Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cümle, olumlu, örnekleri, özellikleri

Olumlu Cümle Nedir , Olumlu Cümle Özellikleri , Olumlu Cümle Örnekleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Olumlu Cümle Nedir , Olumlu Cümle Özellikleri , Olumlu Cümle Örnekleri

Olumlu Cümle nedir , Olumlu Cümle özellikleri , Olumlu Cümle örnekleri

Yüklemin bildirdiği anlam eylemin yapılması doğrultusundaysa bu tür cümlelere olumlu cümle denir Örnek :

Ne kadar geriye bakarsanız o kadar ileriyi görürsünüz (Olumlu eylem cümlesi)

Özü gerçek yaşam dayalı tiyatro yapıtları doğrudur ve güzeldir (Olumlu ad cümlesi)

Sattığınız malların dökümünü çıkarıp karı hesaplayalım (Olumlu eylem cümlesi)

Olumlu Cümleler İkiye Ayrılır :

Biçimce ve anlamca olumlu cümleler : Bu tür cümlelerde olumsuzluk bildiren hiçbir dil birimi kullanılmaz yüklemin yansıttığı anlamda olumlu olur Örnek :

Ne zamandır gelmenizi bekliyorduk

Biçimce olumsuz anlamca olumlu cümleler : Bu tür cümlelerde cümlenin kuruluşu olumsuz anlamıysa olumludur Örnek :

Seni sürekli eleştiren ve senin kuyunu kazan bu insanı nasıl bilmezsin? (bilirsin)

Bu kadar çok döversen hangi çocuk yaramaz olmaz? (yaramaz olur)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com