Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, göre, harita, ölçeklerine

Ölçeklerine Göre Harita Çeşitleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ölçeklerine Göre Harita Çeşitleri

Ölçeklerine göre harita çeşitleri

Büyük Ölçekli Haritalar:

IPlanlar: Ölçekleri 1/20000’e kadar olan haritalardır Şehir imar planları, kadastro haritaları bu türdendir

IITopografya Haritaları: Ölçeği 1/20000 ile 1/200000 arasında olan haritalardırJeolojik, topografik, morfolojik, ulaşım haritaları bu türdendir

Büyük Ölçekli Haritaların Genel Özellikleri:

1Paydaları küçüktür

2Dar alanı gösterir

3Ayrıntı gösterme gücü fazladır

4Küçültme oranı azdır

5Aynı alanı gösteren küçük ölçekli haritalara göre daha fazla alanı (düzlemde) kaplarlar

6İzohipsler arası yükselti farkı azdır

7Bozulma oranı azdır

B Orta ölçekli haritalar: Ölçekleri 1/200000 ile 1/500000 arasında olan haritalardır

C Küçük ölçekli haritalar: Ölçeği 1/500000’den daha küçük olan haritalardır Bu haritalar kıtaların, ülkelerin, dünyanın tamamını veya bir bölümünü gösterir Atlaslar, duvar haritaları küçük ölçeklidir

Küçük Ölçekli Haritaların Genel Özellikleri:

1Paydası büyüktür

2Geniş alanı gösterir

3Ayrıntıyı gösterme gücü azdır

4Küçültme oranı fazladır

5Aynı alanı gösteren büyük ölçekli haritalara göre düzlemde daha az alan kaplarlar

6İzohipsler arası yükselti arkı fazladır

7Bozulma oranı fazladır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com