![]() |
Boşaltım Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım ÇeşitleriBoşaltım çeşitleri Boşaltım sistemi böbrekler, üreterler, mesaneden oluşur ve metabolizma sırasında ortaya çıkan atık maddelerin atılımından sorumludur ![]() lazımdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi tüm canlılar hareket ve çeşitli faaliyetleri sonucu birtakım yan ürünler denilen, farklı ve hücre veya organizmada durması olumsuz etkiler yaratacak maddeler ve bileşikler meydana getirir ![]() etkisi olmayacak bir yere atımı ise boşaltım sisteminin işlevidir ![]() Deney konumuz olan böbreğin incelemesine geçmeden önce böbrek ve onun görevini yapan organel ve kısımları tanımalıyız ![]() İlk başta boşaltım genel anlamıyla CO2, NH3, H2O, azotlu diğer maddeler, madensel tuzların atımıdır ![]() ile değildir; rektum, anüs, burun delikleri, deri de görev alır ![]() ![]() ![]() ![]() görevli birer organ daha yer alır ![]() Su, suda yaşayan canlılar tarafından sadece idrarla atılırken, karada yaşayan canlılarda solunum, terleme, idrarla atılır ![]() ![]() ![]() Ürik asit > Alantoin > Alantoik asit > Üre > Amonyak Organizma sistemi yükseldikçe boşaltımda azotlu atıklar farklı şekilde atılırlar ![]() amonyak olarak dışarı verilir ![]() ![]() Bütün bu konular arasında Diyaliz aleti bu işlevlerin yerine gelmediği insanlar için geliştirilmiş, çağımızda yaygın bir cihaz olarak kullanılmaktadır ![]() BİR HÜCRELİLERDE BOŞALTIM , Özellikle difüzyon, ozmos ve sonra kontraktil koful yoluyla boşaltım yapılır ![]() ![]() suyu atarak görev yapar ![]() ![]() ![]() BİTKİLERDE BOŞALTIM Bitkilerde boşaltım yapraklar ve köklerde olur ![]() ![]() yerden damlalar halinde minerallerle birlikte atarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çöldeki bazı bitkiler çölün bol mineralleriyle oluşturdukları bileşiklerle yapraklarında hidrokarbon türevleri çıkarırlar ![]() ![]() aynı zamanda savunma sistemidir ![]() ![]() OMURGASIZLARDA BOŞALTIM Difüzyon ve ozmos da burada süngerler ve sölenterde geçerli bir boşaltım türüdür ![]() ![]() Planarya difüzyon ve ozmosla, boşaltımını yaparken özellikle alev hücrelerinden oluşan yapılar kullanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() girerken, içteki maddeler dışarı çıkar ![]() Yer solucanı, midye, salyangoz vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ile atılırken azotlu artıklar malpigi tüplerinin açık olan uçlarının sindirim kanalının son kısmına bağlı olmasıyla önce kana sonra kapalı olan malpigi tüplerine geçer ![]() ![]() ![]() OMUGALILARDA BOŞALTIM Burada görev böbreklere düşer ![]() ![]() ![]() Pronefroz böbrek: Birimler nefridyumlardır; fakat sayıca çok fazladır ![]() ![]() atıklar kloak denilen açık yoldan atılır ![]() Mezonefroz böbrek: Pronefrozun gelişme sonucu ortaya çıkmıştır ![]() alır (Kuşların ve memelilerin embriyonları) ![]() ![]() Metanefroz böbrek: Ergin kuş, sürüngen, memelilerin nefron birimleri vardır ![]() İNSAN BOŞALTIM SİSTEMİ İnsanda boşaltım sistemi metanefroz, böbrek, idrar torbası, idrar kanallarından oluşur ![]() ![]() ![]() Şekilsel olarak; böbrek kurumuş fasulye tohumu gibi ve morumsu bir rengi vardır ![]() ![]() ![]() kalbe veren böbrek toplardamarı bu çukur bölgeye gelir ve ayrılır ![]() Böbreğin görevleri; 1 ![]() 2 ![]() maddelerin ayırımını yapmak; 3 ![]() 4 ![]() ayarlamak; 5 ![]() 6 ![]() yapımında etkili içsalgı salgılamak ![]() Yukarıda sayılan maddelerin yerine gelmesi ile bir kısım suyla atım, idrar torbasında bir süre birikimden sonra olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Boşaltım Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım ÇeşitleriBöbrek üç kısımdan oluşmaktadır; 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() Böbrek birimleri nefronlardır, sayıları çok ve iki kısımdırlar ![]() ![]() İlk kısım tek sıralı epitel hücreleri ile çevrili bowman kapsülü denilen kıskaç biçimli ve süzülen maddeleri toplama kanalına ileten kanaldır ![]() ![]() ![]() bowman kapsülü ve glomerulusun kendisi malpigi denilen bir birim meydana getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nefronlar idrar kanalına doğru , uzanırken bir piramit şeklini alırlar ![]() ![]() Kalbin böbreklere yolladığı kan miktarı toplam kanın %15-%35 arası bir değişim gösterir ![]() ![]() ![]() Süzülen maddeler havuzcuktan idrar kanalıyla mesaneye iletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tarzı etkili sebeplerdir ![]() ![]() İçinde bulunan maddelerin değişimine göre birçok rahatsızlığın teşhisi ise idrarın diğer bir şekilde önemini artırır ![]() ![]() Nefronlar sadece süzme yapmaz aynı zamanda geri emilim denilen bir işlevi daha yerine getirir ![]() ![]() yorulacak hem de ihtiyaçlarımızı daha zor karşılayacaktık ![]() İNSANDA BÖBREKLERDE SÜZME Glomerulusta var olan yüksek basınçla kan plazması ve birçok yararlı ve zararlı madde nefron kanalına geçerek , orada bazılarının geri emilimi gerçekleştikten sonra idrar kesesine gönderilmesidir ![]() İNSANDA GERİ EMİLİM Glomerulus ile süzülen sıvı kanalda ilerlerken su ozmosla, glikoz, vitamin, aminoasit, Ca+, Na+, K+ difüzyonla etrafındaki kılcallara geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve su eksildiğinde, ağız kuruluğu, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı ve şok görülebilir ![]() ![]() Potasyumun kanda yüksek düzeylerde bulunması, böbrek hastalığı, ciddi yanıklar, kanamalar gibi etkenlere bağlı olarak, idrar miktarının azalması hallerinde görülebilir Kanın pH değerini ise yine böbrekler dengeler ![]() ![]() BOŞALTIM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI Başta ihmal edilen terleme, sonrası böbreklerin korunmaması, yeterli su alınmaması, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı, sürekli aynı şekilde oturma gibi sebepler yanında bir çok patolojik sebepler yığını yer alır ![]() Sigara bu sistemimizi de direkt ve olumsuz etkilemektedir ![]() ve idrarda renk değişimi meydana getirmekte, böbrek yetmezliği doğurmakta, glomerulusta süzmenin azalması gibi tepkiler oluşur ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() fakat iyileşme süresi 3-5 haftadır ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() sanılmaktadır ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() müdahale zamanını yaratır ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() hastalığa çevirebilir ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalsiyumun kandaki düzeyinin gerektiğinden fazla olması hali, genellikle, paratiroid bezinin hastalıklarında görülmektedir ![]() ![]() ![]() İdrar yolları iltihabı, idrar akıntısı ve tutamama, idrar yolları yanması gibi rahatsızlıklar da yine sebebi bilinen fakat böbrekte oluşan bir hastalığı takiben gelebilen diğer vakalardır |
![]() |
![]() |
|