![]() |
Tokat İli Tanıtım Videosu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tokat İli Tanıtım VideosuTokat İli Tanıtım Videosu |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tokat İli Tanıtım VideosuTokat Hıdırlık köprüsü ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tokat İli Tanıtım VideosuAli Paşa Camisi (Merkez) ![]() ![]() ![]() ![]() Camiyi yaptıran Ali Paşa Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Beyazıt’ın damadıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Paşa Camisi XVI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadet mekânının içerisi altlı üstlü iki yan kenarda üçer, mihrabın sağ ve solunda birer, son cemaat yerinde de birer pencere ile aydınlatılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Caminin minaresi kesme taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir ![]() ![]() Hatuniye (Meydan) Camisi (Merkez) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Külliyenin merkezini oluşturan cami, halk arasında “Meydan”, “Zincirli”, “Hatuniye” ve Gülbahar Hatun” isimleri ile de tanınmıştır ![]() ![]() Cami plan şekli olarak da zaviyeli, ters T, tabhaneli camiler grubundandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son cemaat yerinden içerisine girilen ibadet mekânı kare planlı olup, üzeri dört kemerle taşınan sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Mihrap mermerden, minber ise ahşaptan yapılmıştır ![]() ![]() ![]() Caminin avlusunda bir de şadırvan bulunmaktadır ![]() Hamza Bey Mescidi (Merkez) Tokat il merkezindeki bu mescidi, Çelebi Sultan Mehmet’in Osmanlı tahtına çıkmadan önce Amasya ve Tokat’ta hüküm sürdüğü yıllarda lalası ve komutanı olan Bicaroğlu Emir Hamza 1411 yılında yaptırmıştır ![]() Mescit moloz taş ve tuğladan yapılmış, dikdörtgen planlı bir yapı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde bu yapı yıkılmıştır ![]() ![]() ![]() İvaz Paşa Camisi (Merkez) Tokat İvaz Paşa Mahallesi’nde, Sulu Sokağın sonunda bulunan bu caminin kitabesi bulunmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Cami moloz taştan, kare planlı küçük bir yapıdır ![]() ![]() Hacı Turhan Mescidi (Merkez) Tokat il merkezinde, Akkoyunlu Uzun Hasan’ın Tokat’ı yakmasından sonra Artukoğullarından Hacı Turhan tarafından 1471 yılında yaptırılmıştır ![]() Mescit kesme taştan kare planlı olup, üzeri tromplu sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tokat İli Tanıtım VideosuAlaca Mescit (Merkez) Tokat Rüstem Çelebi Mahallesi’nde bulunan bu mescit İlhanlı sultanı Gazan Han ile Selçukluların ortak yönetim döneminde yaptırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman Ahi, Osmanlılarla Şah İsmail arasında süregelen savaşlar sırasında şehit düşmüştür ![]() ![]() Günümüze gelen cami, kesme taştan kare planlı olarak yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazancılar Mescidi (Merkez) Tokat il merkezinde, Sulu Sokak’ta bulunan bu yapının üzerinde kitabesi bulunmakla beraber, kitabede banisinin ismi belirtilmemiştir ![]() ![]() ![]() Günümüze harap bir halde gelen mescit moloz taştan kare planlı olup, üzeri tuğla bir kubbe ile örtülmüştür ![]() Behzat Camisi (Merkez) Tokat il merkezinde, Behzat Caddesi’nde, Behzat Çarşısı’nda ve Behzat Çayı yanında bulunan bu camiyi Kanuni Sultan Süleyman döneminde Fakihoğlu Hacı Behzat 1535 yılında yaptırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cami kesme taştan kare planlı, küçük bir yapı olup, üzeri tromplu bir kubbe ile örtülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Caminin banisi Hoca Behzat’ın mezarı da yanında bulunmaktadır ![]() Ulu Cami (Merkez) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() Cami kesme ve moloz taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tokat İli Tanıtım VideosuTakyeciler Camisi (Merkez) ![]() ![]() ![]() Cami moloz taş ve kesme taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Caminin yanındaki kesme taştan minaresinin yüksekliği oldukça kısa olup, ilk yapıdan kaldığı sanılmaktadır ![]() Silahtar Ömer Paşa Camisi (Erbaa) ![]() ![]() ![]() Kesme taş ve tuğladan dikdörtgen planlı olarak yapılmış, üzeri kiremit çatı ile örtülmüştür ![]() ![]() ![]() Caminin ibadet mekânındaki dört ahşap sütunun taşıdığı ahşap tavan, minber ve yuvarlak mihrap Selçuklu motifleri ile bezenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Caminin yanındaki minaresi kesme taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir ![]() Ulu Cami (Niksar) ![]() ![]() Cami kesme taştan kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadet mekânı kare kesitli, 24 ayak ile mihraba dik beş sahna ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihrap önü kubbesi dıştan onikigen kasnaklı olup, üzeri külah ile örtülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadet mekânının batı cephesinin ortasında çokgen planlı minare kaidesi, bunun üzerinde de kesme taştan silindirik gövdeli tuğla minare bulunmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|