Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuğunuz, ilk, yardım, önerileri

Çocuğunuz Ve İlk Yardım Önerileri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çocuğunuz Ve İlk Yardım Önerileri

Çocuğunuz ve İlk Yardım Önerileri

Çocuk büyütürken karşınıza hiç ummadığınız sorunlar çıkabilir, bu nedenle karşılaşabileceğiniz her türlü soruna hazır olmalısınız Size vereceğimiz bilgileri temel yaşam desteği kursuna gitmeden uygulamamalısınız

Çocuğunuzun yaşam desteğine ihtiyacı olduğundan emin olmadan uygulamaya girişmemelisiniz Çocuğunuz nefes alamıyorsa ya da nefes almada oldukça zorlanıyorsa, dudakları ve parmakları grileştiyse yaşam desteğine ihtiyacı vardır demektir Çocuğunuz sadece nefes alırken zorlanıyorsa hemen bir acil servise telefon edin Acil servis gelene kadar çocuğunuzu rahat nefes alıp verebileceği bir duruma getirin Çocuğunuzun yaşam desteğine ihtiyacı olup olmadığına emin olmak için aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekir

Yanıt Verip Vermediğini Kontrol Edin

Çocuğunuzun şuurunun yerinde olduğundan emin olmak için ona seslenin, herhangi bir cevap vermiyorsa ve baş bölgesinde bir yaralanma söz konusu değilse omuzundan fazla hırpalamadan titretin Başında ya da boynundan bir yaralanma söz konusuysa topuklarına vurun

Yardım İsteyin

Çocuğunuzdan hiç bir cevap alamıyorsanız vakit kaybetmeden ilk yardım çağırın Çocuğunuzda bir yaralanma söz konusu değilse onu da yanınıza alın ve ilk yardımı bu şekilde arayın Telefonunuza cevap verecek olan kişi size yardım gelene kadar ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır Çocuğunuz bu durumdayken yanınızda kimse yoksa ve kalp akciğer canlandırma konusunda deneyimliyseniz uygulamaya geçin Bunda bir deneyiminiz yoksa ve telaşlı olduğunuzdan yanlış işlem yapacağınızı düşünürseniz yardım çağırmak için aradığınızda telefona yanıt veren kişi size bazı önerilerde bulunabilir Telefonunuza yanıt verecek kişiye çocuğunuzun durumu hakkında detaylı bilgi verin (Şuurunun yerinde olup olmadığını, kanaması var mı? nabzı atıyor mu? Nefes alıp vermesinde bir sorun var mı? gibi) Ayrıca çocuğunuzun yaşını, kilosunu, alerjisi olup olmadığını, kullandığı ilaçları, sürekli tekrar eden bir hastalığı olup olmadığını mutlaka bildirin Vereceğiniz adresin size en kolay ulaşabilecekleri yerden olmasına dikkat edin Telefon eden siz değilseniz, telefonu eden kişiden neler yapmanız gerektiği konusunda aldığı bilgiyi size dikkatlice söylemesini isteyin Telefonu eden kişi söylenenleri tam olarak dinlemeli, karşısındaki insanın söyleyecekleri bitmeden telefondan ayrılmamalıdır

Çocuğa Uygun Pozisyon Verin

Çocuğunuza yeniden canlandırma işlemini uygulamadan önce onu bir masa üzerine ya da yere yatırın Çocuğunuzu yüzü yukarıda, başı kalbi ile aynı seviyede olacak şekilde yatırın Çocuğunuzun başında ya da boynunda bir yaralanma söz konusuysa onu kımıldatmayın ve nefes alıp almadığına dikkat edin Rahat nefes alıyorsa ve tehlikeli bir durum yoksa yardım gelene kadar onu öylece bırakın Çocuğunuz nefes alamıyorsa ve olduğu durumda suni solunum yapılamıyorsa hiç bir yerini sarsmadan, vücudunu bir bütün olarak sırt üstü yatıyor olmasını sağlayın

Havayolunu Açma

Çocuğunuz nefes alamıyorsa ve de bilinci yerinde değilse havayoluna gitmiş olan bir madde, gevşemiş dili ya da küçük dili nefes almasını engelliyor olabilir Bunların olmadığından emin olduğunuzda ya da çocuğunuzun başında, boynunda ve sırtında bir yaralanma olmadığında aşağıdaki yöntemi uygulamalısınız:

Baş arkaya/çeneyi kaldır yöntemi

Çocuğunuzun başına en rahat ulaşan elinizi alnına koyun Diğer elinizle (baş parmağınız hariç) bir ya da bir kaç parmağınızı çenenin ucundaki kemiğin altına koyun Alında bulunan elinizi hafifçe bastırırken çene kemiğinin ucundaki parmağınızla çeneyi yukarı bakar pozisyona getirin ya da başı yavaşça arkaya doğru itin Ağzın kapanmasına izin vermeyin kapanıyorsa baş parmağınızı dudaklarının arasına koyun ve dudaklarını birbirinden ayrık tutun Bu işlemleri yaparken çenenin altında bulunan yumuşak dokulara zarar verecek şekilde bastırmayın

