Zeytinyağının Büyümeye Etkileri |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağının Büyümeye EtkileriZeytinyağının büyümeye etkileri Doğum öncesi ve sonrasında bebek beyninin ve sinir sisteminin, sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, beslenmeyle doğrudan bağlantılıdır Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir Çünkü zeytinyağı, çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir Zeytinyağında bulunan oleik asit, annesini emerek beslenen bebeğin sinir dokularının gelişimi açısından çok faydalıdır Yağsız inek sütüne zeytinyağı katıldığında anne sütü kadar doğal bir besin kaynağı özelliği kazanır Zeytinyağı, aslında oldukça düşük miktarda esansiyel yağ asitleri temin eder, fakat linoleik/linolenik oranı anne sütünde bulunana benzerdir Çoklu doymamış yağların yeterince alınmaması, çocukların beyin hücrelerinin zarlarında bozukluklara, sonucunda da öğrenme güçlüğü ve davranış bozukluğuna neden olabilir Sinirlerde akışkanlık için gereken enzimlerde eksilmeye, retinada rahatsızlıklara, hücrelerin bazı toksinlere olan dirençlerinde düşüşe yol açabilir Linoleik asidin eksikliği, gelişimin yavaşlamasına ve hatta birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur Çocukları raşitizmden korur Günde birkaç damla zeytinyağı, bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar KEMİK GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUR Zeytinyağının içerdiği, A, D, E ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyumu sabitleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından oldukça önemlidir Ayrıca, kemik mineralizasyonunu harekete geçirerek kalsiyum kaybını engeller Zeytinyağı, kemik oluşumunu olumlu yönde etkileyerek vücudun iskelet yapısını güçlendirir Bu özelliği ile bir yandan büyümeye yardımcı olduğu için çocuklar, öte yandan da kemik erimesini (osteoporoz) frenlediği için erişkinler, özellikle kadınlar için çok yararlıdır EKLEM ENFEKSİYONUNU ÖNLER İltihap ve kireçlenme, kişide büyük ölçüde ağrı, şişme veya sertleşmeye neden olur Bu da kişinin hareketlerini önemli oranda kısıtlar Kahvaltıdan önce alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı, bu ağrı ve semptomları azaltır Giderek şiddeti artan inflamasyonun, çeşitli kronik hastalıklarda anahtar bir rol oynamasından dolayı önem taşımaktadır Zeytinyağının yapısında bulunan oleocanthal, doğal anti-inflamatuar maddedir Zeytinyağı, mevcut en güçlü anti-iltihapsal yiyeceklerden biridir Yapılan araştırmalarda zeytinyağının, eklem hastalığı riskini azalttği görülmüştür Bu sonuca etkisi olduğu sanılan oleik asit, iltihaplanmayı kolaylaştıran maddelerin oluşumuna karşı savaşır Yapılan araştırmalarda, iyi kalite zeytinyağının içinde bulunan kimyasal maddelerin, aynı ağrı kesici gibi etki gösterdiği ortaya çıktı Vücuttaki tutulmaları azaltmak için, zeytinyağlı masajlar yapılır Zeytinyağı tortusu, siyatik, mafsal ağrılarına, sürülürse iyi gelir Zeytinyağı, romatoid artritleri önlemeye yardımcı olur KAS KRAMPLARI VE AĞRILARINDA YARARLI Yapılan bir araştırmada, sızma zeytinyağında, ''İbuprofen'' adlı ağrı kesicilerde bulunan bir maddeye rastlanmıştır Genizden geçerken yakıcılık veren madde, İbuprofene benzeyen özelliğe sahiptir Bresling, düzenli olarak günde 50 gram soğuk presle sıkılmış sızma zeytinyağı kullanımının, günlük olarak tavsiye edilen İbuprofen dozajının %10'una denk ağrı kesici etkisinin bulunduğunu belirtti Önerilen düzeyde sızma zeytinyağı yemek, migren gibi kronik ağrıların etkilerini de azaltmaktadır -Aynı miktarda sızma zeytinyağı ile karanfil yağı karıştırılır Bir havlu sıcak suya batırılıp sıkılır ve kramp olan bölgeye birkaç dakika boyunca bastırılır Sonra ısınmış olan kas bölgesine hazırlanan karışım sürülür -Ağrıyan adaleye, zeytinyağıyla biberiye karıştırılıp masaj yapılır -Zeytinyağı ve birkaç damla sarımsak; eklem, diz ve tüm kemiklere iyi gelir -Romatizma ağrıları için, dövülmüş kuru defne yapraklarını, zeytinyağı içinde sulandırıp krem haline getirilir, ağrıyan yere bolca sürülür -Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100gr sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat 'benmari' içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur |
|