|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülkerim, hayatı, mahdum, nerelidir |
![]() |
Abdülkerim Mahdum Hayatı Abdülkerim Mahdum Nerelidir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülkerim Mahdum Hayatı Abdülkerim Mahdum NerelidirAbdülkerim Mahdum Afganistan Eski Milletvekili Afganistan Türkleri'nin Türkiye'de yaşayan kanaat önderlerinden 1942 yılında Afganistan’ın Cevizcan vilayeti Kızlayak kasabasında doğdu ![]() ![]() ![]() Babası Seracettin Mahdum'u 14 yaşında kaybetti ![]() ![]() Bu süre zarfında Afganistan’ın kuzeyinde bulunan Türk halkının ileri gelenleriyle bu yaşlarda tanıştı ![]() ![]() ![]() 26 yaşında meclise girdi ![]() ![]() ![]() Milletvekilliği döneminde, Afgan Kralı Zahirşah’ın en yakın adamlarından biri oldu ![]() İki dönem parlementoda millitvekilliği yaptı ![]() ![]() ![]() Bunların dışında, Afganistan’da Türklerin yoğunlukta yaşadığı küzey bölgesi için 37 proje hazırladı ![]() Bu hazırladığı porjeler arasında altyapı çalışmaları, yol, köprü, okul ve barajların kurulması ve kanallar gibi bir çok proje yer alıyordu ![]() Başkent Kabil'de eğitim alan Türk öğrencilere karşılıksız burs sağladı ![]() ![]() Kral Zahir Şah, yeğeni ve aynı zamanda damadı olan Muhammet Davut Şah tarafından devrilmesiyle Afgan hükümeti ile ilgisini kesti ![]() Ülkede çeşitli Türk boylarının birlikte yer aldığı, 'Erkin Türkistan' isminde bir Türk partisi kurulmasına katkı sağladı ![]() Ülkede durumun giderek kötüye gittiğini anladı ![]() ![]() Bu konuda ön araştırma yapmak için Türkiye’ye hareket etti ![]() ![]() 1978’de Türkiye'ye geldi ![]() ![]() Bu arada Afganistan’da Davutşah’da devrildi ![]() ![]() Afganistan’ın Ruslar tarafından işgal edildiğini Türkiye'de öğrendi ![]() ![]() Afganistan’a gelir gelmez, Rus sempatizanı Afgan ileri gelenleri tarafında sıkıştırıldı ![]() Yaklaşık iki ay geçtikten sonra tutuklandı ![]() ![]() Burada özel hücrede tutuldu ![]() ![]() ![]() Hapisten çıktıktan sonra 6 ay Afganistan’da kaldı ![]() ![]() Burada Türk asıllı mücahitlerin, çok haksızlıklara maruz kaldığına gördü ve parti kurmaya karar verdi ![]() 1980 yılında, tüm göçmen Afgan Türklerinin bir araya geldiği Türk Partisi'ni kurdu ![]() Bu parti, Pakistan hükümeti tarafından diğer Afgan partileri gibi resmiyete kavuşturuldu ![]() ![]() Kardeşi Mennan Mahdum’u da bizzat silahlandırarak, Ruslara karşı direnişe yolladı ![]() Bir taraftan parti işleri ile uğraşırken şehit abisi Nurettin ve kardeşi Kemalettin ve kendi ailelerini Türkiye'ye göndermenin yollarını aradı ![]() Daha sonra Türkiye yöneticilerine, Afganistan Türkleri adına dilekçe yazarak, Türkiye'ye iltica talebinde bulundu ![]() ![]() 1982 yılında, Afganistan’da yaşayan tüm Türk boylarından toplam 4 bin 500 kişi ile Türkiye'ye geldi ![]() Üç ay içinde geri dönerek, Türkistan Partisi'nin başını dönmeyi düşündü ![]() ![]() ![]() 6 oğul 5 kız babası ![]() ![]() ![]() Hazırlayan: Osman Mahdum Anadolu Ajansı Yurt Haberler Muhabiri |
![]() |
![]() |
|