![]() |
Okul Öncesi Çocukta Davranış Gelişimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Okul Öncesi Çocukta Davranış Gelişimi3 - 4 YAŞ GRUBU SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM ![]() ![]() · Cinsiyetimi (kız-erkek) söyleyebilirim ![]() · Yaşımı bilebilirim ![]() · Anneme basit ev işlerinde yardım edebilirim ![]() · Annemden ayrılmam gerekirse ağlamam ![]() · Büyüklerimle ve arkadaşlarımla selamlaşabilirim ![]() · Eşyalarimi, oyuncaklarimi arkadaşlarimla paylaşabilirim ![]() · Hayali oyunlar oynayabilirim ![]() · Başka çocuklarla oyunlar oynayabilirim ![]() · Söylenen şarkilara eşlik edebilirim ![]() · Konuşulanlari dinleyebilirim ![]() · Grup işinde iş birliği yapabilirim ![]() · Başkalarinin duygusal tepkilerini anlayabilirim ![]() · Kendi vücuduma ait özellikleri bilir ve söyleyebilirim ![]() · Sira beklemeyi bilirim ![]() · Kendimden küçüklere sevgi ve ilgi gösterebilirim ![]() BİLİŞSEL GELİŞİM ALGILAMA ![]() ![]() · 4-8 parçali eşleştirme kartlarini eşleştirebilirim ![]() · 4-6 parçali bulyapi tamamlayabilirim ![]() · 3 değişik şekli (üçgen, kare, daire) şekil tablosuna yerleştirebilirim ![]() · 1,2,3 sayisini sirasiyla söyleyebilirim ![]() · Birden fazla olan nesnelerin, çok olduğunu bilir ve çoğul olarak ifade edebilirim ![]() ÖZBAKIM BECERİLERİ ![]() · Tek başima dişlerimi firçalayabilirim ![]() · Yardimla saç, tirnak, burun, kulak, ayak gibi organlarimin temizliğini yapabilirim ![]() · Yardimla meyve gibi yiyecekleri yikayabilirim ![]() · Içinde bulunduğum çevreyi temiz tutabilirim ![]() · Yemek yerken çatal, kaşik kullanabilirim · Suyumu kendim kullanabilirim · Iç çamaşirlarimi giyip çikabilirim ![]() · Ayakkabimi giyebilirim ![]() · Alttan kapali fermuarlari açip kapayabilirim ![]() · Orta büyüklükteki düğmeleri açip kapayabilirim ![]() · Vücut kisimlarini gösterebilirim (kol, bacak, göz) · Vücudumun kisimlarinin ne işe yaradiğina ait sorulara doğru cevap verebilirim ![]() SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM ![]() ![]() · Engellenirsem inat edip direnebilirim ![]() · İlgi çekmek için dramatik gösterilerde bulunabilirim ![]() · Başkalarina yardim etmeyi severim ![]() · Grup oyunlari oynayabilirim ![]() · Zaman zaman saldirgan davranişlarda bulunabilirim ![]() · Verilen kurallara uyabilirim ![]() · Yetişkinleri taklit edebilirim ![]() · Sevdiğim kişileri paylaşmayabilirim ![]() · Oyunlarda cinsiyet ayrimi yapabilirim ![]() · Hakkimi savunabilirim ![]() · Duygularimi ifade edip paylaşabilirim ![]() · Başkalarinin görüşlerini alabilirim ![]() · Grup içinde işbirliği yapabilirim ![]() · Eşyalarimi paylaşabilirim ![]() BİLİŞSEL GELİŞİM ![]() ![]() · Dört seçenekten istenilen rengi seçebilirim · Altı rengi isimlendirebilir ve genelleyebilirim ![]() · Sekiz parçalı eşleştirme kartlarini seçip, düzenleyip eşleştirebilirim ![]() · Orjinal resim ile ayni resmin gölgesini esleştirebilirim ![]() · Sayilari ezberleyebilirim ![]() · 1 den 5'e kadar olan nesneleri dokunarak sayabilirim ![]() · 5'e kadar sira dizisi içindeki sayilari seçer ve isimlendirebilirim ![]() · 5'e kadar olan sayi kümelerini ve sayilari eşleştirebilirim ![]() · 6 adet bloğu büyüklük sirasina göre