Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Pratik Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfakta, noktaları, püf

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..




Patlıcan
Doğranıp soyulmuş patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli

Yeşil sebzeler renk değiştiriyorsa
Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayıp arada bir açarsanız sebzenin orijinal rengini kaybedip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz Kimileri kahverengileşmeyi önlemek için pişirme işlemi sırasında yemeğin içine soda atma yoluna başvurur Ama bilinenin aksine bu doğru bir yöntem değildir, çünkü soda hem yemekteki besin değerini düşürür hem de lezzeti bozar

Balık ayıklarken
Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır

Bol sulu limonlar için
Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir

Börek bekletilince
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın

Buzlukta yapışan kağıtlar
Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır

Daha da lezzetli zeytinyağlılar için
Zeytinyağlı yemeklere bir-iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır

Daha lezzetli beşamel soslar için
Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin

Daha lezzetli çaylar için
Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden bu da çayın tadını etkiler Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, tadının daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz

Daha lezzetli köfteler için
Pişireceğiniz köftenin daha lezzetli olması için köftenin içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda ıslatmayıp et suyuna koymayı deneyin Et suyunda ıslanmış ekmekler köftenizi lezzetlendirecektir

Daha lezzetli soğanlar
Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız kavururken içine biraz şeker atın

Daha yumuşak ve lezzetli etler için
Eti kemiğinden ayırmadan çiçek yağında bir müddet dinlendirin Bunun sonucunda etinizin hem daha yumuşak hem de daha lezzetli olacağını siz de fark edeceksiniz Eti yumuşatmanın bir başka yolu ise limon suyudur Hiç pişmeyecek gibi görünen sert etler bile limon suyu (ya da yemeğine göre sirke) ilavesiyle hem daha yumuşak hem daha lezzetli olur hem de çabuk pişer Sert etleri yumuşatmak için kullanılan bir başka yöntem ise tencereye bir parça ekmek atmaktır

Domatesin kabuğu
Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin

Düzgün hamurlar için
Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkaya düzgün, yuvarlak bir şekil vermek istiyorsanız bir tencere kapağını ya da alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz Bunun yardımıyla hamuru fazla bastırmadan, ezip parçalamadan düzgün bir şekilde kesebilirsiniz

En güzel patates kızartması ve püresi
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız Patates pürenize değişik bir koku ve tat vermenin yoluysa içine bir miktar hindistan cevizi atmaktan geçiyor

Et pişirirken
Etler orta ve orta altı sıcaklıkta, kapağı kapalı olarak pişirilmelidir Yüksek ısıda uzun süre pişirdiğiniz etlerin yüzey renginde aşırı koyulaşma meydana gelir ve sağlık için zararlı maddeler oluşur Üstelik bu şekilde pişen et besin değerini de kaybeder

Et sert ya da yumuşak olursa
Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir Boyun, kol, bacak gibi bölümlerdeki etler sert olduğundan bunlar kıyma şeklinde kullanılmaya daha uygundur But ve göğüs gibi orta sertlikteki etler suda pişirilirler Yumuşak olar sırt eti ise ızgara için uygundur

Eldeki balık kokusunu gidermenin yolları
Elinizdeki balık kokusunu gidermek için elinizi soğuk suyla yıkadıktan sonra sirke veya limonla ovalayın Pişirdiğiniz kaplardaki balık kokusunu da yine bu yöntemle sirkeli suyla çıkarabilirsiniz

Graten yapacağınız yemeği
Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz

Kızarmış balık
Balığı yıkadıktan sonra iyice kurulamak una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlar bu da yemeğinizi daha lezzetli kılar

Kızartma yaparken yağ sıçramaması için
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır


Alıntı Yaparak Cevapla

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..




Havucun rengini korumanın yolu
Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz

Komposto ve şerbet yaparken dikkat edilecek hususlar
Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir

Kuruyan kahveler
Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine iki-üç tane kesme şeker atın Böylece kavanozdaki kahve bitene kadar tazeliğini koruyacaktır

Lahana ve karnabahar kokularına son
Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz

Küfsüz ekmekler
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna koysanız da kısa sürede küflenir Bunu önlemek için de yapılacak en iyi şey tuza başvurmak Artan ekmeği kutusuna koyarken ufak bir kabın içine de tuz koyun, emin olun yararını göreceksiniz

Lezzetli pilavlar için
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar

Lezzetli tavuklar için
Tavuk etini yemeği yapmadan önce birkaç saat sütün içinde bekletirseniz hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır

Lezzetli yoğurt
Yoğurt yapacağınız sütü kaynamaya başladıktan sonra beş dakika süreyle büyük bir kaşıkla havalandırırsanız yoğurdunuz daha lezzetli olur

Patatesi saklamanın yolları
Patatesi sıcak ortamda saklamayın Nişastalı bir sebze olan patatesin içindeki glikoz sıcakta nişastaya dönüşür ve pişirme sırasında dağılmaya yol açar Ama kızartma yapacaksanız durum tamamen tersine döner Kızartma yapacaksanız patateslerin önceden oda ısısına bekletilmesi gerekir, çünkü kızartılacak patatesin glikoz miktarının az olması tercih sebebidir

Salçanın bozulmaması için
Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın Böylelikle, şişenin içine havanın girmesine engel olmuş olursunuz

Salata için doğru soğan
Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda var Bu sayede hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem kolay dilimlenir, hem de görünüşü daha parlak olur

Sarmısak soymanın en kolay yolu
Sarmısakları ılık suda bekletip iki parmağınızla hafifçe sıktığınzda kabuklarının çok kolay bir şekilde çıktığını göreceksiniz

Pilavı sakın karıştırmayın
Pilavı pişirirken asla karıştırmayın Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar

Soğan ve gözyaşı
Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun Bir diğer yöntem ise soğanı bir süre buzlukta bekletmektir

Şekerlenmeyen reçeller
Reçel, şurup, jöle gibi çok şekerli tatlılar zamanla şekerlenebilir Bunu önlemek için şurubu kaynarken fazla karıştırmamaya dikkat etmelisiniz Reçeliniz buna rağmen şekerlendiyse tencereye koyun, her kilosu için iki adet limonun suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, tadının normale döndüğünü göreceksiniz Unutmamanız gereken bir diğer önemli nokta ise reçel için madeni kaşık yerine tahta kaşık kullanılmanız gerektiğidir

Yemeğiniz yağlı olduysa
Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın Bu işlem yemeğin buharıyla birlikte yağını da çekmesini sağlar

Yumurta fazla pişerse
Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır

Tabaklardaki çatlaklar
Tabaklarınızda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyarak ağzına kadar sütle doldurun Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatarak soğumaya bıraktığınız tabaklarınızda çatlaklardan eser kalmadığını göreceksiniz Bu işlemi bütün porselen objeleriniz için kullanabilirsiniz

Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın Yeterince soğuyacaktır

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz

Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır

Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur

Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz

Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz

Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin

Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin

Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır

Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır

Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz

Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz?

Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz

Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun

Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin

Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır

Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir

Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin

Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir

Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın
Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin

Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun

Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir

Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin

Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın

Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz

Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.