![]() |
Zamir Adıl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamir AdılZamir (Adıl) İsim olmadıkları halde isim gibi kullanılan bu sözcüklere zamir diyoruz ![]() ![]() Zamirler değişik bölümlere ayrılır ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Şimdi bunları tek tek inceleyelim ![]() 1 ![]() Şahıs isimlerinin yerine geçen zamirlerdir ![]() ![]() Ben biliyorum ![]() Sen biliyorsun ![]() O biliyor ![]() Biz biliyoruz Siz biliyorsunuz ![]() Onlar biliyorlar ![]() 2 ![]() Bu zamir “kendi” sözcüğüdür ![]() ![]() ![]() Kendim Kendimiz Kendin Kendiniz Kendi Kendileri Bu sözcüklerdeki altı çizili ekler dönüşlülük zamirinin hangi şahsı ifade ettiğini gösterir ![]() Dönüşlülük zamirinin en önemli özelliği, diğer zamirlerle beraber kullanılabilmesidir ![]() ![]() “Bu soruyu ben kendim çözdüm ![]() cümlesinde hem “ben” hem “kendim” zamirleri kullanılmış; böylece “ben” zamirinin anlamı kuvvetlenmiş ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zamir Adıl |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamir Adıl3 ![]() İsimleri, yerlerini işaret ederek karşılayan zamirlerdir ![]() ![]() Bu geldi ![]() ![]() Şu satıldı ![]() ![]() O gidecek ![]() ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler işaret zamirleridir ![]() ![]() ![]() “O, ders çalışıyor ![]() ![]() ![]() Ancak işaret zamirleri insanlar için de kullanılabilir ![]() “Bu benim kardeşim, şu da onun arkadaşı ![]() cümlesinde altı çizili zamirler işaret zamiri oldukları halde şahıs isimlerinin yerlerine geçmiş ![]() ![]() “Bu, tembel; şu, biraz çalışkan; o, sınıfın en iyisi ![]() dersek “o” işaret zamiridir ![]() ![]() Bunların dışında işaret bildiren başka zamirler de vardır ![]() ![]() Burası eskiden boştu ![]() Şurası sizin ev miydi? Orası pek hoşuma gitmedi ![]() Buraları bize aitti ![]() Şuraları temizleyin ![]() Oraları unuttum bile ben ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler de işaret zamirleridir ![]() “Bu kitap benim, öteki senin ![]() cümlesindeki altı çizili zamir gibi daha birkaç işaret zamiri de vardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zamir Adıl |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamir Adıl4 ![]() İsimleri, tam olarak belli olmayan bir nicelik yönünden belirten belgisiz sıfatlar, isimler düşünce onları karşılar ve belgisiz zamir olur ![]() “Bazı insanlar çalışkandır ![]() “Bazıları çalışkandır ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok öğrenci bu konuyu bilmez ![]() sıfat Birçoğu bu konuyu bilmez ![]() zamir Hiçbir kalemi beğenmedim ![]() sıfat Hiçbirini beğenmedim ![]() zamir Birkaç yaşlı parkta oturuyordu ![]() sıfat Birkaçı parkta oturuyordu ![]() zamir Sıfat olarak kullanılmayan belgisiz zamirler de vardır: Herkes senin burada olduğunu sanıyordu ![]() Kimse ben haber vermeden içeri girmesin ![]() Hepsi de çok ucuz fiyata satılmış ![]() Bu cümlelerdeki altı çizili sözcükler sadece zamir olarak kullanılabilir ![]() 5 ![]() İsimlerin yerlerine soru yoluyla geçen sözcüklerdir ![]() ![]() “Bu çiçeği sana arkadaşından başka kim getirir?” cümlesinde altı çizili söz, çiçeği getiren kişinin isminin yerine kullanılmıştır ![]() ![]() Çarşıdan ne aldın? Nerede oturuyorsunuz? Hangisi önce geldi? Kaçı bizimle gelecek? Zamirler, kendileri gibi ismin yerine geçen adlaşmış sıfatlarla karıştırılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Bu kadın dün de gelmişti ![]() Yaşlı kadın dün de gelmişti ![]() Bu cümlelerde altı çizili sözlerin ikisi de sıfattır ![]() ![]() “Bu dün de gelmişti ![]() “Yaşlı dün de gelmişti ![]() şekline gelen cümlelerde altı çizili sözler ismin yerine geçmişlerdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|