![]() |
Şiirlerle İlgili Sorular Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiirlerle İlgili Sorular Ve Cevaplarışiir soruları şiirlerin özellikleriyle ilgili sorular frmsinsi ![]() 1- Seccadesi çiçek çiçek Ninem cici, ninem gökçek, Göçmen kuşlarla göçecek, Mekânı uçmak ninemin ![]() Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı D) Tunç Uyak 2- Muhitime örnek olsun maksadım, Sevinir evladım söylenir adım ![]() Hız ile yürüdüm olsa kanadım ![]() Yolcu coşar, ayak coşar, yol coşar ![]() Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Tam Uyak B) Yarım Uyak C) Cinaslı D) Zengin Uyak 3- Çalışırsam toprak verir cömerttir Çalışmak insana büyük servettir ![]() Emeksiz istemek dermansız derttir Kese coşar, gönül coşar, el coşar Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı D) Zengin Uyak 4- Dinle sana bir nasihat edeyim: Hatırdan gönülden geçici olma! Yiğidin başına bir hal gelince, Onu yad ellere açıcı olma! Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer? A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik 5- Ay geçer, yıl geçer uzarsa ara Giyin kara libas yaslan duvara Yanından, göğsünden açılır yara Yar gelmezse yaraların elletme ![]() Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı Uyak D) Tunç Uyak 6- Sanma bir gün geçer karanlıklar, Gecenin ardında yine gece var; Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar, Yaşlı gözlerinle kal anneciğim! Necip Fazıl Kısakürek Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı D) Zengin Uyak 7- Bu gün gene bayram anneciğim On yıl önceki gibi bayram ![]() Bilirim ne çok özlemişsindir beni Yolumu beklemişsindir günlerce; Postacıdan mektup, rüzgardan haber sormuşsundur ![]() Ve uzun uzun düşünmüşsündür: Çocukluğumun bu mesut bayram sabahlarını, O küçük ayakkabımı, mendilimi, ipek kravatımı ![]() Bu şiir konusuna göre hangi şiir türüne girer? A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik 8- Davranı da deli gönül davranı! Kemal Paşa dinlemiyor fermanı! Anası, bacısı, kızı, kızanı, Bizim millet gibi görülmemiştir ![]() Bizim piyade yola yeğin gider, Bastığında toprağı ezer! Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer? A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik 9- Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir ![]() Eğil de kulak ver, bu sesiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir ![]() Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Tunç Uyak D) Zengin Uyak 10- Ak saçlı başını alıp eline, Kara hülyalara dal anneciğim! O titrek kalbini bahtın yeline, Bir ince tüy gibi sal anneciğim Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı D) Zengin Uyak 11- Bülbül eyler güle naz, Girdim bir dost bağına, Ağlayan çok gülen az Vardım gittim dağına ![]() Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Zengin Uyak C) Cinaslı D) Tam Uyak 12-“Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey: eseri; Bir eşek göçtü mü, ondan da nihayet semeri ![]() Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yarım Uyak B) Tam Uyak C) Cinaslı D) Zengin Uyak 13- “Ağır yaralara derman olanlar Üç günlük dünyada mihman olanlar Özü sözü doğru insan olanlar Kondurur mu acep, toz aynasına ![]() Dörtlüğün uyak şeması aşağıdakilerden hangisidir? A) ___a B) ___a ___b ___a ___a ___b ___b ___b C) __-_a D) ___a ___a ___a ___b ___a ___a ___b CEVAPLAR: 1-b 2-a 3-a 4-b 5-d 6-b 7-c 8-d 9-d 10-b 11-d 12-b 13-d |
![]() |
![]() |
|