Zaman Ekleri Çekim Eki Mi |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zaman Ekleri Çekim Eki MiZaman ekleri çekim eki mi Arkadaşına kitabın yerini sor” (Senin) kardeşin: Tamlama (iyelik) eki Arkadaşın-a: Kime?: Yönelme durum eki Kitab-ın yer-i: Tamlama ekleri Yeri-n-i: Neyi?: Belirtme durum eki “Arkadaşımdan kitapların yerini öğreneceğim” “Arkadaşın, kitabının, yerini sordu” -İ (BELİRTME DURUM EKİ) Çocukları okuldan kim, alacak? Annesi çocuğu çağırdı Şimdi soruları cevaplayın Burada kimi bekliyorsunuz? UYARI: –i: iyelik eki: (onun), kalem-i –i: belirtme hâl eki: kalem-i (kim aldı?) -E (YÖNELME DURUM EKİ) Bugün tiyatroya gitti Gerek yok bu kadar uğraşmaya -DE (BULUNMA DURUM, EKİ) Eski Konya'da ne güzel günler yaşanmış (yer ) Saat yedide mi gelecekmiş?(zaman) Her şey yerli yerinde (yüklem) UYARI: Yapım eki görevi görür: Sözde müzisyenlerdendir Okulun, en gözde kızıydı? -DEN (ÇIKMA DURUM EKİ) Ahmet, evden yeni çıktı Birçok seneler geçti dönen yok seferinden UYARI: Yapım eki özelliği kazanarak ,eklendiği kelimeyi sıfat yapar: Candan insanları severim ben Sudan sebeplerle işinden ayrıldı Toptan satış / Uzaktan, akraba / En içten duygular -CE KÜÇÜLTME EKİ Çocukça davranışları vardı İnsanca düşünmeli ve hareket etmeliyiz Bu okulda senelerce çalıştım dedi O gün sizi saatlerce bekledik Bugün milletçe sevinçliyiz -TAMLAMA EKLERİ Benim elim kanadı Kitabın, yaprağı yırtılmış Yalancının mumu Gözlüğün camı İYELİK EKLERİ Aşkın sihirli şarkısı yüzlerce, dildedir İspanya neşesiyle bu akşam bu zildedir Kapının kol-u, işin baş-ı, hayvan sevgi-s-i Baba-m-a soracağım Kardeş-i-n-i arıyormuş İLGİ EKİ senin kalemin→seninki, Ali’nin eli→Ali’ninki, onun düşüncesi→onunki -MI SORU EKİ Ateşler içinde kıvranıyordu O gün dünyalar, benim olmuştu Gelecek miydin? (fiile) Sen misin? (isme) EK FİİL Ben bir küçük kelebeğim Üstümüze, doğan bir güneşsin sen Ulaş şimdi tatil yapıyordur (olasılık) Bu durumda işe gitmeyecektir (kesinlik) Bir güzelin hayranıydım ←hayranı i-di-m Dün daha heyecanlıydın ←heyecanlı i-di-n Merhametli biriydi ←biri i-di Suçlanan ben-miş-im ← ben imişim Meğer sen ne çalışkan-mış-sın ← çalışkan imişsin Adam yirmi yıldır evine hasret-miş ← hasret imiş Elbise ucuzsa, hemen alalım ←ucuz ise Maaşlar düşük, giderlerse oldukça fazla ←giderler ise (karşılaştırma) Dikkat Ben iyi bir okurum Ek-fiilin geniş zamanı Hep iyi kitaplar okurum Şahıs eki Benim okurum anlayışlıdır İlgi eki ve iyelik eki Öğrenciydi ek-fiil çekimi Uyuyordu birleşik çekim Öğrenciymiş ek-fiil Uyuyormuş birleşik zaman Öğrenciyse ek-fiil Uyuyorsa birleşik zaman Not: Ek-fiilin olumsuzu ek-fiilden önce “değil” kelimesi getirilerek yapılır: birinci değilim, değildim, değilmişim, değilsem B FİİL ÇEKİM EKLERİ a HABER KİP EKLERİ Geçmiş