Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atlası, kıtalar, puslu, rendekar

Puslu Kıtalar Atlası Rendekar

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Puslu Kıtalar Atlası Rendekar

Puslu kıtalar atlası rendekar

En uzun yolculuklar bile bir adımla başlar fakat işin en zor kısımlarından birisi o ilk adımı atabilmektirYaklaşık bundan bir ay önce okuduğum Puslu Kıtalar Atlası adlı romanı sitemde yazmayı tanıtmayı eşe dosta bildirmeyi ,düşünüyordum ama yazmaya başlamak ancak bu güne nasip olduEn baştan belirtmek gerekir ki bu kadar güzellikte bi eseri benim hakkaniyetiyle anlatmam mümkün değildir , ben sadece dilim döndüğünde gözüme çarpan güzelliklerden bahsetmek istiyorum

Yazının başlığından da anlaşıldığı üzere kitabı Ege üniversitesinde öğretim üyeliği yapan İhsan Oktay Anar yazmıştır ve bu kitap, kendisinin ilk romanıdırYazar türk edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en önemli yazarlandandır

Açıklayıcı bilgileri verdikten sonra asıl söylemek istediklerime gelmek istiyorumKitap bir edebi şaheser benim gözümde Hem tarih hem felsefen hem de mizah barındıran eser adeta bir başucu kitabı

Kitabın bu kadar güzel olmasının en başlıca sebebi kullandığı güzel dil ve olay kurgusu Kitabı elinize aldığınızda bitirmeden bırakamıyorsunuzKitabın masalsı dili sizi kendi içinde öyle sarmalıyor ki adeta ruhunuza işliyor238 sayfa olan kitap bitince insan üzülüyor , ben keşke kitap 800-900 sayfa olsaydı diye geçirdim ,içimden çünkü yazarın anlatışını methedicek kelime bulamıyorum

Kitaplar belli bilgi birikimleri sonucunda ortaya çıkarlarYazar bu bilgi birikimini fazlasıyla edinmiş durumdaÖzellikle osmanlı dönemini tasvir ederken bu kadar çok ayrıntıya girebilmesi ve o anların insanın gözünün önünde canlanması yazarın konuyu çok iyi araştırdığını kanıtlıyor

“Dünya bir düştür, ah evet dünya! dünya bir masaldır!”

Kitapta geçen bu cümle kitap hakkında çok güzel ipucu veriyor Kitabın içeriğini derinlemesine anlatıp henüz okumayanların zevklerini azaltmak istemiyorum ama kitap düşle gerçeğin arasındaki o ince çizgi üzerinde gidip ,geliyorO çizgiye dair çıkarımlar yapıyorBunu yaparken gerek felsefik gerekse mizahi yönden çok güzel şeylere değiniyor

Kitapta Rendekar denilen kişinin Fransız matematikçi ve filozof René Descartes olduğunu belirtmem gerekZira Rendekarın fikirleri üzerine geçen aforizmalarda kim bu rendekar diyebilirsiniz

Kitaptaki aforizmalara örnek olması, için kitabın arka kapağındaki yazıyı eklemekte fayda olduğunu düşünüyorum

“Yeniçeriler kapıyı zorlarken Uzun İhsan Efendi hala malum konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu…

“Rendekar doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öyleyse varım Oldukça makul Fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar: Düşünen bir adamı düşünüyorum Düşündüğümü bildiğim için, ben varım Düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum Böylece o da benim kadar gerçek oluyor Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum Öylese gerçek olan biri beni düşlüyor O gerçek, ben ise bir düş oluyorum

Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı ,kapandı az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları geçirdi:

“Dünya bir düştür Evet, dünyaAh! Evet, dünya bir masaldır

Kitap her ne kadar felsefik ve masalsı bir kitap olsa bile mizahi yönü çok kuvvetlidir Birçok yerinde tebessüm oluşur yüzünüzde , bazı şeylerin ne kadar güzel ne kadar ironik anlatılabildiğine şahit olursunuz

Fantastik bir şaheser olan bu kitap neden bu kadar meşhur değil derseniz size ekşisözlükteki bir arkadaşın söylediğini söyleyebilirimÖncelikle kendisi bir Türktür ve asıl mesele çıkıpta bilmediği tarihsel bir konuda türkler şu kadar kürt bu kadar ermeni öldürmüştür demez çünkü kendisi adam gibi adamdır

Kitap hakkında yazmak istediğim çok şey var ama insan böyle bir eser hakkında yazı yazarken heyecanlanıyor , sürç-ü lisan etmekten korkuyorBöyle güzel bir eser anlatmak hem zor hem de boş bir çaba sankiBu yazıyı okuduysanız hemen kitabı bir yerlerden bulun okuyun ve ne kadar haklı olup olmadığıma karar verinKesinlikle, okunulması gereken bir kitapHayatımda okuduğum en güzel romanlardan biri hatta birincisi diyebilirimSürç-ü lisan ettiysek affola , böyle güzel bir romanı edebiyatımıza kazandırdığı için İhsan Hocamıza müteşekkirim ,ALLAH kendisine uzun ömürler versin ki bizlerde onun eserlerini okumaya devam edelim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com