![]() |
İsim Çekim Ekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsim Çekim Ekleriİsim Çekim Ekleri İsim soylu sözcüklere gelerek onlara cümlede görev ve anlam kazandıran eklerdir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() A ![]() Asıl işlevi isimlerin sayı bakımından çokluğunu bildirmektir ![]() Kalemler , çantalar , defterler alındı ![]() B ![]() İsim soylu sözcüklere gelerek onların yüklemle ya da diğer sözcüklerle ilgilerini sağlayan eklerdir ![]() ![]() 1 ![]() “Ev - i gördüm ![]() “Odun - u yardım ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() “Eve gitti ![]() ![]() “Yaza gelecekler ![]() ![]() “Beş bin liraya aldım ![]() ![]() “Başbaşa resim çektirmişler ![]() ![]() Bu ek “ben” ve “sen” şahıs zamirlerine geldiğinde, zamirlerin yapısını değiştirir ve onları “bana”, “sana” şekline çevirir ![]() Bu eki, “Haberi duyunca koşa koşa olay yerine geldi ![]() “Elindeki taşları oraya buraya rastgele atıyordu ![]() “Saat üçü beş geçe istasyonda buluşacağız ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsim Çekim Ekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsim Çekim Ekleri3 ![]() “Evde bekliyor ![]() ![]() “Ayakta bekliyor ![]() ![]() “3′te gelecek ![]() ![]() “Onlar gözde insanlar ![]() ![]() ![]() “Buralarda saz boyunda otlar biter ![]() ![]() 4 ![]() “Evden çıktı ![]() ![]() “Akşamdan gidelim ![]() ![]() “Sıradan insanlardı onlar ![]() ![]() “Senden iyi arkadaş bulamam ![]() ![]() “Sıkıntıdan tırnaklarını yerdi ![]() ![]() “Her taraf kağıttan uçaklarla doluydu ![]() ![]() “Birden ayağa fırladı ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ÖRN: Ahmet, ev… C ![]() İsim soylu sözcüklere gelip onlara değişik anlamlar katan ve anlama bağlı olarak onları sıfat, zarf yapan - ce , -ca (-çe, -ça) ekleridir ![]() Böyle çocukça davranmamalısın ![]() Sınıfça geziye gittik ![]() Bence bu kazak daha güzel ![]() Çocuğu iyice dövmüşler ![]() Onca işim arasında seni mi düşüneyim? (derecelendirme) Bu ve buna benzer anlamlar katan eşitlik eki ayrıca sözcüğün görevini de değiştirir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|