Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karabiber, özellikleri

Karabiber Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karabiber Özellikleri




Karabiber Özellikleri

Latince ismi : Piper nigrum

Bilimsel sınıflandırma

Âlem

Plantae

Şube

Magnoliophyta

Sınıf

Magnoliopsida

Takım

Piperales

Familya

Piperaceae

Cins

Piper

Tür

Piper nigrum

Linnaeu

Familyası

Piperaceae

İlmi Adı

Piper nigrum

Fransızca

Poivre

İngilizce

Black Pepper

Almanca

Pfeffer

Kullanılan Kısmı

Meyvesi

Yetiştiği Yer

Hindistan, Malezya, Asya, Hindiçini, Endonezya

Toplama Zamanı

Aralık - Ocak, Temmuz - Ağustos

Özelliği

İştah açıcı, uyarıcı; sindirimi kolaylaştırır Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır

Sağlık Açısından

Sağlam midelere: Pankreasın üsaresini çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır

Kullanılışı

Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltır Dr Bouchardat'a göre karabiber anemiklerin aperitifidir 1/2-2 gr kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer

Mutfakta Kullanılışı

Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir

Estetik Açıdan

Yeri yoktur

Ek Bilgi

Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir

Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı

Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir

Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler

Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır

NASIL KULLANILIR

Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir

AYRICA SOĞUK ALGINLIĞINA GRİP NEZLE GİBİ RAHATSIZLIKLARINADA ÇAY İÇERİSİNE KARABİBER LİMON VE BAL KOYUP BİR KAÇ BARDAK TÜKETİLMESİNİN BU RAHATSIZLIKLARA İYİ GELDİĞİ TEST EDİLMİŞTİR



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.