Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devlikten, gelişme, sonraki, yıldızlar

Devlikten Sonraki Gelişme Yıldızlar

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Devlikten Sonraki Gelişme Yıldızlar

Devlikten Sonraki Gelişme

Devlikten sonraki gelişme evresi, buraya kadar irdelenen evrelerden daha düşündürücüdür Bir yıldızı kırmızı devler bölgesine getiren genel ilerleme onu tekrar uzaklaştırabilir Çekim büzülmesi çekirdek reaksiyonlarını başlatacak koşulları oluşturabilir Yeni yakıtlar daha çabuk bitecek ve yıldız bir kez daha büzülmeye başlayacaktır

Bu geçiş evreleri, iki nedenle sonsuza kadar devam edemez İlk olarak, en fazla dengeli elementler periyodik cetvelde demir bölgesindeki elementlerdir Eğer hidrojenden daha ağır elementler çekirdek birleşmesiyle oluşacaksa reaksiyonlar demir bölgesine gelinceye kadar enerji verecektir Bundan sonraki reaksiyonlar, yöreye enerji verme yerine, yöreden enerji alacaktır Yıldızda ısı alan reaksiyonlar önemli düzeyde ise, yıldızın ısı enerjisi dışarı verilme yerine çok çabuk kullanılarak, çevrimin devam etmesi ani olarak duracaktır

İkinci önemli nokta ise, yıldız içindeki madde yozlaşmaya başladığı zaman daha fazla büzülmeye karşı koyacaktır Bu nedenle yine çevrim son bulacaktır Belli bir sıcaklıkta yoğunluk arttığı zaman madde yozlaştığı için bütün yıldızların yozlaşmış bir cisim olarak son bulacakları ortaya çıkar Bununla beraber, bir karışıklık vardır S Chandrasekhar tarafından kütlesi belli bir kritik sınırdan (1,4 Güneş kütlesi) az olmadıkça bir yıldızın tamamen yozlaşamayacağı gösterilmiştir Chandrasekhar sınırından daha büyük kütleli yıldızlar tamamen yozlaşamayacak şekilde, yoğunlukları ne kadar büyük olursa olsun büzülerek sıcaklıklarını arttıracaktır

Beyaz cüceler, böyle yozlaşmış yıldızlara örnektir Bunlara çoğunun sıcak olmalarından dolayı bu isim verilmiştir Renkleri beyaz olup ana kolun çok altında yer alırlar Bu onların yarıçapının çok küçük olduğunu ifade eder

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com