerlerindeki uygulama stajını 2'nci sınıftan itibaren yapabilmektedirler ![]() ![]() Meslek eğitimi sonrası kazanç, kişinin iş tecrübesi ve nitelik ve çalışma süresine göre değişmektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|