Çoğul Gebelikte Doğum Şekli Nasıldır? |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çoğul Gebelikte Doğum Şekli Nasıldır?Çoğul Gebelikte Doğum Şekli Nasıldır? Üçüz, dördüz vb gibi çoğul gebeliklerde tercih edilecek doğu şekli sezaryen iken ikiz gebelikelrde hala daha fikir birliği yoktur Kimi yazarlar vakit kaybetmeden sezaryen yapılması gerektiğini savunurken bazı yazarlar ise her türlü tedbir alındıktan sonra normal doğum denenebileceğini ileri sürmektedirler İkiz gebelikerde mutlak sezaryen gerektiren durumlar vardır Bunlar · Monoamniyoktik ikizler · Yapışık ikizler · İkizlerden birinin ayak gelişi olması · Plasenta bozuklukları · Makat geliş · Bebeklerin kiloları arasında %20'den fazla fark olması · Bebeklerin 1500 gramdan küçük olması 800-1500 gram arasındaki bebeklerde yaşama şansı düşük olduğu için normal yoldan doğurtulması gerektiğini savunanlar vardır Oysa günümüzde ülkemizdeki bazı merkezlerde bile 600 gram civarındaki bebekler yoğun bakım şartları ile yaşatılabilmektedir Bu nedenle ben bu tür bebekleri lan anne adaylarının mutlaka sezaryene alınması gerektiği fikrini savunuyorum Yine başka bir tartışma konusu ise ilk bebeğin baş geliş ikinci bebeğin makat geliş olduğu durumlardır Burada bazı yazarlar ilk bebek normal doğurtulduktan sonra ikinci bebek için sezaryen yapılmasını önermektedirler Kanımca bu da son derece anlamsız bir yaklaşımdır ve gereksizdir Bu durumun tek bir istisnası olabilir Çok erken bir gebelikte eğer ilk bebek doğduktan sonra ikinci bebek doğurtulmadan beklenebilecek ise normal doğum yapılabilir Literatürde, dünyada ve ülkemizde bu tür doğumlar mevcuttur Çoğul gebelikler ister ikiz, iser üçüz, isterse daha fazla olsun her durumda riskli gebeliker sınıfında incelenir Bu tür gebeliklerin sonlandırılmasında benim tercihim her zaman sezaryen yönündedir Tüm gebeliği risk altında geçiren anne ve bebekleri daha fazla riske sokmaya gerek yoktur |
|