![]() |
Sözcükte Yapı Çözümlü Sorular |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sözcükte Yapı Çözümlü SorularSözcükte yapı çözümlü sorular frmsinsi ![]() SÖZCÜKTE YAPI - TEST 1 ![]() I II III IV güzelliklerle boyalı olmasıdır ![]() V Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A)I B)II C)III D)IV E)V 2 ![]() ![]() I II III IV V Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A)I B)II C)III D)IV E)V 3 ![]() A)İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım ![]() B)Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı ![]() C)Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu ![]() D)Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu ![]() E)Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti ![]() 4 ![]() ![]() I Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti ![]() II Beni yanlış anlamayın sakın, hayıflanıyorum işte ![]() III Susuz bir yazdı, çiftçiler yine üzüldü ![]() IV Gitme, diyorum; oralar tehlikeli ![]() V Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir? A)I B)II C)III D)IV E)V 5 ![]() A)Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin ![]() B)Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, güzel olmalı ![]() C)Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın ![]() D) Siz, beni yanlış anladınız ![]() E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller ![]() 6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış, iş, uş, üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır? A)Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi ![]() B)İnanışların tartışmasını bile yapmazdı ![]() C) Kocaman adamlar dövüşmüş ![]() D)Dertleşen köylüler, muhtarın gelmesini bekledi ![]() E)Anlaşmaya bağlı olacaklarına inanıyor musunuz? 7 ![]() Açan çiçekler vardı, Gecelerde ve yalnız Vermeye az buldunuz Yahut vakit olmadı ![]() Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir? A)1 B)2 C)3 D)4 E)5 8 ![]() ![]() Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır? A)2 B)3 C)4 D)5 E)6 9 ![]() ![]() Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır? A)3 B)4 C)5 D)6 E)7 10 ![]() A)O günlerde hava oldukça sıcaktı ![]() B)Yavrucak hastalıktan ufaldı ![]() C)Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış ![]() D)Çocuk koşup ata binecek kadar büyüdü ![]() E)Ağaç, fırtına kopunca devrildi ![]() 11 ![]() A)Havadan keskin bir sirke kokusu alıyorduk ![]() B)Uzak memleketlerden haber getirirdi köye ![]() C)Çiçeklerin kokusu kadar güzeldi esen rüzgâr ![]() D)Algılaması zayıf bir insan gözlemci olmalı ![]() E)Savcı, olayların üstüne üstüne gidiyordu ![]() 12 ![]() ![]() II-Annesi onu kollarıyla sıkı sıkı sarardı ![]() III-Bulutun gölgesinden hava birden karardı ![]() IV-İşçiler çimentoyu iyice karardı ![]() V-Bu benim için önemli bir karardı ![]() Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri ötekilerden farklı yapıdadır? A)I ve II B)I ve III C)II ve IV D)IV ve V E)II ve V 13 ![]() ![]() I Birçok konuda aynı görüşü paylaşıyoruz seninle ![]() II Güle biraz su verince, gülün canlanması gerekiyordu ![]() III Bu bilgilere kimi kitaplarda da rastlayabilirsiniz ![]() IV Çoğu günler, çocuklara masal anlatırlardı yaşlı kadınlar ![]() V Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangileri basit sıfattır? A)I ve II B)I ve III C)II ve IV D)IV ve V E)II ve V 14 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bu yolla oluşmamıştır? A)Sıradağlar, Akdeniz bölgesini boydan boya kaplar ![]() B)Yenilik arayışı olan sanatçılarımız hep bu yüzyılın sanatçılarıdır ![]() C)Ortaçağ, Batı’da bilimin ve felsefenin gelişmediği bir çağ olmuştur ![]() D)Koşuklar, daha çok aşkı ve ilkbahar sevincini anlatırdı ![]() E)Evleri sarıp sarmalayıp gelinduvakları, çiçek açmıştı ![]() 15 ![]() ![]() Aşağıdakilerden hangisinde “-e, -a” ötekilerden farklı bir görevdedir? A)Yıllarca katlandığı kocasını bu yaşta boşadı ![]() B)Dizindeki yarayı biraz eşince dizi kanadı ![]() C)Uyumadan önce sınavından iyi bir not almayı diledi ![]() D)Okul şehir merkezindeydi ama yolu sapaydı ![]() E)Ünlü bir yönetmenin çektiği bir filmde oynadı ![]() 16 ![]() A)Kıvrılıyor yollarda hasta bit tren inleye inleye ![]() B)Kâğıtlar, poşetler ve yapaklar savruluyor fırtınada ![]() C)Araba il sınırına varmadan yoldan çevriliyor ![]() D)Devriliyor bir dev, tarihin durmaz akışında ![]() E)Evi yıkılan insanlara birer çadır veriliyor ![]() 17 ![]() ![]() I Türk edebiyatında özel bir yeri vardır O ![]() ![]() II Eski bir binanın restore edilmesi için çalışılacaktı ![]() III Sürü nasıl olmuşsa dağılmış, ana yola çıkmıştı ![]() IV Olayı anlatacak bir tanık bile bulunamamıştı ![]() V Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangisi basittir? A)I B)II C)III D)IV E)V 18 ![]() A)Açık açık konuşur, kimseden çekinmezdi ![]() B)İnsanlar konser alanına akın akın geliyordu ![]() C)Öğretmenle göz göze gelince, tahtaya kalktım ![]() D)Cevabını bile bile, neden soru sorup duruyorsun ![]() E)Akıllı akıllı oturan çocuklar bu muydu, diye şaştım ![]() 19 ![]() A)güven B)ağrı C)yol D)sıva E)eski 20 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerden hangisinde küçültme sıfatı kullanılmamıştır? A)Büyükçe bir çay bahçesinde oturmuş, dinleniyorduk ![]() B)Kitaptaki sarımtırak renkler, yeşillerle uyum içindeydi ![]() C)Etrafı duvarlarla çevrili konağın genişçe bir bahçesi vardı ![]() D)Irmağın yeşilimsi rengi, buraya ayrı bir hava katıyordu ![]() E)İnsanlar bu apartmanın bu katından ufacık görünüyordu ![]() CEVAPLAR 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|