10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Zehirlenmesi Ve Besin Alerjisi
Besin Zehirlenmesi ve Besin Alerjisi
Besin zehirlenmesi besin reddinden farklıdır Besin reddi be-sinlerde doğal olarak bulunan ya da onlara bilerek eklenen maddelere karşı gelişir Besin zehirlenmesi ise Salmonella cinsi bakteriler gibi besinlere bulaşan organizmalardan kay-naklanır Uygun olmayan işlemler, yetersiz soğutma, böcekler ve başka etkenler, besinlerin bozulmasına yol açabilir Kirli su besinleri etkileyebilir Belki tuhaf ama, kesilmeden önce ze-hirli bitki yiyen kasaplık bir hayvan bile sorun yaratabilir
Besin alerjilerinden ve besin reddinden farklı bir özellik ola-rak, besin zehirlenmesinin ortaya çıkışı biraz gecikir Belirti-ler dakikalar içinde değil, aradan saatler ve hatta bir ya da iki gün geçtikten sonra kötüleşebilir Aynı bulaşmış kaynaktan beslenmeyi sürdürmedikçe, olay genellikle bir kereliktir Bir kez bozulmuş patates salatası yemek sizi patates salatasına karşı duyarlı hale getirmez ya da besin reddine yol açmaz
Başka Sorunlar
Bazen yiyeceklere karşı geçici bir duyarlılık gelişebilir Örne-ğin, virüs enfeksiyonuna yakalanan çocuğun vücudu bir süre için sütü reddedebilir Ülser, kanser ya da başka bir hastalık, daha önce olmayan besin duyarlılıkları ortaya çıkarabilir Ay-nı durum monoamin oksidaz inhibitörleri gibi ilaçlarla depres-yon tedavisi görenlerde gelişebilir
Seyrek olarak psikolojik sorunlar da besinlere tepki veril-mesine neden olur Yaşanmış kötü bir olayı çağrıştıran belli bir yiyecek daha sonra yendiğinde, alerjik tepkiyi andıran belirti-lere yol açabilir Bu durumun üstesinden gelmek için tedavi görmek gerekebilir
Biraz İnceleme Yapılmalı
Hani, eski bir fıkra vardır Adamın biri boynundaki ağrı için doktora gider "Şöyle yapınca ağrıyor" diyerek boynunu hızla bir yana çevirir "Kardeşim" der doktor, "sen de öyle yapma "
Besin alerjilerini çözmenin yolu da aynıdır: Bazı besinleri yemek sizi hasta ediyorsa, o besinleri yemeyin Bu yalnız be-sin alerjisi için değil, besin reddi için de geçerlidir Sihirli bir hap ya da esrarlı bir tedavi yoktur Fıstık ezmesi kötü sonuçlar doğuruyorsa, ekmeğinize sürecek başka bir şey bulun
Tabii bu öneriyi yaparken hangi besinin sorun çıkardığını bildiğinizi varsayıyoruz Bunu bilmek her zaman kolay değil-dir Her ıstakoz yiyişinizde kurdeşen döküyorsanız sorun açık-tır Peki, bu kadar belirgin olmayan bir yiyeceğe alerjiniz var-sa? Veya bir alerjeni belirli bir miktarda aldıktan sonra belirti-ler ortaya çıkıyorsa? İşlerin zorlaştığı böylesi durumlarda sorunu çözmek için biraz zaman ayırmanız, biraz dikkat göster-meniz gerekir Sorunu çözmek için uzman desteği almaktan başka çareniz de kalmayabilir
İşe beslenme günlüğü tutarak başlayın Bu gerçekten de zor değildir Yalnızca yediğiniz her şeyi kaydedin Zamanı da be-lirtmeyi unutmayın Yemek sonrası ortaya çıkabilecek belirti-lere karşı uyanık olun Alerjinin ya da besin reddinin işareti olan belirtilerden biri gelişince hemen not edin
Bir tepki ortaya çıktığında, yediğiniz besinlerin içeriğini kaydedin Pişirdiğiniz yemeğe neler koyduysanız yazın Hazır yiyecek aldıysanız, etiketin içindekiler bölümünü not edin ya da saklayın Er ya da geç bağlantıları fark etmeye başlayacak-sınız Belki yumurta akıyla yapılmış besinleri yedikten sonra tepkiler gösteriyorsunuzdur Belki de sorun, tuttuğunuz listede görülen koruyucu bir besin katkısından kaynaklanıyordur Saptadığınız kuşkulu durumlarda, bir süre o besinden ya da besin katkısından uzak durun Bu süre içinde belirtiler ortaya çıkmazsa, sorunu büyük olasılıkla kendi başınıza çözdünüz demektir
Ama her zaman o kadar şanslı olamazsınız Belirtiler sürer-se ve birkaç hafta içinde kaynağı tam olarak saptayamazsanız, artık hekime başvurma zamanı gelmiştir Alerji uzmanları be-sin alerjilerini ve besin reddini saptamanın zor olduğu durum-larda doğru sonucu bulmayı sağlayacak bir eğitimden geçmiş-lerdir Ayrıca kazandıkları deneyim sizi saatler boyunca yaşa-dığınız sindirim felaketlerinden kurtarabilir
Hekim önce besin tepkisine ilişkin öykünüzü bilmek iste-yecektir Sorunları ne zamandan beri yaşıyorsunuz? Belirtiler yemekten hemen sonra mı, yoksa bir saatten uzun bir süre sonra mı başlıyor? Yiyeceklerinizi kendiniz mi hazırlıyorsu-nuz, yoksa bunu ender olarak mı yapıyorsunuz? Daha çok çiğ yiyecekleri mi yeğliyorsunuz? (Pişirme işlemi bazen alerjen-leri yok eder ) Başkaları da aynı yiyeceklerden rahatsız oluyor mu? Yemekten hemen sonra egzersiz yapıyor musunuz? (Ba-zı kişilerde yalnız yemeğin ardından yapılan egzersizler tepkileri ortaya çıkarır ) Tepkiler yılın belirli bir döneminde şid-detleniyor mu? (Polen alerjisi olan bazı kişilerde kavun-kar-puz yemek, yalnız ilgili polen düzeyinin yüksek olduğu zamanlarda alerjik tepkiye yol açar ) Bütün bu sorulara verece-ğiniz cevaplar gelişen tepkilerinizin nedenini doğru biçimde ortaya koyabilir
|
|
|