![]() |
Mutfakta Bazı Püf Noktaları.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Bazı Püf Noktaları..Patlıcan Doğranıp soyulmuş patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli Yeşil sebzeler renk değiştiriyorsa ![]() Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayıp arada bir açarsanız sebzenin orijinal rengini kaybedip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz ![]() ![]() Balık ayıklarken Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin ![]() ![]() ![]() Bol sulu limonlar için ![]() Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir ![]() Börek bekletilince ![]() Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin ![]() ![]() Buzlukta yapışan kağıtlar ![]() Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır ![]() ![]() ![]() ![]() Daha da lezzetli zeytinyağlılar için ![]() Zeytinyağlı yemeklere bir-iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır ![]() Daha lezzetli beşamel soslar için ![]() Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin ![]() Daha lezzetli çaylar için Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır ![]() ![]() ![]() Daha lezzetli köfteler için ![]() Pişireceğiniz köftenin daha lezzetli olması için köftenin içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda ıslatmayıp et suyuna koymayı deneyin ![]() ![]() Daha lezzetli soğanlar ![]() Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız kavururken içine biraz şeker atın ![]() Daha yumuşak ve lezzetli etler için Eti kemiğinden ayırmadan çiçek yağında bir müddet dinlendirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesin kabuğu ![]() Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin ![]() Düzgün hamurlar için ![]() Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkaya düzgün, yuvarlak bir şekil vermek istiyorsanız bir tencere kapağını ya da alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz ![]() ![]() En güzel patates kızartması ve püresi ![]() Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız ![]() Et pişirirken ![]() Etler orta ve orta altı sıcaklıkta, kapağı kapalı olarak pişirilmelidir ![]() ![]() Et sert ya da yumuşak olursa ![]() Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Eldeki balık kokusunu gidermenin yolları ![]() Elinizdeki balık kokusunu gidermek için elinizi soğuk suyla yıkadıktan sonra sirke veya limonla ovalayın ![]() ![]() Graten yapacağınız yemeği Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz ![]() Kızarmış balık ![]() Balığı yıkadıktan sonra iyice kurulamak una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlar bu da yemeğinizi daha lezzetli kılar Kızartma yaparken yağ sıçramaması için Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfakta Bazı Püf Noktaları.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Bazı Püf Noktaları..Havucun rengini korumanın yolu Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz ![]() Komposto ve şerbet yaparken dikkat edilecek hususlar ![]() Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz ![]() ![]() Kuruyan kahveler Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine iki-üç tane kesme şeker atın ![]() ![]() Lahana ve karnabahar kokularına son Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz ![]() ![]() ![]() Küfsüz ekmekler ![]() Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna koysanız da kısa sürede küflenir ![]() ![]() ![]() Lezzetli pilavlar için Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin ![]() Lezzetli tavuklar için ![]() ![]() Tavuk etini yemeği yapmadan önce birkaç saat sütün içinde bekletirseniz hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır ![]() Lezzetli yoğurt ![]() Yoğurt yapacağınız sütü kaynamaya başladıktan sonra beş dakika süreyle büyük bir kaşıkla havalandırırsanız yoğurdunuz daha lezzetli olur ![]() Patatesi saklamanın yolları ![]() Patatesi sıcak ortamda saklamayın ![]() ![]() ![]() ![]() Salçanın bozulmaması için Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın ![]() ![]() Salata için doğru soğan ![]() Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda var ![]() ![]() Sarmısak soymanın en kolay yolu ![]() Sarmısakları ılık suda bekletip iki parmağınızla hafifçe sıktığınzda kabuklarının çok kolay bir şekilde çıktığını göreceksiniz ![]() Pilavı sakın karıştırmayın Pilavı pişirirken asla karıştırmayın ![]() ![]() Soğan ve gözyaşı ![]() Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun ![]() ![]() Şekerlenmeyen reçeller ![]() Reçel, şurup, jöle gibi çok şekerli tatlılar zamanla şekerlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeğiniz yağlı olduysa ![]() Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın ![]() ![]() Yumurta fazla pişerse ![]() Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur ![]() ![]() ![]() Tabaklardaki çatlaklar Tabaklarınızda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyarak ağzına kadar sütle doldurun ![]() ![]() ![]() Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok ![]() Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun ![]() Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz ![]() Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz ![]() Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz ![]() Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır ![]() Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur ![]() Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun ![]() ![]() Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar ![]() ![]() ![]() Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz ![]() Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin ![]() Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin ![]() Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır ![]() ![]() ![]() Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır ![]() Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz ![]() ![]() ![]() Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun ![]() Sucukları serin bir yere asmak yetmez ![]() ![]() ![]() Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir ![]() ![]() ![]() Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin ![]() Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun ![]() ![]() Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin ![]() ![]() Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin ![]() Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun ![]() Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir ![]() Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin ![]() Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın ![]() Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz ![]() Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|