|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
grubu, mesleği, otelcilik, turizm, öğretmenliği |
![]() |
Turizm Ve Otelcilik Grubu Öğretmenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turizm Ve Otelcilik Grubu Öğretmenliği MesleğiTANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, turizm ve otelcilik ile ilgili eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Turizm ve otelcilik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir ![]() Turizm ve otelcilik grubu öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, - Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder, - Çevresindeki turizm işletmelerindeki gelişmeleri izler, ihtiyaçları saptar, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ - Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, ders kitapları, yardımcı kitaplar, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar ![]() - - Eğitim araçları (Projeksiyon, tepegöz, TV ![]() ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Turizm ve otelcilik grubu öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe, sözel ve sayısal yeteneğe sahip, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Turizm ve otelcilik grubu öğretmeni, sınıfta ve turizm işletmelerinde (otel, motel, restoran vb ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde, mesleki eğitim merkezlerinde meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaparlar ![]() Aynı zamanda üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler ![]() Turizm ve Otelcilik öğretmeni olarak çalışmak istemeyenler ise, turizm işletmeleri, sosyal tesisler ve otellerde, seyahat acentelerinde turizm elemanı, işletmecisi ve yöneticisi olarak çalışabilmektedirler ![]() Kendi işyerlerini açabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği ve Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlık (EA-1)” puanı almak gerekmektedir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() Eğitim sonrasında, meslek dersi öğretmeni olarak görev alanlar 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler ![]() Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Seyahat acenteciliği, otel ve restoran işletmeciliği, ticaret öğretmenliği ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|