![]() |
Bitkilerle İlgili Önemli Notlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkilerle İlgili Önemli NotlarBitkilerin varlığı yeryüzündeki canlılığın devamı için vazgeçilmezdir ![]() ![]() ![]() ![]() ANASON: Anavatanının Akdeniz sahilleri olmasına karşın her iklimde yetişir ![]() ![]() ANDIZ OTU: Çayırlarda, orman kenarlarında , çalılıklarda yetiştirildiği gibi bahçelerde de özel olarak yetiştirilir ![]() ARDIÇ: Ovalarda, tarlalarda, dağlık bölgelerde yetişir ![]() ARPA: Dünyanın her tarafında yetiştirilir ![]() ASMA: Asma özelikle sıcak bölgelerde yetişir ![]() ![]() ![]() AŞK OTU: Ege bölgesindeki sık rastlanan aşk otunun ilkbaharda kökü, ekim ayında ise gövdesi ve tohumları kullanılır ![]() AT KESTANESİ: Mayıs ve ağustos aylarında yapraklarından, eylül-ekim aylarında meyvelerinden, mart, eylül ve ekim aylarında ise kabuklarından yararlanılır ![]() At kestanesinden iki şekilde yararlanabilirsiniz: Bir yemek kaşığı ince kıyılmış at kestanesi kabuğu 2 bardak kaynar suya bırakılarak bir müddet bekletildikten sonra yudum, yudum içilir ![]() 1 kg ![]() ![]() AYÇİÇEĞİ: Soğuk presle elde edilen ayçiçek yağını 10-15 dakika yani ağzınızda beyaz hale gelene kadar gargara yapmak gerekir ![]() AYRIK OTU: Yol kenarlarında, çayırlarda, bahçe ve tarlalarda bol miktarda bulunur ![]() ![]() AYVA: Kabızlık çekenler ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir ![]() BADEM: Tatlı ve acı çekirdekli olamk üzere iki türü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAKLA: Baklagillerden yurdumuzda çok iyi tanınan tazeyken kabuğuyla, kuruyken taneleri pişirilerek yenen hazmı kolay ve besleyici bir bitkidir ![]() BALLI BABA: Yol kenarlarında, çalılıklarda, duvar diplerinde, kuytu yerlerde yetişit ![]() ![]() ![]() BAMYA: Yaprakları asma yaprağına benzeyen, hepimizin bildiği ve severek yediğimiz bamya, aynı zamanda çok da şifalıdır ![]() BEŞ PARMAK OTU - KAZ OTU - GÜMÜŞ OTU: Bahçelerde, tarlalarda ve fundalıklarda yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() BİBER: Biçimine, rengine ve tadına göre sivri, dolmalık, yeşil, kırmızı biber gibi çeşitli adlar alır ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Çok miktarda yenilen biber hem zehirlenmelere neden olur hem de mide ve bağırsak tahrişlerine yol açar ![]() ![]() ![]() ![]() BİBERİYE: Fundalıklarda ve çalılıklarda bol miktarda yetişir ![]() BİRA MAYASI: Bitkilerin küfler sınıfındandır ![]() BÖĞÜRTLEN: Ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda yol kenarlarında kendi kendine yetiştiği gibi bahçelerde de yetiştirilir ![]() CEVİZ VE CEVİZ YAPRAĞI: Cevizin yeşil, ham meyvelerinde bol miktarda C vitamini vardır ![]() ![]() CİVAN PERÇEMİ: Papatya gibi CHAM-AZULEN adlı aktif bir madde ve ACHİLLEİN ihtiva eder ![]() ![]() ÇALI KAVAĞI: Taşlık arazilerde ve Akdeniz sahillerinde yetişir ![]() ÇAM AĞACI: Çam filizleri terebentin yağı içerdiği için fazla tüketimi zararlıdır ![]() ÇAYIR PAPATYASI: Çayırlarda, otlaklarda bol miktarda bulunur ![]() ![]() ÇENTİYANE ÇİÇEĞİ: Genellikle dağlarda rastlanan Çentiyane çiçeği, sonbaharda toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİLEK: Fundalıklarda, orman kenarlarında ve ormanlarda yetiştiği gibi ekimi de yapılır ![]() DOMATES: Domatesten tam olarak yararlabilmek için daima çiğ yemelidir ![]() DUT AĞACI: Ülkemizde bol miktarda yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() EKŞİ YONCA: Daha çok dağlık bölgelerde görülür ![]() ![]() ELMA: Elma, bol miktarda vitamin ve madeni tuz içerir ![]() ![]() ENGİNAR: Tarla ve bahçelerde yetiştirilir ![]() ERİK: Pek çok çeşidi vardır ![]() ERKEÇ SAKALI: Nemli çayırlarda, ormanlarda, sahillerde ve çalılıklarda yetişen, dalları sağlam ve sert bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() FINDIK: Aşrı fındık tüketimi tansiyon yükseltici etki yapar ![]() FRENK MAYDANOZ: Bahçelerde yetiştirilir ![]() ![]() GREYFURT: İlaçların vücuda etkisini arttırdığı için bazı antibiyotiklerle beraber alımı tehlikeli olabilir ![]() GÜVERCİN KÖKÜ: Daha ziyade kökü kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bitkilerle İlgili Önemli Notlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkilerle İlgili Önemli NotlarHARDAL: Beyaz ve siyah hardal olmak üzere iki türü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAŞHAŞ: Ülkemizde çok yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAVUÇ: Havuç, C, B1, B2 vitaminleri ile özellikle A vitamini bakımından zengindir HERCAİ MENEKŞE: Çit kenarları, çalılıklar, orman kenarları, çayırlar, bahçe ve tarlalarda bulunur ![]() ![]() HİNTYAĞI AĞACI: Tropik ormanlarda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() HİNT SAFRANI: Ülkemizde az yetişir ![]() ![]() HURMA: Bol miktarda şeker içerir ![]() ![]() HUŞ AĞACI: Nemli topraklarda, ormanlarda ve koruluklarda bulunur, bahçelerde de yetiştirilir ![]() IHLAMUR: Dünyanın her yerinde bilinir ve yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISIRGAN OTU: A ve C vitamini içerir ![]() ISPANAK: Ispanağın içerdiği vitaminlerden yararlanmak için daima taze ve çiğ yemelidir ![]() ![]() İNCİR: Ülkemizde en iyi türlerinden bol miktarda yetişir ![]() KAHVE: Kahve insanı diri tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KANARYA OTU: Yol kenarlarında, çöplüklerde ve kurak arazide bulunur ![]() KANTARON: Otun çiçek açma zamanı toplanması gerekir, çünkü içindeki aktif maddeler çiçek açma zamanı en yüksek orana ulaşırlar ![]() KARABİBER: Fazla karabiber mide cidarını ve boğazı tahriş edeceği için zararlıdır ![]() ![]() KARADUT: Ülkemizde çok bilinen ve her yerde yetişen bir meyvedir ![]() KARA KAFES: Nemli ve çukur yerlerde yetişir ![]() KARALAHANA: Bol miktarda C vitamini içerir ![]() KARANFİL AĞACI: Sıcak iklimi ve rutubetli deniz havası olan yerlerde yetişir ![]() KARANFİL ÇİÇEĞİ: Nemli ve kuytu ormanlar, gölgelik çalılıklarda bulunur ![]() KARNABAHAR: Ülkemizde de yetiştirilen bir bitkidir ![]() KAVUN: İçinde A, B, C vitaminleri, meyve şekeri, azotlu ve yağlı maddeler bulunur ![]() ![]() KEDİ OTU: Nemli ve seyrek ormanlar, akarsu kenarları, çalılıklar ve sahillerde yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() KEKİK: Salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapar ![]() ![]() KETEN: Keten tohumu bol miktarda F vitamini içerir ![]() ![]() KIZILCIK: Kızılcıkgillerden kızılcık ağacının meyvesidir ![]() ![]() KIRMIZI BİBER: İştah açıcı ve mikrop öldürücü özelliği vardır ![]() KİRAZ Ülkemizde çok yetişen ve çok eski zamanlardan beri bilinen bir meyvedir ![]() ![]() ![]() KİŞNİŞ: Ülkemizde bahçelerde yetiştirilen ve doğal olarak da bulunan bir bitkidir ![]() KUŞBURNU: Yurdumuzda özellikle Ege'de seyrek ormanlarda, yol kenarları ve çalılıklarda bulunur ![]() KUŞKONMAZ: Cildi sorunlu olanlar kuşkonmazdan faydalanabilirler ![]() LABADA: Yurdumuzda bağ ve bahçelerde kendiliğinden yetişir ![]() ![]() ![]() LAHANA: Ülkemizde çok tüketilen bir besin maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() MAYDANOZ: Böbreklerinde iltihap olanlar maydanoz yememelidirler ![]() MELEK OTU: Nemli topraklarda, nehir kenarı, sahil ve çukur yerlerde bulunan güzel kokulu bir bitkidir ![]() MELİSA: Dağlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişen güzel kokulu bir bitkidir ![]() MEYAN KÖKÜ: En işe yarayan yeri köküdür ![]() ![]() ![]() ![]() MİNE ÇİÇEĞİ: Yol kenarlarında, bayırlarda bol miktarda bulunur ![]() ![]() MİSK OTU: Yol kenarlarında, rüzgar almayan yerlerde yetişir ![]() ![]() MÜRVER AĞACI: Meyveleri bol miktarda C vitamini içerir ![]() MUZ: Muz bazı bünyelerde alerjik döküntü yapabilir ![]() NAR: Nar kökü ve kabuğu, içindeki etken maddeler nedeniyle zararlı ve zehirleyici etki yapabilir ![]() ![]() NOHUT: Yurdumuzda ve dünyanın her tarafında yetiştirilir ![]() OĞUL OTU: Akdeniz bölgesinde bulunan kokusu limona benzeyen bir bitkidir ![]() PEYGAMBER ÇİÇEĞİ: Buğday ve arpa tarlalarında yabani olarak bulunur ![]() PIRASA: Bahçelerde yetiştirilen bir kış sebzesidir ![]() ŞEFTALİ: Şeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır ![]() ÜZERLİK OTU: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|