![]() |
Dünyaca Ünlü Fabllar , Ünlü Fabl Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünyaca Ünlü Fabllar , Ünlü Fabl ÖrnekleriDünyaca ünlü fabllar , Ünlü fabl örnekleri KELİLE ve DİMNE Kelile Ve Dimne Günlerin birinde iki arkadaş yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün bu iki arkadaşın yaşadığı ülkenin padişahı,ülkede hiç vezir bulamamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günün birinde kral odada yalnız başına otururken,bir ses gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün,Dimne yine kralın yanındayken yine o ses gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O düşüne dursun,Dimne,ineğin yanına gidip şöyle demiş”Bak inek kardeş,ben kralın yanından geliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine günlerden bir gün kral onun yanına gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() *** Aradan 2 yıl geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi o anda içeri girmiş: -Bak evladım,demiş ![]() ![]() ![]() ![]() Kral bu sözlerden etkilenmiş ![]() ![]() ![]() Bu iki arkadaşın sonu böyle bitmiş ![]() ![]() ![]() ARSLANLA FARE Herkese saygı göstermeli elden geldikçe ![]() Umulmadık kimselerden fayda görür insan ![]() İşte bu, gerçeği anlatan bir hikaye, Daha nice bin hikaye arasından ![]() Pençesi dibinde bir arslanın, Dalgınlıkla bir fare çıkıverdi ![]() Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın, Fareye dokunmayıp bir büyüklük gösterdi ![]() Bu iyiliği boşa gitti sanmayın; Kimin aklına gelir ki bir an, Fareye işi düşer arslanın? Ama o da bir gün dışarı çıktı ormandan; Gitti tutuldu bir ağa ![]() Ne çırpınma, ne kükreme … Kâr etmez tuzağa ![]() Bay fare koştu; dişiyle arslanın ağını, Öyle bir kemirdi ki ağ söküldü nihayet ![]() Sabırla zamanın yaptığını; Ne kuvvet yapabilir, ne şiddet ![]() “İyilik eden iyilik bulur ![]() “Hizmet et benim için, hizmet edeyim senin için ![]() “İyilik iki baştan olur ![]() ŞAHİN İLE HOROZ Şahin, tatlı bir daire çizerek süzüldü, yüzyıllık çınar ağacının dalına kondu ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bu sırada bir ses duydu ![]() ![]() ![]() ![]() Horozun kaçışını izlemiş olan şahin: - Hah hah hah hah, diye gülmüştü ![]() Horoz, "O da kim?" diye çevresine bakınırken, şahin yukarıdan seslendi: - Benim, dostum, ben, şahin, başını yukarı kaldır ![]() Horoz, sesin geldiği yöne kaldırdı başını, şahini gördü ![]() Şahin hâlâ gülüyordu: - Ne oldu, kimden kaçıyordun öyle? - Tabii gülersin, dedi horoz, sana göre bir şey yok ![]() - Kim kovalıyordu seni? Horoz: - Sahibim, dedi, kim olacak, ilerideki çiftlikte yaşıyorum ![]() - Size şaşıyorum, dedi şahin, sahipleriniz, henüz yumurtadan yeni çıkmış bir yavruyken özenle besleyip büyütüyorlar, sizler için güzel evcikler yapıyorlar, kümeslerde bir eliniz darıda bir eliniz arpada yaşayıp gidiyorsunuz, yine de size yaranamıyorlar… Yahu, kendisine bu kadar yararı dokunan insanlardan kaçılır mı? Horoz, şahinin küçümseyici sözlerini dinledikten sonra: - Sen, dedi, bir şahini tavada kızarırken veya şişe geçmiş közde pişerken gördün mü hiç? - Yook, dedi şahin laubali bir tutumla, ne olacak? - Ben, dedi horoz; çok horozlar, tavuklar gördüm sahibim pişirirken, ona nasıl güvenebilirim? TAVŞAN İLE KAMLUMBAĞA Tavşan ikide bir böbürleniyor: -Kimse benden hızlı koşamaz, diyormuş ![]() -İstersen yarışalım, demiş ![]() Koşuya başlamışlar ![]() ![]() -Şu ağacın altına biraz uzanıp dinleneyim, demiş ![]() ![]() Kaplumbağa ağır yürüyüşü ile yürümüş yürümüş, hiç dinlenmeden yol almış ![]() Tavşan bir ara gözünü açmış ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece tavşan yarışı kaybetmiş ![]() ![]() ![]() ZALİM ASLAN Vaktiyle ormanın birinde, canavar mı canavar bir aslan varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zalim aslan sonunda yaşlanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda bütün hayvanlar aslana saldırmış ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|