![]() |
Cümlenin Öznesi Nasıl Bulunur , Özne Ne Demektir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Öznesi Nasıl Bulunur , Özne Ne DemektirCümlenin Öznesi nasıl bulunur , özne ne demektir Yüklemin gösterdiği işi, oluşu, hareketi, durumu üzerine alan, fiilden ayrılmayan ögedir ![]() Çocuklar, sabahtan beri parkta oynuyorlar ![]() Çocuk bakıcısı, işini çok seviyordu ![]() Göktuğ, siparişleri tam vaktinde getirdi ![]() Kelime ve kelime grupları cümlede özne görevinde bulunabilir: Konuşmak ihtiyaç olabilir ama susmak sanattır ![]() Gülay abla, bugün yorgun görünüyordu ![]() Ömrünün en güzel çağları bu verimsiz topraklarda geçti ![]() Dinamitle balık avlayanlar pişmandı ![]() Cümlede aynı yükleme bağlanmış birden fazla özne olabilir: Kitabı, defteri, kalemi, hiçbir şeyi yoktu ![]() Öznesinin kelime veya kelime grubu olarak açıkça söylenmediği cümlelerin bu ögesi yüklemdeki kişi ekinden anlaşılır ![]() ![]() ![]() “Sen bir ceylân olsan ben de bir avcı, Avlasam çöllerde saz ile seni ![]() (Âşık Veysel) (Ben) Bütün bir yaz gelmeni bekledim ![]() (Sen) Sözünü vaktinde yerine getirmezsin ![]() (O) Kapıya doğru yavaşça süzüldü ![]() (Biz) Kusurumuz ne kadar çoksa o kadar kusur ararız ![]() (Siz) Bugünleri çok arayacaksınız ![]() Edilgen çatılı fiillerde özne açıkça belli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Gereklilik kipinin teklik 3 ![]() ![]() Hitap unsurları (ünlemler), yükleme bağlanmadıkları için özne değil cümle dışı unsur olurlar: “Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın” (Mehmet Âkif ) “Ã?air, sen üzüldükçe ve öldükçe yaşarsın ![]() (Faruk Nafiz) Hocam, bu konuyu anlatmadınız ![]() Cümlede özneyi bulmak için yüklem -an / -en’li sıfat-fiil hâline geti*rilerek kim, ne sorusu sorulur: Yerinde sayanlar, yürüyenlerden daha ziyade ayak patırtısı ederler ![]() (Cenap Şahabettin) (ayak patırtısı eden kimler? ― yerinde sayanlar) Yolun kenarında kırmızı bir araba duruyordu ![]() |
![]() |
![]() |
|