Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkisi, kereviz, özellikleri

Kereviz Bitkisi,Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kereviz Bitkisi,Özellikleri




Kereviz Bitkisi,Özellikleri

Latince ismi : Apium graveolens

Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: “Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor Böbreklerden kumu, taşı döküyor Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor

Kereviz Sinirli Olmayı Önlüyor

Akdeniz mutfağının lezzetlerinden kereviz, içerdiği maddeler sayesinde sinirliliği önlüyorB vitamini, demir ve kireç yönünden zengin olan kereviz şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geliyor Uzmanlar düş kırıklığı çekenlerin kereviz ve havuç yemesini tavsiye ediyor Salatası, çorbası, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi, yemeklere kendine özgü bir lezzet de katan kereviz, içerdiği değerlerle alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor Yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi bulunan ve anavatanı Güney Avrupa olan kereviz, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiyor ve soğuk havada kolayca don tutuyor

Uzmanlar, lezzeti ve besin değerinde kayıp meydana gelmemesi için kereviz alırken don yememiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor Kerevizin içeriğindeki ’sedanonik anhidrit’, ’sedanolin’, ‘limonen’, ‘palmitik asid’ ve ‘gayakol’ gibi maddeler sayesinde zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden uzmanlar ayrıca B vitamini, demir ve kireç içeren kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini ifade ediyorlar Uzmanlar idrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini kaydediyorlar

Cinsel gücünüzü arttırın: Kereviz

Kerevizin tarihi çok eskilere, antik Yunan’a kadar dayanır O zamanlar kereviz o kadar kutsal bir bitki olarak biliniyordu ki, spor yarışmalarını kazananların başlarına ödül olarak yabani kerevizden taç yapılıp konulurdu Ancak kerevizin şöhreti kötü bir talihsizlik sonucu (spor yarışmalarını kazanan kralın oğlunu kereviz yaprakları arasına giren bir yılan soktu) lekelendi ve yalnızca ölüm çelengi olarak kullanılmaya başlandı

Kereviz, çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilir, ancak ılıman ve nemli iklimlerde daha verimli olarak yetişir Geniş yaprakları ve uzun yaprak sapları ve şişkin bir gövdesi vardır İki çeşit kereviz vardır, bunlarda bir tanesi kökü yumru bağlamayan, yaprak sapları uzun olan yaprak kerevizi, diğeri ise, yaprak sapları kısa kökü yumrulu, kök kerevizidir

A, B ve C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve kireç içerir Kanserden yüksek tansiyona, gripten kolestrole kadar her türlü hastalığa karşı tedavi edici etkisi vardır Onun mucizevi etkileyici gücü geçmişte Yunanlılar ve Romalılar tarafından keşfedilmiş ve onlar kerevizi tıpta ve yemeklerinde kullanmaya başlamışlardı

2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, “altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun” demiştir Özellikle erkeklerde cinsel arzuyu kamçılayan ve cinsel gücü arttıran kereviz, zamansız iktidarsızlık için doğal bir çaredir

Kerevizin anayurdu Akdenizdir Eski Yunan, Romalılarca koku verici olarak ve ayrıca şifalı ot gibi kullanıldığı bilinmektedir Yaprakları ise çeşitli dönemlerde hüznün ve zaferin simgesi olmuştur Homeros, İlyada’sında Archille in bu bitkiyi görkemli saçlarının tedavisinde kullandığından söz eder

Sağlıktaki rolü

C vitamini yönünden oldukça zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının % 15 ini karşılar 100 gr kerevizde 2 mgr A vitamini, 15 mgr C vitamini, 4 mgr kalsiyum, 10 mgr potasyum ve 2 mgr demir bulunur İki orta boy kerevizde sadece 20 kalori vardır

Son yıllarda yapılan araştırmalar kerevizin kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterole kadar her türlü hastalığa karşı savaştığını ortaya çıkarmıştır

Amerika da yapılan deneylerde, kerevizin içindeki kimyasal maddelerin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, canlılarda tümör oluşumunu önlediği ve tümör oluşum riskini % 38 ile % 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir

Her gün kereviz yiyen ya da kereviz suyu içen hastaların tansiyonunun düştüğü ve kan basıncının dengelendiği görülür Vücudun kaybettiği suyu yenilemenin en iyi yolu kereviz suyu içmektir Kereviz suyu aynı zamanda stresi azaltır, uykusuzluğa iyi gelir ve baş ağrılarını engeller

Diyet yapanlar için de faydalı olan kereviz suyu, tatlı ihtiyacını engeller Sindirim sistemi ve böbrekleri dengeli çalıştırır İyi çiğnenerek yenen kerevizler mideyi güçlendirir Yorgunluğa ve iştahsızlığa iyi gelir

Nelere faydası vardır?

- Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar

- İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır

- Sinir yorgunluğunu engeller

- Kanı pisliklerden temizler

- Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır

- Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar

- Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır

- Unutkanlığa iyi gelir

- İdrarı söker

- Kan ve süt yapar

- Karaciğeri temizler

- Yüksek tansiyona iyi gelir

- Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır

- Uykusuzluğu giderir

- Baş ağrılarını geçirir

- Mideyi güçlendirir

Nasıl kullanılır?

Sofrada: Tohumu öğütülür Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir

Sağlık için: Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur Yaprağı çay gibi demlenerek içilir İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır

Satın alma

Kereviz satın alırken sağlıklı yaprakları olan sağlam, körpe kerevizleri seçin Sapının ezik, çürümüş olmamasına dikkat edin Kerevizleri buzdolabında, yıkanmamış olarak ve plastik torbalar içinde 2 haftaya kadar taze olarak koruyabilirsiniz



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.