![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıŞOKLARDA İLK YARDIM ŞOK NEDİR? Kelime anlamı SARSILMA demektir ![]() ![]() BELİRTİLERİ: Kaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının şuuru genelde yerinde olmayabilir ![]() Rengi soluk, Vücudu soğuk ve terli, Gözleri göz çukuruna batmış şekilde, sanki burnu sivrilmiş gibidir ![]() Nabız zayıftır ve hızlıdır ![]() ![]() YAPILMASI GEREKENLER: - Uygun bir yere sırt üstü yatırınız ![]() - Etrafındaki kalabalığı dağıtınız ![]() - Az hareket ettirmeye çalışınız ![]() - Beynin kan dolaşımını ve çalışmasını kolaylaştırmak için, başta kanama yoksa başı aşağı getirip, ayak ucunu kaldırınız ![]() - Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz ![]() - Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz ![]() - Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız ![]() - Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız ![]() - Kırık varsa tahta parçası ile tespit yapınız ![]() - Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz ![]() - İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız ![]() YARALANMALARDA İLK YARDIM YARA NEDİR? Çeşitli nedenlerle vücut dokularının bütünlüğünün bozulması yada bir kısmının kaybına YARA denir ![]() Açık Yaralar, Kapalı Yaralar ![]() AÇIK YARALAR: Deri yüzeyinde görülebilen yaralara Açık Yaralar denir ![]() Sıyrık şeklindeki yaralar ![]() Kesik şeklindeki yaralar ![]() Delici yaralar ![]() Ezici yaralar ![]() Yırtılma şeklindeki yaralar ![]() Ateşli silah yaraları ![]() Isırma yaraları ![]() Yanık yaraları ![]() KAPALI YARALAR: Deri yüzeyinden görülmeyen, deri altı doku yaralanmalarına Kapalı Yara denir ![]() YARALANMALARDA İLKYARDIM: YAPILMASI GEREKENLER: Yaralıyı emniyetli bir yere alarak oturtunuz veya yatırınız ![]() Varsa önce kanamayı durdurunuz ![]() Ellerinizi sabunlu su ile yıkayınız ![]() Yara üzerindeki varsa giysileri dikiş yerinden sökünüz veya kesiniz ![]() Yara çevresinde varsa kılları temizleyiniz ![]() Yara üzerine pansuman koyduktan sonra yara etrafını sabunlu su ile temizleyiniz ve yaraya değmeyecek şekilde tentürdiyot sürünüz ![]() Yara kirli ise pansumanı kaldırıp, yarayı merkezden dış çevreye doğru ılık sabunlu su ile yıkayınız ![]() Yara üzerine pansuman koyup, sargı bezi ile sarınız ![]() Yaralı kısmın altına kalın karton vb ![]() ![]() Ağrıyı, şişliği ve morluğu önlemek için o bölgeye havluya sarılı buz koyunuz ![]() Yara içinde batık cisimler varsa, simitçik yapıp koyunuz ve sargı bezi ile sarınız ![]() YAPILMAMASI GEREKENLER: Yara üzerine tentürdiyot ve benzeri antiseptik sürmeyiniz ![]() Yara üzerine yara tozu, pudra, merhem, kül, tütün vb ![]() ![]() Yara üzerine pamuk koymayınız ![]() Batmış olan cisimleri çıkartmayınız ![]() Yaraya ve pansuman malzemesine el sürmeyiniz ![]() BURKULMALARDA İLK YARDIM BURKULMA NEDİR? Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarının; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına BURKULMA denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burkulmuş eklemi hareket ettirmeyiniz ![]() O eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz ![]() Burkulmuş ayağın üzerine basılmaz ![]() ![]() Burkulmuş ayağın altına 4-5 yastık koyarak kalp seviyesinin üzerine kaldırınız ![]() ![]() ![]() Burkulma kolda ise, kolu kalp seviyesi üzerinde olacak şekilde tülbentle kolu boyuna asınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elastik sargı ile sıkmayacak şekilde sarınız ![]() Parmaklarınızı oynatarak kaslarınızı çalıştırınız ![]() Böylece kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına çalışınız ![]() Her burkulmanın altından bir kırık, çıkık ya da eklem bağı yırtığı çıkabileceğini