Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
enlemin, etkileri, nelerdir

Enlemin Etkileri Nelerdir

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Enlemin Etkileri Nelerdir

Enlemin etkileri nelerdir

- Dünya’nın dönüş hızı (çizgisel hız) enlemlere bağlı olarak değişir Kutuplara gidildikçe dönüş hızı azalır

- Atmosferin kalınlığı enleme göre değişir

- kutuplara doğru gidildikçe yerçekimi artar

- Gece-gündüzlerin uzama ve kısalma süreleri enlemlere göre değişir Kutuplara yakın enlemlerde gündüz ve geceler daha çok uzayıp kısalır Aynı enlem üzerindeki bütün noktalarda gündüz süreleri her zaman birbirine eşittir

- Enlemleri aynı olan bütün noktalar Ekvator’a eşit uzalkıltadır

-Yerleşme özellikleri ve yaşam biçimleri enlemlere göre değişir

-Sıcaklık, ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe azalır

-Kuzey Yarımküre’de güneyden, Güney Yarımküre’de ise kuzeyden esen rüzgarlar sıcaklığı artırır

-Deniz ve okyanusların sıcakluk ve tuzluluğu kutuplara gidildikçe azalır

-Cisimlerin gölge uzunluğu kutuplara gidildikçe artar

- Güneş ışınlarının düşme açısı, sıcaklıkler ve iklim özellikleri enlemlere göre değişir Buna bağlı olarak,

1 Bitki örtüsü

2 Tarım ürünleri

3 Toprak yapısı

4 Hayvan türleri

5 Akarsu rejimleri

6 Buzul alt sınırı ile orman, tarım ve yerleşme üst sınırları enleme göre değişir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com