![]() |
Kişniş Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kişniş Bitkisi,ÖzellikleriKişniş Bitkisi,Özellikleri Latince ismi : Coriandrum sativum Diğer Adları Aşotu, Kişnişotu Maydanozgiller familyasındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafif tüylü, tuhaf ve pek de hoş olmayan koku taşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur ![]() ![]() Kişniş tohumlan pastacılıkta, baharat olarak bazı çorba ile yemeklerin hazırlanmasında, içki endüstrisinde ve kişniş şekerinin yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz edilen kişnişin, tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir ![]() • Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür ![]() • Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır ![]() • Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar ![]() • Hafif yatıştırıcı etkisi vardır ![]() Kişnişin bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz sonunda alınır ve tohumlarının olgunlaşması için gölgeli ve havadar yerde bir süre itekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Kişniş antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır ![]() Kişniş, Koriander, Coriandrum sativum Familyası: Maydanozgillerden, Doldengeweaechse, Apiaceae Drugları: Kişniş tohumu (meyvesi): coriandri fructus Kişniş yağı (eteryağı): coriandri aetheroleum Kişniş tohumu çay, baharat ve natürel ilaç yapımında ve kişniş tohumundan eldeedilne eter yağı aroma tedavisinde ve de baharat olarak kullanılır ![]() Kişniş maydanozgillerin bir alt grubu olan coriandrealardan olup, bu grupta sadece iki tür mevcuttur ![]() ![]() ![]() Bu türden Rus kişnişi küçük tohumlu: coriandrumsativum var ![]() microcarpum ve Türk kişnişi: coriandrum sativum var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vatanının doğu Akdeniz ülkeleri: Mısır, Suriye, Flistin ve Türkiye olduğu ve buradan Avrupa’nın batısından Çinin doğusuna kadar yayılmıştır ![]() ![]() Botanik: Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir, fakat iki yıllık olan alt türleri de mevcuttur ![]() ![]() Alt yaprakları uzun saplı üç parça kenarları kertikli ve parçalar kalp şeklindedir ![]() ![]() Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur ve kenardaki çiçeklerin ters yumurta şeklinde beyaz veya pembe renkte her bir çiçek 3-5 taç yaprağa sahiptir ve ortada taç yaprağı olmayan çiçekler pemepe renklidir ![]() ![]() Meyveleri sarımsı, küre şeklinde, üzerinde 8-10 adet yay şeklinde çıkıntılar vardır ve yayalar boydan boya uzanır ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Türkiye’nin Konya, Burdur Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir ![]() Hasat zamanı: Meyveleri farklı zamanlarda yani Ağustostan Eylüle kadar olgunlaştığından, önce olgunlaşanlar toplanır, sonra beli bir süre sonra tekrar olgunlaşan meyveleri toplanır ve hasat böyle devam eder ![]() ![]() Araştırmalar: ABD’nin New York şehrinde iki ilim adamı Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılması: a-) Üniversite kliniklerinde insanlar üzerinde tedavi denemekleri ve araştırmalar yapılmıştır ve buna göre taze kişniş dişlerdeki amalgamın içerdiği cıva zehirlenmesine karşı etkilidir ![]() b-) Komisyon E’nin 18 ![]() ![]() ![]() c-) Aroma tedavisinde kişniş yağı başta şişkinlik, hazımsızlık, kramplar ve iştahsızlığa karşı kullanılır ![]() d-) Halk arasında kişniş şişkinlik (gaz), hazımsızlık ve kramp başta olmak üzere mide-bağırsak rahatsızlıklarına karşı kullanılır ![]() ![]() Çay: İki tatlı kaşığı kişniş (kişniş tohumu sade kişniş diye anılır) hafif ezilerek demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Yan tesiri: Bilinen bir yan tesiri yoktur, fakat eter yağının çok sert olması nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır Cinsel gücünüzü arttırın: Kişniş Özelliklere kadınların cinsel istek ve heyecanlarını arttıran kişniş, erkeklere de olumlu etki eder, ancak erkeklerin fazla kullanımında ters tepkiye yol açar ![]() Kişnişin sofralarda çok çeşitli kullanım biçimleri vardır ![]() ![]() ![]() Kişnişi Kuzey Avrupa’ya getiren Romalılar, bu bitkiyi eti muhafaza etmek için kullanırlardı ![]() ![]() Ortaçağ’da afrodizyak özelliğiyle ön plana çıkan kişniş aşk iksirlerine katılırdı ![]() Kişnişin her yerinde keskin bir koku vardır, bir Peru kabilesi bu kokuyu o kadar çok sever ki, yapraklarından parfüm yapar ![]() Kişnişin günümüzde Orta Avrupa, Hollanda, Romanya, Rusya, Hindistan, Doğu Asya, Japonya, Kuzey ve Güney Amerika, Mısır ve özellikle Marokka'da tarımı yapılmaktadır ![]() Nelere faydası vardır? - Cinsel gücü arttırır ve cinsel arzuyu kamçılar - Sinirleri yatıştırır - İştah açıcı etkisi vardır - Gaz söktürücüdür - Tansiyonu düşürür - Baş dönmesini giderir Nasıl kullanılır? Tohumu: Domates turşusu, sosis, köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprağı: Körpe alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir ![]() Gövdesi: Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilir Kökü: Taze kökü sebze gibi pişirilip yenilir Tozu: Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır |
![]() |
![]() |
|