![]() |
Ekonometrist Meslek Bilgileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekonometrist Meslek BilgileriTANIM Ekonomik olayların matematiksel ölçümü, değerlendirilmesi, planlanması ve uygulaması konularında inceleme ve araştırma yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Ekonometristler, hammadde kaynaklarının ve insan gücünün, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamada en etkin biçimde kullanılması, üretilen mal ve hizmetlerin uygun koşullarda bölüşülmesi ve bu kaynakların verimli kullanılması konularını içeren ekonomi alanında araştırma yaparlar ![]() - Çalıştıkları kamu ve özel kesim kuruluşlarının araştırma bölümlerinde makro ve mikro iktisat, uluslararası iktisat ve yöneylem alanlarında uygulamaya yönelik araştırmaları yürütürler, - Ekonomi kanunlarının, ekonomik sorunların niceliksel olarak incelenmesi ve sonuçta uygun ekonomik kararların alınması konularında eğitim ve araştırma yaparlar, ekonomik olayları matematiksel olarak ölçerler, - İşletmelerde ve kuruluşlarda verimi artırıcı yönde planlar yapar, çalışmaları yönetirler, denetlerler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar, - Hesap makinesi, - Çeşitli iletişim araçları, - Büro malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Ekonometrist olmak isteyenlerin; - Üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, - Sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, - Sosyal olaylara ilgili, - Bir konuyu ayrıntılarına inerek, nedenlerini bulmaya yönelik çalışmalardan hoşlanan, - Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, - Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme, uzak görüşlü olma gibi özelliklere sahip kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ekonometristler, genellikle kapalı ortamda, oturarak çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Ekonometri bölümünü bitirenler; - Kamu kurum ve kuruluşlarında, - Bankacılık sektöründe, - Araştırma şirketlerinde, - İşletmelerin araştırma, planlama bölümlerinde, - Borsa (Menkul Kıymetler) sektöründe çalışmaktadırlar ![]() Bu alanda kendini iyi yetiştirenlerin iş bulma sorunları yoktur ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin "Ekonometri” bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Eğitime başlayabilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli Eşit Ağırlıklı (EA-2) puanı almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Eğitim süresince öğrencilere: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler ![]() Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda genel müdürlük, denetmenlik, kontrolörlük, müfettişlik ve uzmanlığa yükselme olanakları vardır ![]() Mesleğin çalışma alanları göz önüne alındığında, bu kadar geniş ve kapsamlı bir çalışma alanında, her tür görev ve sorumlulukları alabilecekleri söylenebilir ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: İşletmeci, Ekonomist, İşletme Mühendisi, Maliyeci, Muhasebeci ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden ve çeşitli kurum ve kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() Eğitim sonrası kazanç durumu ise, işletmenin yapısı, büyüklüğü ve kişinin yetenek ve tecrübesine göre değişiklik göstermektedir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekonometrist Meslek Bilgileri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekonometrist Meslek BilgileriEkonometri Programın Amacı Ekonometri programı iktisat kanunlarının niceliksel (sayısal) olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının niceliksel olarak incelenmesi, uygun kararların alınması gibi konularda eğitim yapar ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Ekonometri programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Gereken Nitelikler Ekonometri programına girmek isteyenlerin her şeyden önce sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, sosyal olaylara ilgili ve disiplinli çalışmaya alışkın kimseler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Ekonometri bölümünü bitiren kimseler "Ekonometrist" unvanı ile görev yaparlar ![]() Ekonometristler, lisans öğrenimi boyunca iktisat öğrencilerinin aldıkları önemli temel ve uygulamalı iktisat derslerinin çoğunu aldıkları için iktisat mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilir ve aynı veya benzer işleri yapabilirler ![]() ![]() Çalışma Alanları Bu bölümü bitirenler iktisat, yönetim ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilirler; ancak daha çok bu alanların uygulama birimlerinde görev alırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|