|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
iklimlendirme, mesleği, soğutma, teknisyeni |
![]() |
Soğutma Ve İklimlendirme Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğutma Ve İklimlendirme Teknisyeni MesleğiSOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME TEKNİSYENİ TANIM Soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, üretilmesi ve çalışması alanında çalışmaları yürüten ara insan gücüdür ![]() GÖREVLER Makine mühendisine ve sıhhi tesisat teknikerine binaların ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulup, çalıştırılması gibi işlerde yardımcı olur ![]() Bu çerçevede, - Ev tipi, derin dondurucu ve no-frost buzdolaplarının çalıştırılması ile bakım ve onarım ile ilgili servis hizmetlerini yürütür, - Vitrin, kasap (market) tipi soğutucular, şişe ve süt soğutucular, dondurma ve her türlü buz makinelerinin yapım, montaj, bakım ve onarım işlerini yapar, - Mühendis gözetiminde soğuk oda ile ilgili montaj, demontaj, onarım ve bakım işlerini yapar, - Soğutma ve iklimlendirme tesisatının otomatik kontrol sistemlerini çalıştırır, ayarlamalar yapar, - Soğutma sistemleri içerisinde kaçak arama, bulma, vakumlama ve gaz şarjı yapar, - Soğuk depoculuk ile ilgili işletmecilik yapar ![]() - Pencere tipi, split ve merkezi klima ile ilgili her türlü taşıtın soğutma ve klima devresinin montaj, bakım ve onarım gibi hizmetlerini yerine getirir, - Otomobil, kamyonet, otobüs vb ![]() - Hastanelerdeki kan ünitesi, morg vb ![]() - Buz pistlerinin , onarım ve bakım işlerinde görev alır, - Sanayide kullanılan her türlü soğutma ve klima sistemlerini tanır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Geri kazanım ünitesi, Tekrar doldurulabilir silindir, - Refraktometre, Ölçme ve kontrol aletleri, Gaz kaçak dedaktörleri, Soğutma kompresörü ve yardımcı elemanlar, - Evaporatör ve yardımcı elemanlar, Kondenser ve yardımcı elemanlar, Akışkan kontrol cihazları, Vakum pompası, - Şarj silindiri, Basınç manifoldları, Su soğutma köleleri, - Elektriksel ölçme aletleri, Oksi-asetilen kaynak seti, - Bakır boru bağlantı aletleri, Bakır boru şekillendirme aletleri, - Termostatlar, Hava hızı ölçüm cihazları, Hava kanalı yapımında kullanılan aletler, Bilgisayar ve ilgili yazılımlar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Soğutma ve iklimlendirme teknisyeni olmak isteyenlerin; - Fen bilimine, özellikle mekanik konulara ilgi duyan, - Mekanik ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen, - Elleri ve gözleri sağlam, bunları eş güdümle kullanabilen, - Dikkatli, tedbirli, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Ekip çalışmasına yatkın, - Tasarım ve çizim yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Soğutma ve iklimlendirme teknisyenleri görevlerini; atölyelerde ve sistemin kurulacağı binalarda, marketlerde, soğuk hava depolarında, evlerde ve işyerlerinde vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bu meslek elemanları; - Soğutma ve iklimlendirme sistemlerin havalandırma kanalları imal eden işletmelerde, - Çeşitli markalara ait soğutma, iklimlendirme ve havalandırma cihazlarının satış ve montajını birlikte yapan bayilerde, - Soğutma ve iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin montaj, bakım ve onarım yetkili servislerinde, - Çeşitli büyük işyerleri fabrika, kapalı alışveriş merkezleri vb ![]() ![]() - Meslek eğitimlerin tamamlayarak diplomasını alanlar, gerekli sermayeye sahip olurlarsa alanlarında kendi işyerlerini de açabilirler ![]() - Ülkemizin iklim yönünden farklılıklar göstermesi nedeni ile hem ısıtma, hemde soğutma cihazlarına, tarım ülkesi olması nedeni ile soğuk hava depolarına ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır ![]() ![]() - Soğutma ve iklimlendirme tesislerini projelendirecek, kuracak, çalıştıracak ve bakımını yapacak teknik personele hem özel, hem de kamu kesiminde ihtiyaç duyulmaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Soğutma ve iklimlendirme teknisyenliği eğitimi endüstri meslek liselerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri meslek liselerine; en az ilköğretim okulu mezunu, 19 yaşını doldurmamış; başarı ve sağlık durumu girmek istediği mesleğe uygun öğrenciler kayıt yaptırabilir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Eğitim süresi 4 yıldır ![]() - Eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Biyoloji ve Sağlık Bilgisi, Fizik, Kimya, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, T ![]() ![]() ![]() - Öğrencilerin pratiğini geliştirmek, iş piyasası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla son sınıfta haftada 3 gün işletmelerde meslek eğitimi yapar, 2 gün ise teorik dersler için okulda eğitim yaparlar ![]() MESLEKTE İLERLEME - Yetkili servislerde çalışanlar, soğutucu ve klima işleriyle birlikte, yıkayıcılar, pişiriciler, ısıtma cihazları ve diğer elektrikli ev aletlerinin montajı, bakımı ve onarımı konularında kendilerini geliştirebilirler ![]() - Meslek liselerinin soğutma ve iklimlendirme bölümünden mezun olanlar istedikler takdirde Doğalgaz, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi, İklimlendirme-Soğutma, Sıhhi Tesisat, Tesisat Teknolojisi, Yapı Tesisat Teknolojisi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() - Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar ![]() - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() - Kendi işyerlerini kuranlar, girişimci olarak da ilerleme kaydedebilirler ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İşletmelerde mesleki eğitim süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret alırlar ![]() - İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar ![]() - Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler ![]() - Mesleki eğitim süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu’nca karşılanır ![]() Eğitim sonrası kazanç çalışılan sektör ve işletmeye göre değişebilmektedir ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|