zaman (Bilinen geçmiş zaman ve öğrenilen geçmiş zaman) Şimdiki zaman Gelecek zaman ve bunların hepsini kapsayan Geniş zaman b DİLEK KİP EKLERİ Dilek kipleri, iş, oluşu, kılışı, durumu ve hareketi zamana bağlı olmadan, tasarı ve dilekle ilgili olarak bildiren kiplerdir Dilek kipleri dörde ayrılır: Dilek-şart kipi İstek kipi Gereklilik kipi Emir kipi 1 Dilek-şart kipi eki: -sE Fiil kök veya gövdesine gelerek söz konusu olan işin dileğe ve şarta bağlı olduğunun bildirilmesini sağlar: Ağlarsa anam ağlar İsterse, veririz Olursa bir şikâyet ölümden olsun Dönersem kahpeyim millet yolunda bir azîmetten Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına 2 İstek kip eki: -E Fiil kök veya gövdesine gelerek istek anlamı katar Bana sor sevgili kaari, sana ben söyleyeyim Sonra bir yer bulup oturdum Hadi bir soda içeyim dedim Bunu böyle bilesiniz 3 Gereklilik eki: -meli Fiil kök veya gövdesine gelerek işin olması gerektiği anlamını katar: Gül tenli, kor dudaklı, kömür gözlü, sürmeli Şeytan diyor ki sarmalı, yüz kere öpmeli 4 Emir kipi eki: -sin, -in(iz), -sinler Fiil kök veya gövdesine gelerek ikinci ve onların aracılığıyla da üçüncü şahıslara emir verilmesini sağlar Birinci şahısların emir çekimi olmadığı gibi ikinci tekil şahsın da çekimi olduğu hâlde eki yoktur: Ağla ağla Sakarya! Ey vuslat! O aşıkları efsununa ram et! Ey tatlı ve ulvi gece! Yıllarca devam et! Bu yazıyı acele yazsınlar! Alın, bunları da okuyun! 2 ŞAHIS EKLERİ ¶Şahıs ekleri, fiili şahsa bağlayan; fiildeki işi, kılışı, hareketi yapanı; oluşa ve duruma sahip olanı bildiren eklerdir Şahıs eklerinin tekil ve çoğul şekilleri vardır Kiplere göre şahıs ekleri değişiklik gösterir; fiil kök veya gövdesinin ünlüyle veya ünsüzle bitişine göre iki çeşit şahıs eki vardır: 1 Şimdiki, gelecek, geniş ve -miş’li geçmiş zamanlarla gereklilik ve dilek kiplerinde kullanılan kişi ekleri: -İm, -sİn, ---, -İz, -sİnİz, -lEr bilir-im, bilir-sin, bilir, bilir-iz, bilir-siniz, bilir-ler geliyor-um, alacak-sınız, olmuş-lar, bilmeliy-iz, gide-sin 2 –di’li geçmiş zamanla dilek-şart kipinde kullanılan kişi ekleri: -m, -n, ---, -k, -nİz, -lEr aldı-m, aldı-n, aldı, aldı-k, aldı-nız, aldı-lar alsa-m, alsa-n, alsa, alsa-k, alsa-nız, alsa-lar Emir çekimi de ayrı eklerle yapılır: git-sin, gid-in(iz), git-sinler 3 OLUMSUZLUK EKİ: -mE Fiil kök veya gövdelerine gelerek olumsuz çekimlerini yapar Fiilin yapılmadığını, işin olmadığını bildirir Bütün fillere gelebilir: Gel-me-di, al-ma-dı, ver-mi-yor, ol-mu-yor, bil-me-meli, söyle-me!, dinle-me! Bazı durumlarda ekin ünlüsü daralır: Gel-mi-yor, oku-mu-yor, sev-mi-yor 4 SORU EKİ: mİ Soru eki isimlerden ve fiillerden sonra kullanılabilir Eklendiği kelimeden ayrı yazılır ünlü uyumlarına girer Aldık mı? Geldi mi? |
|