![]() |
Her Zaman İşinize Yarayacak Pratik Bilgiler !! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Her Zaman İşinize Yarayacak Pratik Bilgiler !!• Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun ![]() ![]() • Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin ![]() • Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır ![]() • Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin ![]() • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır ![]() • Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur ![]() Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir ![]() ![]() • Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın • Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur ![]() • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız Tertemiz olacaktır ![]() • Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur ![]() • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin • Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur ![]() • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın ![]() ![]() • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın ![]() • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın • Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir ![]() • Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır ![]() • karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz ![]() • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz ![]() • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız ![]() • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin ![]() • Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın ![]() ![]() • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz ![]() • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir ![]() • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir ![]() • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın ![]() • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin ![]() ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır ![]() • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın • Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır ![]() • Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir ![]() • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur ![]() • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız ![]() ![]() • Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir ![]() • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz ![]() • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir ![]() • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz ![]() • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir ![]() • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir ![]() • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur ![]() • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur ![]() • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir ![]() • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir ![]() • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin ![]() • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez) • Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz ![]() • Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır ![]() • Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin ![]() • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir ![]() • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() • Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir ![]() • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun ![]() • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder ![]() • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur ![]() • Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur ![]() • Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur ![]() • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz ![]() • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz ![]() • Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur ![]() • Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir ![]() • Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır ![]() • Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır ![]() ![]() • Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin ![]() • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız ![]() • Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın ![]() • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs ![]() ![]() • Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın ![]() ![]() • Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun ![]() ![]() • Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin ![]() • Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler ![]() • Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın ![]() • Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz ![]() • Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün ![]() ![]() ![]() • Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi? • Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün ![]() • Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın ![]() • Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs ![]() ![]() • Kapılarınızı vs ![]() ![]() • Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz • Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun ![]() • Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz ![]() • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin • Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz ![]() • Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun ![]() • Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir ![]() • Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın • Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın ![]() • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır ![]() • Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız ![]() • Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz ![]() ![]() • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun ![]() ![]() • Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın ![]() • Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz ![]() • Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin ![]() • Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir ![]() ![]() • Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar ![]() • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz ![]() • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın ![]() ![]() • Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar ![]() ![]() • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin ![]() ![]() • Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz ![]() • Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler ![]() • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir ![]() ![]() ![]() • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler ![]() ![]() • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir ![]() • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın ![]() ![]() • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz ![]() • Balık çorbası yaparken Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın ![]() ![]() • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin ![]() ![]() • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır ![]() • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır ![]() • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin ![]() • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın ![]() ![]() ![]() • Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz? • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ![]() • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz ![]() • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır ![]() • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın ![]() ![]() ![]() • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur ![]() ![]() • Elmanın faydaları bitmez ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|