![]() |
Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama...Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama ![]() ![]() ![]() NEVÜSLER (BENLER) Tipta “Nevüs”, halk arasinda “Ben” adi ile anilan deri olusumlari, çok farkli görünümde ve yapida olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabarik 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapilardir ![]() ![]() ![]() 1- Bazi ben tiplerinin zamanla malignlesme (kötü huylu bir sekle dönme) riskine sahip olmasi, 2- Pigment üretici hücrelerden gelisen “Melanom” adindaki malign olusumunun iyi huylu bir ben olarak algilanip tedavisiz birakilmasi ![]() Bu nedenle risk tasiyan benlerin özelliklerinin ve bir bende rastlanabilecek hangi degisimlerin önemli oldugunun bilinmesi gerekir; · 0 ![]() · Sinirin girintili çikintili asimetrik olmasi · Rengin alacali olmasi (yer yer siyah, kirmizi, kahverengi, beyaz) · Ayak tabani, el ayasi ve parmak uçlarinda yer almasi · Sayilan bu özellikleri tasiyan benlerin ailede de olmasi · Geçmiste zaman zaman yanik yapacak sekilde yogun güneslenmelerin olmasi Var olan bir benin; · Neden yokken kanamasi · Üzerinde ülser gelismesi · Rengin hizla koyulasmasi · Rengin etrafa yayilmasi (veya etrafta beyazlanma olmasi) · Kasinma, acima gibi belirtilerin olmasi Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildigince erken teshis edilip cerrahi olarak etraflica çikarilmasidir ![]() ![]() ![]() ![]() acibademhastanesi Forumacil ![]() ![]() ![]() ![]() Hakkında Her Nevüste (Ben'de) Paniklemeyin, Ama ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|