Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akarsularında, nedenleri, taşımacılık, türkiye, yapılamamasının

Türkiye Akarsularında Taşımacılık Yapılamamasının Nedenleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye Akarsularında Taşımacılık Yapılamamasının Nedenleri

Türkiye akarsularında taşımacılık yapılamamasının nedenleri

Türkiye’deki akarsuların üzerinde neden taşımacılık yapılamıyor

Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en fazla etkili olan dış kuvvettirGerek aşındırma gerekse biriktirme yaparak yeryüzünü şekillendirir ve bu halen devam etmektedirAynı zamanda yer şekilleri de akarsulara etki ederAkarsuyun hızı,boyu,enerji üretme gücü hatta rejiminde yer şekillerinin önemli etkisi vardırYer şekillerinin uzanış doğrultusu,akarsuyun çıktığı yerin örneğin dağların dorukları gibi kıyıya yakın olması boyunu ve akış hızını etkilerEğimin çok az olduğu bir yerde akan akarsuyun hızı yavaştırMenderesler çizerek ilerler ve havzasında bir takım değişikliklere yol açar vb

Ülkemizdeki akarsularda taşıma yapılamamasının nedeni;akarsuların boylarının kısa ,rejimlerinin düzensiz ve eğimli bir arazi yapısına sahip olmalarındandır

Akarsularımızn üzerinde ulaşım yapılamayışının temel nedenleri:

- Akarsularımızın fazla eğimden dolayı hızlı akmaları

- Taşıdıkları su miktarının az olması ve seviyesinin yıl boyunca fazlaca değişmesi (rejim)

Akarsu yeryüzü şekilleri arasındaki ilişkiye gelince;

Akarsuların havzaları ve uzunlukları üzerinde etkili olmuştur Ülkemiz küçük bir ülke olmasına rağmen kapalı havzaların oluşmasına ve kısa boylu olmasına neden olmuştur Ayrıca yeryüzü şekilleinineğimli ve yüksek olması hidroelektrik üretimi üzerinde olumlu etki yapmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com