Adaçayı Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adaçayı Şifalı BitkilerAdaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir başka cins olan çayır adaçayı (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir Çayır Adaçayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir Anadolu adaçayından "elma yağı" veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi (bahçe) adaçayına benzemektedir Fakat burada tanıtmaya çalışacağımız bahçe adaçayı (tıbbi adaçayı) ise, şifalılık bakımından daha etkilidir Toplama/Kurutma: Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran aylarında toplanır Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havdar bir yerde kurumaya bırakılır İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır Bileşim: Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; Östojen benzeri maddeler; reçineli bileşikler içerir Bu bitkinin çiçekleri, gargara ve adaçayı sirkesi yapmak için toplanır (bir avuç çiçek, doğal sirkenin içinde bir süre bekletilir) ve elde edilen sirke, uzunca bir süre hasta yatağından kalkamayan kişilere rahatlatıcı ve canlandırıcı anlamda sürülerek, masaj yapılır Yapraklar daha çiçeklenme başlamadan, mayıs ve haziranda toplanır Bitki kuru ve güneşli günler boyunca, eterli yağlar oluşturduktan sonra, yapraklar öğlen güneşinde toplanır ve gölgede kurutulur Adaçayı, çok eski çağlarda da ünlü bir şifalı bitki olarak tanınırdı 13 Asırdan kalma bir dizede şöyle deniyor: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!" Adaçayının eski çağlarda da ne büyük bir övgü ile anıldığını, çok eski bir şifalı bitki kitabı şöyle anlatıyor: "Kutsal Meryemana, Bebek İsa ile Herodes’un gazabından kaçmak zorunda kaldığında, kendisini saklamaları için, çayırdaki tüm çiçeklerden yardım istemiş, ama hiçbir çiçek ona yanıt vermemiş İşte o zaman adaçayı eğilmiş ve Meryemana sığınacak bir yer bulmuş Onun sık ve koruyucu yapraklarının arasına girerek Herodes’un askerlerinden saklanmış ve askerler onu görmeden geçip gitmişler Tehlike geçiştirildikten sonra, saklandığı yerden çıkan Meryemana, tatlı sesiyle adaçayına şöyle demiş: Bu andan sonra sonsuza dek insanların en çok sevdiği çiçek sen olacaksın Seni, insanları tüm hastalıklardan koruyacak kadar güçlü kılıyorum Bana yaptığın gibi, onları da ölümden kurtar!” İşte o zamandan beri adaçayı, insanları iyileştirmek ve onlara yardım etmek için her yıl yeniden çiçekleniyor Adaçayı sıkça içildiğinde tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltırve kötürümlüklerde çok yaralıdır Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde, lavanta çiçeğinin yanı sıra, yardımcı olabilecek tek bitkidir Gece terlemesine neden olan hastalığı iyileştirir ve bu hastalıkla el ele giden aşırı güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir Pek çok doktorun, adaçayınındeğerli özelliklerini artık iyice tanımış olduklarını biliyoruz (Referans1: MTreben) Onu kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde büyük bir başarıyla kullanıyorlar Yukarda belirtilen hastalıklarda, günde 2 su bardağı çay yudumlanarak içilmelidirAdaçayı, hasta karaciğeri de çok olumlu etkiler, onunla ilgili tüm rahatsızlıkları giderir ve gazları yok eder Kan temizleyici etkisi vardır Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanır Adaçayı, dıştan uygulandığında, yaprağın tozu uygulanır Adaçayı dıştan uygulandığında (Çalkalama ve Gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle önerilir Eğer zamanında adaçayı kullanılmış olsaydı, pek çok çocukta ve yetişkinde bademcik ameliyatına gerek kalmayabilirdi Bedenimizin polisleri olarak, zehirli maddeleri yakalayan ve zararsız hale getiren bademcikler alındığında, ağızdan giren zararlı maddeler doğruca böbreklere ulaşırlar Adaçayı, sallanan dişlere, dişeti çekilmesine ve kanamasına karşı da (Çalkalama ve Gargara) başarıyla kullanılabilir veya bitki çayına batırılan pamuk hasta bölgelere uygulanır Ayrıca dıştan kullanımda da, gargara ve çalkalamaların yanısıra yara kompresi olarak da kullanılabilir Sinirli ve yorgun olan kişiler ve dölyatağı (rahim) hastalığı çeken kadınlar arada sırada adaçayı oturma banyoları almalıdırlar Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırılarak içirilir Bu çay, tahriş kaynaklı öksürüklerde de başarılıdır Şifalı bitki olarak kullanılmasının yanı sıra, adaçayının çok değerli bir baharat olduğunu ve böylece mutfaklara girdiğini de unutmamak gerekir UYARILAR: Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir Dölyatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz Annelerin süt üretimini durdurur Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur Kullanım Biçimleri: Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-3 bardak içilir Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir Çalkalama/Gargara: 2-3 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapılır Tentür Kullanımı:Günde 3 kere, 15-20 damla kadar D2 inceltisindeki tentür, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır Çay olarak kullanılabildiği her yerde tentür de kullanılabilir Karışımlar: Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle, sindirim sorunlarında ise Mayıs papatyası ile eşit oranda karıştırılır Adaçayı Sirkesi: Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve süzülür Oturma banyosu:İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir |
Adaçayı Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adaçayı Şifalı BitkilerADAÇAYI FamilyasıLabiataeİlmi AdıSalvia officinalisFransızcaSaugeİngilizceSageAlmancaSal be iKullanılan KısmıYaprakları, sapları ve çiçekleriYetiştiği YerOrta Avrupa, Akdeniz bölgesi, Balkanlar Ülkemizde: Ülkemizde: Güney AnadoluToplama ZamanıMayıs - EkimÖzelliğiUyarıcı, tonik, yaraları iyileştirir, kandaki şeker miktarını düşürür, safra akıtır, kanı temizler, teri keser, bakteriyi öldürür Sağlık AçısındanAsabiyetten ileri gelen teri keser; spazmlı kusmalarda, bağırsak gazlarında, nefes darlığında, nekahat devrinde, yorgunlukta, ishalde yararlıdır Karaciğeri ve mideyi olumlu etkilerKullanılışı1/2 litre suya 7-10 gr adaçayı demlendirilerek kullanılır Haricen: Boğaz tahrişinde gargara olarak; 1/2 litre suya 20-30 gr adaçayıMutfakta KullanılışıÇorba, söğüş, kaz ve domuz eti, ızgara et, ton balığı, av eti, kabak haşlaması, salata, sos, dolmalık harç, sebzeler vbEstetik AçıdanÇay olarak yüze sürüldüğünde yağlı ve gözenekleri genişlemiş ciltlere yararlıdır Banyoda kullanıldığında ağrıyan kaslara, yorgun ayaklara iyi gelir Yaprak olarak çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir Kurutulmuş yapraklar toz haline getirilir, tuzla karıştırılıp dişler ovulursa dişler beyazlanırEk BilgiDiğer adı: Dişotu, tıbbi adaçayı "Salvia" kelimesi Latince "kurtaran" anlamına gelir Adaçayında bulunan doğal ostrogen kısırlığın önüne geçer; 1 litre suya 20 gr adaçayı |
Adaçayı Şifalı Bitkiler |
10-19-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adaçayı Şifalı BitkilerEywallah arkadaşım!Mesajın için saol!: |
|