unutmayınız ![]() Bir ortopedi ve travmatoloji kliniğine götürünüz ![]() ![]() ![]() KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına KANAMA denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O HALDE KANAMALARI HEMEN DURDURMAK GEREKİR ![]() İÇ KANAMALAR: İç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması ,zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasıdır ![]() İç kanamalar 2 şekilde olur ![]() Gözle görülebilen : Akciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler vb ![]() ![]() Gözle görülmeyen: Karaciğer, dalak, pankreas vb ![]() ![]() İç kanamalar kişiyi ölüme götürebilir ![]() Bulguları: - Baygınlık hali, baş dönmesi vardır ![]() - Huzursuzluk vardır ![]() - Yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk vardır ![]() - Deri, nemli ve soğuktur ![]() - Susama hissi vardır ![]() - Nabız hızlı ve zayıftır ![]() ![]() - Solunum hızlıdır ![]() - Sanki hava alamıyormuş gibi his (hava açlığı) olur ![]() - Şuur azalır ve en sonunda şuur kaybolur ![]() YAPILACAK İLKYARDIM: - Yaralı sırt üstü yatırılır ![]() - Baş yana çevrilir ![]() - Şoka karşı tedbir alınır ![]() - Ağızdan içecek madde verilmez ![]() - Sarsmadan ambulans veya sedye ile hastaneye götürülür ![]() DIŞ KANAMALAR: Kanın damardan vücut dışına çıkmasıdır ![]() ![]() ![]() DIŞ KANAMALARI DURDURUCU YÖNTEMLER: Parmakla Basınç Yapma : Yara ufak ve kanama az ise, yara üzerine temiz bir bez ya da pansumanla BASTIRIN KALP KRİZİ ve ilk yardımı Kalp krizi yaşamı tehdit eden acil bir durumdur ![]() ![]() ![]() Kalp krizi belirtileri, aşağıdakilerden birkaçını ya da hepsini içerebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp krizi tedavisi, hastanın bilincinin kapalı ya da açık olmasına göre değişir ![]() A)Bilinci Kapalı, Nefes Almayan Hasta: En yakın acil sağlık kuruluşunu arayın, daha sonra müdahaleye başlayın ![]() ![]() ![]() Hastanın alnındaki elinizin baş parmağınız ve işaret parmağınızla hastanın burun deliklerini kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastanın göğsü yükseldiğinde hava vermeyi durdurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişinin bilek ya da boyun atardamarını 5-10 saniye boyunca nabız için kontrol edin ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinci Açık Hasta: En yakın acil sağlık kurumunu arayın, ilgiliye olası bir kalp krizini ve oksijen ihtiyacını iletin ![]() Hastayı nazikçe oturtun ya da yan oturur pozisyona getirin ![]() ![]() Özellikle boyun çevresindekiler olmak üzere giysileri gevşetin ![]() ![]() Hastayı sakinleştirin ve rahatlatın ama herhangi bir şey yedirip içirmeyin ![]() Eğer ambulans bulunamıyorsa hastayı en yakın hastanenin acil servisine götürün ![]() Bilinçsiz hasta kendine gelirse ve solunumu başlarsa yukardaki adımları izleyebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıTANIMI : Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan geçici müdahaleye İLKYARDIM denir İLKYARDIMDA AMAÇLAR : 1- Hayat kurtarmak 2- Durumunu korumak 3- Sakatlıkları önlemek İLKYARDIMDA 6 SAFHA : 1- Tedbir (İlkyardımcının kendisinin ve kazazedenin güvenliğinin sağlanması) 2- Teşhis 3- Tedavi 4- Telekomünikasyon (haberleşme) 5- Triaj (öncelikli kazazedenin belirlenmesi) 6- Taşıma İLKYARDIMCI’ da bulunması gereken özellikler : 1- Her zaman tedbirli olmalıdır 2- Soğukkanlılığını korumalıdır 3- Cesaret gösterilerinden ve emin olmadığı uygulamalardan kaçınmalıdır İLKYARDIM’ da haberleşebilecek telefon numaraları : 0-232-2777333 DEÜ-Zehir Danışma Merkezi 0-800-3147900 Sağlık Bakanlığı, Zehir Danışma Merkezi, ücretsiz hat 110 İtfaiye 112 Ambulans 154 Trafik polisi 155 Polis imdat 156 Jandarma imdat ECZADOLABInda