dizebilirim ![]() · Nesneleri görmeden dokunarak tanimlayabilirim ![]() · 6-8 parçali bir bulyapi tamamlayabilirim ![]() ÖZBAKIM BECERiLERi ![]() ![]() · Hapşırınca elimle ağzımıı kapayabilirim ![]() · Sofra kurallarina uygun bir şekilde oturup yemek yiyebilirim ![]() · Kamiş kullanarak içecekleri içebilirim ![]() · Becerikli bir şekilde giysilerimi giyip çikarabilirim ![]() · Ayakkabi bağciğimi bağlayabilirim ![]() · Giysilerimin önünü ve arkasini ayirt edebilirim ![]() · Küçük düğmeli giysilerimi kapa***** giyebilirim ![]() · Alt ucu kapali sabit fermuari çekip kapayabilirim ![]() ![]() ![]() · Dişlerimi firçalayabilirim ![]() · Yakin çevremizde yalniz başima,bağimsizca gezinebilirim ![]() · Eşyalarimi toplayip, ufak tefek işlerde büyüklerime yardim edebilirim ![]() 5-6 YAŞ GRUBU ÖZ BAKIM BECERİLERİ ![]() ![]() · Saçlarımı tarayıp, dişlerimi fırçalayabilirim · Tuvaletimi yalnız başıma yapabilirim · Sofra kurallarına uygun olarak çatal, bıçak, kaşık kullanarak yemek yiyebilirim SOSYAL ve DUYGUSAL GELİŞİM ![]() ![]() · Kendi arkadaşlarımı kendim seçebilirim · Küçük grup oyunları oynamayı severim · Küçük çocukları ve hayvanları çok severim · Yetişkin giysileri giymekten çok hoşlanırım · Evcilik oynamayı çok severim · Yapamadığım şeyler için yetişkinden yardim isterim · Bir oyun için gerekli kuralları anlayabilir ve o kurallara uyabilirim · Günlük programın başlangıç ve bitiş zamanını anlayabilirim · Basit alışveriş işlerini yapabilirim · Kendim ile ilgili kızgınlık, mutluluk, sevgi gibi duygularımı belli edebilirim · Yetişkin rollerini taklit edebilirim · Yemek zamanı sohbetlerine katılmayı severim · Üzüntü içinde olan arkadaşlarıma sempati gösterip yardim edebilirim · Basit aletler kullanarak yapı, inşaat oyuncakları ile oyunlar planlayıp oynayabilirim · Sorumluluk alır ve aldığım sorumluluğu yerine getirebilirim · Mantık dışı korkularım olabilir · Davranışlarımın büyükler tarafından beğenilmesine çok önem veririm · Kendi haklarımı koruyabilirim · Sosyal kuralların nedenlerini anlayabilirim · Sakin ve sessiz durmaktan hoşlanmam · Zaman zaman alıngan olabilirim · Tenkitlerden hiç hoşlanmam BİLİŞSEL GELİŞİM ![]() · 10 - 12 Kadar resmi eşleştirebilirim · 12 Parça verildiğinde 10 parçalik bir bilmeceyi tamamlayabilir ve işe yaramayan 2 taneyi ayirabilirim · Iki değişik ses arasindan ayni ve farkli olani seçebilirim · Görmesem bile tanidiğim bazi sesleri taniyabilirim · Dokunarak soğuk sicak ilik nesneleri ayirabilirim · Görmeden dokunarark kumaşlarin özelliklerini tani***** eşleştirebilirim · 8 sayisinin ardindan gelen sayinini ne olduğunu söyleyebilirim · 20'ye kadar olan nesneleri sayabilirim · Dakika belirtmeden saati söyleyebilirim · 1'den 10'a kadar karişik verilen sayilari siralayip, sira içinde eksik olan sayiyi bulabilirim · 1'deden 10'a kadar sayilarla toplama ve çikarma işlemi yapabilirim · Nesnelerin sira içindeki pozisyonlarini birinci, ikinci, üçüncü gibi isimlendirebilirim ![]() · Para birimlerimizi taniyabilirim · Sira ile haftanin günlerini söyleyebilirim · Anlatilan bir öyküdeki detaylari hatirlayabilrim · Sebep - Sonuç ilişkilerini kurabilirim · Telefonumu ve ev adresimi söyleyebilirim |
![]() |
![]() |
|