![]() |
Soru Eki Mı Mi Mu Mü’Nün Yazılışı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soru Eki Mı Mi Mu Mü’Nün YazılışıSoru Eki mı, mi, mu, mü’nün Yazılışı Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü? Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum? Gelecek miydi? Güler misin, ağlar mısın? Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız ![]() UYARI: Vazgeçmek birleşik fiili, mi soru ekiyle birlikte kullanıldığında iki ayrı biçimde yazılabilir: Vaz mı geçtin? Vazgeçtin mi? “mı,mi,mu,mü” soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır,kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır: *Yarim İstanbul’u mesken mi tuttun? *Bize gelecek misiniz? *Sen miydin dün rüyalarıma giren? Soru edatı olan “mı mi mu mü” ile fiilden fiil yapan olumsuzluk eki olan –ma,-me’nin darlaşmış biçimi birbiriyle karıştırılmamalıdır: *Niçin beni dinle miyorsun? Yukarıdaki cümlede ‘mi’ ayrı yazılmamalıdır;çünkü buradaki mi soru eki değil, –ma,-me olumsuzluk ekinin darlaşmış biçimidir ![]() ![]() ![]() Soru edatı olan “mı,mi,mu,mü” cümleye soru anlamından başka anlamlar da katabilir ![]() *Sana güzel mi güzel bir elbise aldım ![]() *Bu testi de çözdün mü konuyu daha iyi anlarsın ![]() *Tüm bunları ben mi yapmışım?(reddetme,kabullenmeme) |
![]() |
![]() |
|