Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgileri, coğrafi, kazakistan

Kazakistan Coğrafi Bilgileri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kazakistan Coğrafi Bilgileri

Kazakistan coğrafi bilgileri

Asya ile Avrupa arasında en önemli geçiş ülkelerinden birisi olan Kazakistan doğuda Çin Halk Cumhuriyeti, güneyde Kırgızistan-Özbekistan, batıda Hazar Denizi-Türkmenistan ve kuzeyde Rusya ile sınırdaştır

Komşuları

Kuzeyde ve batıda Rusya Federasyonu, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti, Güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan

Sınır Uzunlukları

- Rusya Federasyonu

6846 km

- Özbekistan

2203 km

- Çin Halk Cumhuriyeti

1533 km

- Kırgızistan

1051 km

- Türkmenistan

379 km

İklimi

Ülke genelinde sert karasal iklim hakimdir

Denizler

Hazar Denizi

Göller

Aral, Balkaş, Zaysan, Alakol, Tengiz ve Seletitengiz

Nehirler

Ural, Emba, Siriderya, Sarısu, İli, İrtiş

Toplam Orman Alanı

264 milyon ha

Üzerinde 16646 kişinin yaşadığı Kazakistan topraklarının yaklaşık yarısı platolar, tepelik ovalar, beşte biri dağlarla kaplıdır Ülkenin batı ve güneybatı kesimlerine egemen olan Hazar Denizi'nin güneyinde Üstyurd yaylası, Mangışlak yarımadasında ise Karadağ ve Akdağ uzanır Daha doğudaki Ural platosu ile Mugadjar tepeleri, Hazar'ı Turan ovasından ayırır

Ülkenin batı kesiminde Uludağ, doğu kesiminde ise Cengiz Dağları uzanır Altay dağ sisteminin uzantıları olan Tigirek, Listvyaga, Holzun sıradağları doğudan, Kazakistan sınırlarına girerken, Narum Kolbin sisteminin uzantısı olan Tarbagatay Sıradağları Kazakistan'a güneyden, Çungarya aladağları ise Balkaş gölünün güneyinden Kazakistan sınırları içine girer Kırgızistan sınırında yükselen Tanrı dağlarının kuzey batısında Çu-ili Dağları uzanır

Kazakistan'da 7 bini aşkın akarsu vardır Bu ırmakların çoğu yazları kurur Ülkeyi baştan başa geçerek Kuzey Buz Denizine dökülen baçlıca ırmaklar şunlardır: İşim, İrtiş ve Tobol

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com