Çeneye Baskı Uygulama

Bu işlemi çocuğunuz boynundan ya da sırtından yaralandığında uygulayın Bu pozisyonu uygularken siz onun baş tarafında olun ve dirseklerinizi onun başının her iki tarafına gelecek şekilde yerleştirin Ellerinizi alt ve üst çenesinin birleştiği yerde alt çenenin her iki tarafına yerleştirin ve yavaşça çeneyi yukarı bakar pozisyona getirin Çeneye baskı uyguladığınızda çocuğunuzun durumunda hala bir değişiklik söz konusu değilse ve omurgasında bir problem olmadığından eminseniz başını biraz geriye itebilirsiniz Size yardımcı olacak birisi varsa ondan boyun çevresine battaniye ya da havlu koyarak boyun da bulunan omurgayı doğrulamalıdır Bu pozisyonların ardından çocuğunuz nefes almaya başlasa da onu derhal uzman bir kişinin görmesi gerekmektedir

Nefes Alıp Vermeyi Kontrol Etme

a Bu işlemlerin her birini uyguladıktan sonra çocuğunuzun nefes almaya başlayıp başlamadığına dikkat edin Nefes aldığını görebiliyor musunuz?, burnuna yaklaştırdığınız bir ayna buğulanıyor mu? Nefes alması normalleşse de başını arkaya atarak ya da çeneye baskı uygulayarak havayolunun açık olmasına dikkat edin Bu aşamaya kadar yardım çağırmadınızsa hemen bunu yapın

Çocuğun şuuru yerine geldiğinde hareket etmesinde de bir sorun olmadığında onu yan çevirin Yeniden nefes almaya başladığında bir süre hiç durmadan öksürebilir Böylelikle mevcut olan tıkanıklığı çözmeye çalışabilir bu yüzden bu sırada ona müdahale etmeyin

Çocuğunuz nefes alamıyorsa ya da bunu rahat yapamıyorsa, dudakları grileştiyse, inleme tarzında ağlıyorsa akciğerlerine hava girmesine yardımcı olmanız gerekecektir Size yardımcı olacak kimse halen daha yoksa çevrenize arasıra seslenerek yardım isteyin

b Başına yakın olan elinizi çocuğunuzun alnına koyarak başını yukarı bakar pozisyona getirin Böylelikle havayolunun açık kalmasını sağlayın Çocuğunuzun ağzında nefes almasına engel teşkil edecek bir durum varsa bunları ortadan kaldırın Elinizle temizleyemeyeceğiniz bir durumda ise bir bez yardımı ile ağzını temizleyin Çocuğunuz kusma işlemine başlamışsa başını yan çevirin ve ağzındakileri boşaltmasına parmağınızla onu incitmeden yardım edin Daha sonra da eski haline geri döndürün Çocuğunuzun başında, boynunda ya da sırtında bir yaralanma varsa onu bir bütün olarak kaldırın ve bu şekilde kusmasına yardımcı olun

c Derin bir nefes alın ve ağzınızı çocuğunuzun ağzına dışarı hava çıkmayacak şekilde yapıştırın Bu işlemi yaparken başın geride olmasını sağlayan elinizin başparmağı ve işaret parmağıyla çocuğunuzun burun deliklerini kapatın

d Çocuğunuzun ağzına iki kez sakince nefes verin, nefeslerinizin süresi 1-1,5 saniyeyi geçmemeli Her iki nefes sonrası başınızı kaldırın ve oksijen alın Nefes verdiğinizde çocuğunuzun göğsünü sürekli gözlem altında tutun Nefesinizi tekrar üflemeden önce göğsünün indiğinden emin olun Bu sırada çocuğun karnında bir şişme olduysa şişiği indirmek için karnına basınç uygulamayın Basınç uyguladığınız taktirde çocuk kusabilir ve kusmuk akciğerlere gidebilir Karnının şişkin olması göğsün genişlemesine mani oluyorsa ve çocuğunuzun başında, boynunda ve de sırtında bir problem yoksa başını aşağı doğru eğerek çocuğu yan çevirin, karnına bir iki saniyelik yavaşça basınç uygulayın

e Siz nefes verdiğiniz halde çocuğunuzun göğsü hareket etmiyorsa üflediğiniz nefesin yeteri kadar kuvvetli olduğundan emin olun Üflediğiniz nefesinizden eminseniz çocuğunuzun göğsünün hareket etmemesinin diğer bir nedeni de havayolunun tıkalı olması olabilir Nefesinizi üflemeye devam ederken göğsünün kalkmadığını gözlemliyorsanız nefesinizi kuvvetlendirin ve çeneyi bir miktar daha kaldırın Göğsü hareket edene kadar bu işlemleri yapmaya devam edin Göğsü hareket etmeye başladıysa canlandırma işlemine devam edin

Dolaşımı Kontrol Etme

a Çocuğunuzun nefes aldığından emin olduğunuzda boynunun yan taraflarında nefes borusu ile boyun kasları arasında bulunan karotis damarlarına ait olan nabzı kontrol edin

b 5 saniye süresinde nabzın atmadığını fark ettiyseniz kalp akciğer canlandırmasını uygulayın Nabız atıyorsa kalbide çalışıyor demektir ve kalp akciğer canlandırmasına ihtiyaç yoktur Yeniden nefes almaya başlamadıysa suni solunuma devam edin Henüz yardım istemediyseniz bunu yapın Aradığınız halde yardım gelmediyse çocuğunuzun son durumunu bildirmek için tekrar arayın ya da yanınızda bulunan birinden aramasını isteyin Yalnızsanız ve de çocuğunuzun suni solunuma ya da kalp akciğer canlandırmasına ihtiyacı varsa onun yanından ayrılmayın çevrenize yüksek sesle seslenin ve yanınıza insanların gelmesini sağlayarak yardım çağırmalarını onlardan isteyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com