Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölükbaşı, hayatı, kimdir, kısaca, rıza, tevfik

Rıza Tevfik Bölükbaşı - Kimdir Kısaca Hayatı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rıza Tevfik Bölükbaşı - Kimdir Kısaca Hayatı

Rıza Tevfik Bölükbaşı (1869, Bulgaristan -1949, İstanbul) Türk şâir, felsefeci ve devlet adamı
Hece vezninde yazdığı şiirlerle tanınan Tevfik Rıza Bölükbaşı, felsefeye merakı nedeniyle Filozof Rıza olarak anılırdı Tıp eğitimi gören Tevfik Rıza, Osmanlı döneminde milletvekilliği, Milli Eğitim Bakanlığı da yapan çok yönlü bir kişilikti Politikadaki tutarsızlıkları ve ateşli kişilik yapısı nedeniyle olaylarla dolu bir ömür sürdü Sevr Antlaşması’nı imzalayan Osmanlı delegesi olarak Yüzellilikler arasında yer aldığı için uzun yıllar sürgünde yaşadı; gurbet acısını, şiirlerinde dile getirdi

//

Hayatı

1869’da günümüzde Bulgaristan sınırları içinde bulunan o yıllarda ise Edirne vilayetine bağlı bir kaza olan Cesir (Mustafapaşa)'da doğdu Babası Mülkiye kaymakamlarından Hoca Mehmet Tevfik, annesi Kafkas muhacirlerinden Münire Hanım idi Babasının isteği üzerine İstanbul’da bir Musevi okulunda okudu İspanyolca ve Fransızca öğrendi Babasının kaymakamlık yaptığı Gelibolu’da rüştiyeyi(ortaokul) bitirdi Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu Öğrenci hareketlerine katıldığı için Mülkiye’den kovulduktan sonra 1890’da Tıbbiye’ye girdi Tıp eğitimi sırasında da birkaç defa hapse girdi, çıktı, hapiste mahkumları isyana teşvik etti Okulu 1899’da bitirip doktor olabildi
Tıbbiye yıllarında tanıştığı Ayşe Sıdıka Hanım ile evlenerek 3 kız çocuğu sahibi oldu, ancak eşini 1903’te çocukları henüz 3, 4 ve 7 yaşlarında iken tüberkülozdan kaybetti
1907’de İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girdi ve bir yıl sonra Edirne mebusu olarak Osmanlı parlamentosuna girdi Bir süre sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti ile anlaşmazlığa düştü Balkan Harbi’nin İttihatçılar yüzünden çıktığına inanıyor, devletin Birinci Dünya Savaşı’na girmesine karşı çıkıyordu İttihatçılarla mücadele için 1912’de Hürriyet ve İtilaf Partisi'ne girdi Bu sırada Sultan II Abdülhamit’ten özür dileyen bir şiir de yazdı
1918’de son Osmanlı kabinesinde Maarif Nâzırı (Eğitim Bakanı) olarak bulundu 1919’da Şûra-yı Devlet (Danıştay) Reisliği yaptı Darülfünun’da felsefe dersleri verdi Felsefenin eğitim sisteminde yer alması için çabaladı
Osmanlı delegesi olarak, Sevr Antlaşması'nı (1920) imzaladı Bu nedenle Yüzellilikler listesinde yer aldı ve 1922’de yurtdışına kaçtı Sürgün yıllarında Hicaz, Amerika, Ürdün ve Lübnan' da yaşadı, Af Kanunu’nan yararlanarak 1943’de kendi ifadesiyle hesaplaşmak için değil, vedalaşmak için yurda döndü 31 Aralık1949’da, felç tedavisi için yattığı İstanbul Gureba Hastanesi’nde zatürreden öldü Mezarı, Zincirlikuyu Asri Mezarlığı’nda bulunmaktadır

Şairliği

Türk şiirinde hece vezninin yaygınlaşmasına katkıda bulunan şairlerimizden biridir 1914’ten sonra yetişen Beş Hececiler’i de etkilemiştir Şiirlerinde halk şairlerinin diline yakın bir dil kullanmıştır Hece veznini ısrarla savunsa da aruz ve heceyi birlikte kullanmış, en çok koşma nazım şeklinde şiirler yazmıştır Çocukluğundan beri başına gelenler ve özellikle gurbette geçen yıllarının izleri şiirlerine bezginlik, hüzün ve kötümserlik halinde hissedilir İçli şiirler yazan Bölükbaşı, didaktik(öğretici) şiiri hiçbir zaman benimsememiştir

Eserleri

Tevfik Bölükbaşı, bütün şiirlerini tek kitabı olan Serab-ı Ömrüm adlı kitabında bir araya getirmiştir Bu kitap, 1934’de Lefkoşa’da basıldı Halk edebiyatının tanıtılması ile ilgili çalışmalar da yapan Bölükbaşı’nın Hayyam çevirileri, Tevfik Fikret hakkında incelemesi ve yarım kalmış Felsefe dersleri adlı yapıtları vardır Bazı anılarını Biraz da Ben Konuşayım adıyla kaleme almıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com