Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nelerdir, söyleyiş, telaffuz, yanlışları

Söyleyiş , Telaffuz Yanlışları Nelerdir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Söyleyiş , Telaffuz Yanlışları Nelerdir

SÖYLEYİŞ (TELAFFUZ) YANLIŞLARI

Yaman TÜZCET ekranda ve radyoda sıkça yapılan dil yanlışlarını bir kitapta topladı Ben de bu konuda, izin verirseniz onun bu kitabından yararlanmak istiyorum

Afganistan : Bir çok spiker, bu sözcüğü AfgaNİStan şeklinde okuyor Ancak vurgu son hecede olmalı ve AfganisTAN şeklinde okunmalı

Nisan :Bu sözcük okunurken “i” harfi uzatılmalıdır

No’lu :Metinde bu şekilde yazılsa bile, bunu “Numaralı ”şeklinde okumalıyız

Nema :Arapça kökenli olan bu sözcük, kendi anlamını verebilmesi için, “a” harfi uzatılarak okunmalıdır

68’li yıllar, 96’lı yıllar :Bu ifade de yanlıştır Tekli yılların çoğulu olmaz Doğrusu, “60’lı yıllar, 90’lı yıllar” şeklindedir

Prof Dr Hamza ZÜLFİKAR da, iletişim araçlarındaki söyleyiş yanlışlarıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Televizyon spikerleri Irak’taki savaşı anlatırken bu ülkedeki bazı yer adlarını başlangıçta gereği gibi telâffuz edemediler Yanlış telâffuz edilen yer adlarından biri Nasırıye idi Uzun heceleri kısa söylemeyi alışkanlık hâline getiren M Ali Birand’ın yanı sıra özellikle özel televizyonlardaki genç spikerler bu yer adının ilk hecesini günlerce kısa söylediler Bu yer adının uzun söylenen ilk hecesi kısa söylenince, sürekli sürtünmeden dolayı el ve ayakta sertleşmiş deri anlamındaki nasır kelimesi akla geliyor Vaktiyle Afganistan’ın başkenti Kâbil de gündeme geldiğinde bu tür söyleyiş hataları yaşanmıştı Batılılara uyup bazı spikerler Kabul demeye başlamışlardı Bereket versin kısa sürede bu tür hatalar çabuk gideriliyor”

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com