|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
boşaltım, hastalıkları, sistemi, sistemleri |
![]() |
Boşaltım Sistemi Hastalıkları Ve Boşaltım Sistemleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım Sistemi Hastalıkları Ve Boşaltım SistemleriBoşaltım Sistemi Hastalıkları ve Boşaltım Sistemleri Hücrelerdeki protein met@bolizması sonucunda oluşan amonyaklar, hücrelerden kan damarları ve kan dolaşımı aracılığıyla karaciğerden geçerler ve amonyak, karaciğer hücreleri ta*rafından üre ve üre asitine dönüştürülür ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlarda Boşaltım Sistemi Organları; böbrekler, idrar torbası, idrar yolları ve idrarı dışarı veren organlardan oluşmuştur ![]() Böbrekler Her insanda, 10-12 santim uzunluğunda ve 120-200 gram ağırlığında biri sağda ve biri solda olmak üzere iki böbrek vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek; havuzcuk (pelvis), öz bölgesi ve kabuk bölgesi olmak üzere üç temel bölgeden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Boşaltım Sistemi Hastalıkları Ve Boşaltım Sistemleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım Sistemi Hastalıkları Ve Boşaltım SistemleriBoşaltım Sistemi Nedir? Vücuttaki fazla suyun ve suda erimiş halde zararlı ya da gereğinden fazla bulunan maddelerin hücrelerden ve vücut sıvısından uzaklaştırılması olayına boşaltım adı verilir ![]() ![]() ![]() Boşaltım Sisteminin Görevleri: Sindirim yoluyla kana ve hücrelere ulaşan besin maddeleri enerji verici, onarıcı ve düzenleyici olarak kullanıldıktan sonra ortaya çıkan fazla su, ürik asit, madensel tuzlar ve karbondioksit gibi atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur ![]() Boşaltım Nasıl Gerçekleşir? Böbreklerde süzülen kandaki zararlı maddeler ayrıştırılarak idrar kanalı aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılır ![]() ![]() ![]() Boşaltım Sistemi Organları Nelerdir? Boşaltım sisteminde görev alan temel organlar ve yapılar böbrekler, üreterler, sidik kanalı ve idrar kesesidir ![]() ![]() ![]() Böbrek yetmezliği, böbrek taşı, böbrek iltihabı, nefrit, üremi, albümin, mesane iltihabı, sistit en sık rastlanan boşaltım sistemi hastalıkları olarak sayılabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|