bulundurulması gereken malzemeler 1- Üçgen sargı bezleri ( 1, 2 , 3 , 4) 2- Rulo sargı bezleri 3- Steril gazlı bezler 4- Flaster 5- Çengelli iğneler 6- Pamuk 7- Yara bandları 8- Antiseptik solüsyonlar (Batikon/Mersol 50 ml/100 ml ) 9- Turnike lastiği * 10- İlkyardım rehberi 11- Ağrı kesici İLKYARDIM ÇANTASInda yukarıdaki malzemelere ek olarak bulundurulacaklar : 12- Tebeşir 13- Makas 14- Cep feneri 15- Kağıt, kalem 16- Boyunluk (servikal kollar) * Turnike lastiği gerekli değildir; onun yerine, üçgen sargı bezi, kravat veya herhangi bir kumaş parçasını kullanmak daha uygundur |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıİlkYardımın A,B,C'si İlkyardım uygulamalarının öncelik sırasıyla üç temel amacı vardır; 1-) Yaşamı kurtarmak ve sürdürülmesini sağlamak 2-) Durumun kötüleşmesini önlemek, 3-) Olanaklar ölçüsünde iyileşmeyi kolaylaştırmak ![]() Yaşamı korumak ve sürdürülmesini sağlamak için ilkyardımcı; İlkyardımın ABC'sini uygular A-)Solunum yolunu açar; B-) Solunumu sağlar, C-) Dolaşımı sağlar Bir insanın soluk yollarında bir tıkanma olması, kendiliğinden soluk alıp vermenin bozulması, kalbinin durup damarlarındaki kan akışının kesilmesi dakikalar içinde ölüme neden olacaktır ![]() ![]() ![]() İlkyardımın ikinci ve üçüncü amacına ulaşmak üzere ilkyardımcı; Kanamayı durdurur, Gerekli sargıları yapar, Kırık ve çıkıkları hareketsiz hale getirir, Kazazedeyi durumuna uygun pozisyona getirir |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıEV KAZALARI 1) ŞOFBEN KAZALARINDA İLKYARDIM : Sofben sistemleri sıcak su temini amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() LPG ile çalışan şofbenler de bazen kazalara sebep olmaktadırlar ![]() ![]() ![]() — Hastayı bulunduğu yerden çıkarın ![]() — Zehirlenen kişiyi sırtüstü yatırın, soluk alıp almadığını kontrol edin ![]() — Nabız atışlarını araştırın ![]() — Nabız ve solunum yoksa suni solunum ve kalp masajına hazırlanın ![]() — Gaz kaçağında evi hemen havalandırın ![]() — Çukur ve kuytu yerleri süpürerek LPG'yi havalandırın ![]() — Suni solunum ve kalp masajı uygulayın ![]() — Acil tıbbi yardım çağrısını tekrarlayın ![]() Şofben kazalarında yapılmaması gerekenler : — Paniğe kapılmayın ![]() — Hastayı düştüğü yerde tedavi etmeyin ![]() — Gaz kaçağı olan mekanlarda 1 dakikadan uzun süre bulunmayın ![]() — Pencereleri ve kapıları kapalı tutmayın ![]() — Elektrik düğmesine dokunmayın ![]() — Ateş yakmayın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım Konuları2) ELEKTRİK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM : Elektrikle çarpılmak için akımın vücuttan geçerek + ve - kutuplar arasındaki devreyi tamamlaması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() 30 volt üstü doğru akım (DC) kaynakları tehlikelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elektrik çarpmalarında yapılması gerekenler : — Elektriği kesmek için sigortaları kullanın ![]() — Kuru tahta, sopa, ip, deri kemer ya da kuru gazete tomarı ile yaralının elektrik teli ile olan ilişkisini kesiniz ![]() — Lastik tabanlı ayakkabı giyin, kuru bir lastik eldiven takın ![]() — Elektrik akımını iletmeyecek kuru bir cismin üzerine çıkın ![]() — Hastayı giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın ![]() — Şuursuz ve soluk almıyorsa, ağızdan ağıza yapay solunum yapınız ![]() — Şuursuz fakat soluk alıyorsa, şok durumunu önleyin, ayaklarını yukarı kaldırın ![]() ![]() — Şuurlu ve soluk alıyorsa, sakin olarak dinlendiriniz ve bir çay kaşığı yemek sodası ve bir çay kaşığı tuzu 1/3 litre suda eritip, ilk yarım saat içensinde içiriniz ![]() ![]() — Varsa yanık tedavisi uygulayınız ![]() Elektrik çarpmalarında yapılmaması gerekenler : — Elektrik çarpan kişiye kalın lastik tabanlı ayakkabınız yoksa dokunmayın ![]() — Sigortaları kapatmadan yaralıya temas etmeyin ![]() — Çıplak elle çarpılmış kişiye dokunmayın ![]() — Çocukları olay yerinden uzak tutun ![]() — Dokunmak için iletken cisimler kullanmayın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıBoğulma Yaşam için gerekli temiz havanın alınıp kirli hava olarak geri atılmasına SOLUNUM, çeşitli nedenlerle solunum durması haline de boğulma denir ![]() BOĞULMA NEDENLERİ : — Solunum yolu; şuursuz olarak dilin arkaya gitmesi, başın öne doğru bükülmesiyle, yabancı cisim, takma dış, ağızda biriken kan veya solunum yollarının yaralanması, ses tellerinin şişmesi ya da kasılması gibi nedenlerle tıkanabilir ![]() — Çeşitli zehirli gazlar, kafa yaralanmaları gibi nedenlerle santral sinir sisteminin çalışmasının yavaşlaması, suda veya iple boğulmalar nedeniyle solunum yavaşlar veya durur ![]() — Kalp durması, şok durumu, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi nedeniyle de solunum durabilir ![]() — Göğüs duvarının delici yaralanmaları da boğulma nedenlerindendir ![]() BOĞULMA (ASPHXA) BELİRTİLERİ : Bunlar asfeksinin derece ve şiddetine göre ikiye ayrılırlar ![]() İlk aşamada görülenler : — Baş dönmesi ve halsizlik ![]() — Nefes darlığı — Nabızda sürat — Kısmı şuur kaybı ![]() — Boyun damarlarında şişme ![]() — Yanak ve dudaklarda morarma ile birlikte yüzde kızarma, kan toplanması ![]() Sonraki aşamalarda görülenler : — Dudaklar, burun, kulaklar ve ayak parmakları mavimtırak gridir ![]() — Solunum kesik ke------ veya hiç yoktur ![]() — Nabız yavaş ve intizamsızdır ![]() — Tam şuur kaybı vardır ![]() BOĞULMALARDA İLKYARDIM : — Solunum yoluna kaçan cisimlerin solunum yolunu tıkaması halinde Heimlich Manevrası uygulayın ![]() — Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve hastayı sırtüstü yatırın ![]() — Çeneyi yukarı kaldırın ve dili öne doğru çekerek solunum yolunu normal anatomik konuma getirin ![]() — Acil yardım isteyin ![]() — Suni solunum ve kalp masajına hazırlanın ![]() ![]() Suda boğulmada ilkyardım : — Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi karaya çıkarıp, sırtüstü yatırın ![]() — Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetip açın ![]() — Takma dişini – varsa - çıkarın ![]() — Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyin ![]() ![]() ![]() ![]() — Daha sonra ıslak giysileri çıkarıp battaniyeye sarın ![]() — Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnın altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıKalp Durması ve Kalp Masajı KALP DURMASINDA : Hasta bilincini yitirir ![]() Deri kül rengi olur ![]() Bilekte ve boyunda nabız atışı hissedislmez ![]() Gözbebekleri çok büyür ![]() KAPALI KALP MASAJI (Dışarıdan kalp masajı): — Hasta sırt üstü sert bir zemine yatırılır ![]() — Sıkı yerleri gevşetilir (Kravat, kemer v ![]() ![]() — Hastanın yanına diz çökülür ![]() — Hastanın göğüs kemiği (iman tahtası)'nın 1/3 alt kısmı tesbit edilir ![]() — Tesbit edilen yere el ayası konur, diğer el çaprazlama bunun üzerine yerleştirilir ![]() — Dirsekleri kırmadan vücut ağırlığını vererek göğüs kafesini 5-7 cm ![]() ![]() — Bu hareket dakikada 60-70 defa tekrarlanır ![]() — Çocuklarda bu hareket tek elle ve daha hızlı yapılabilir ![]() — Kalp masajı suni teneffüs metodu ile birlikte uygulanırken; a) Uygulayıcı tek kişi ise, 2 defa suni solunum yaptırıldıktan sonra 15 defa kalp masajı uygulanarak devam edilir ![]() b) Uygulayıcı iki kişi ise; bir suni solunuma karşılık diğer kişi 5 defa kalp masajı yapar ![]() Kalp masajına nabız normale dönünceye kadar ya da hastaneye götürülünceye kadar devam edilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıKanamalar Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına kanama denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genelde iç ve dış kanama olmak üzere kanamaları ikiye ayırabiliriz ![]() İÇ KANAMALAR : İç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması veya zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasına iç kanama denir ![]() İç kanamalar iki şekilde olur; 1) Gözle görülebilen: Akciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler v ![]() ![]() ![]() 2) Gözle görülmeyen; Karaciğer, dalak, pankreas v,b ![]() ![]() İç kanamalar kişiyi ölüme götürebilir ![]() — Baygınlık hali, baş dönmesi vardır ![]() — Huzursuzluk vardır ![]() — Yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk vardır ![]() — Deri nemli ve soğuktur ![]() — Susama hissi vardır ![]() — Nabız hızlı ve zayıftır ![]() ![]() — Solunum hızlıdır ![]() — Sanki hava alamıyormuş gibi bir his (hava açlığı) olur ![]() — Şuur azalır ve en sonunda şuur kaybolur ![]() Yapılacak ilkyardım: — Yaralı sırt üstü yatırılır ![]() — Baş yana çevrilir ![]() — Soka karşı tedbir alınır ![]() — Ağızdan içecek madde verilmez ![]() — Sarsmadan ambulans veya sedye ile hastaneye götürülür ![]() DIŞ KANAMALAR : Kanın damardan vücut dışına çıkmasına dış kanama denir ![]() ![]() ![]() Yapılacak ilkyardım: — Yara ufak ve kanama az ise; Yara üzerine temiz bir bez ya da pansumanla bastırın ![]() — Yara içindeki yabancı cisimleri çıkarmadan, — Kravat, eşarp veya varsa sargı bezini yara üzerine temiz bir pansuman koyduktan sonra sıkıca sarın ![]() — Yaralı veya kanayan kısmın kalp seviyesi üzerine yükseltilmesi ile kanama oldukça azalır hatta durulabilir ![]() DAMAR ÜZERİNE BASINÇ YAPARAK KANAMAYI DURDURMAK(TAZYİK NOKTALARI): Şakak bölgesinde : Kulak önüne parmağınızla bastırın ![]() Yüz bölgesinde : Kanamanın olduğu taraf alt çene kemiğinin orta kısmına parmağınızla bastırın ![]() Baş ve yüzün bir bölgesinde : — Önce yaralının arkasına geçin ![]() — Hastanın basını kanayan yana doğru eğin ![]() — 4 parmakla alt çene köşesinin hemen altına kanayan tarafta boyuna bastırın ![]() — Yaralının önüne durun ![]() — Başını kanayan tarata doğru eğin ![]() — Baş parmağınızla o taraf köprücük kemiğinin üçte bir iç kısmının arka ve alt tarafına doğru bastırın ![]() Bacak bölgesinde : — Yaralıyı sırt üstü ve düz yatırın ![]() — İlkyardımcı kanayan tarafta yer alır ![]() — Kasık kıvrımının üçte bir kısmından geçen atardamarı sıkıştıracak bir kuvvetle bastırın ![]() — Bacağı kalp seviyesinin yukarısına kaldırın |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıKırıklar Herhangi bir kuvvet zoru ile kemik bütünlüğünün bozulmasına "KIRIK" denir ![]() KIRIK ÇEŞİTLERİ : a ![]() b ![]() c ![]() KIRIKLARDA GENEL DUYGU VE BULGULAR : — Kırık yerinde ve yakınında ağrı — Dokunmaya karşı hassasiyet — Şekil bozukluğu — Şişlik, morluk — Haraketsizlik ve kuvvetsizlik — Kırık kemiklerin birbirine sürtünme sesi KIRIKLARDA GENEL TEDAVİ KURALLARI : — Eğer deride varsa yara üzerine steril bir pansuman ya da mendil koyup sarınız ![]() — Yara içinde görülen kemik parçalarını çıkarmaya çalışmayınız, kanama yapabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Kırık olup olmadığını önce elbisesi üzerinden hafifçe elle muayene ederek saptamaya çalışınız ![]() — Önce sağlam tarafın elbise kolunu çıkarınız ![]() ![]() — Elle hoyratça muayene etmeyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() — Kırık kemik uçlarını hareketsiz hale getirmek için kırık yerini tesbit ediniz ![]() ![]() — Tesbit için kullanılan karton, tahta gibi gereçler kırık yerinin bir üst ve birde alt tarafındaki eklemlerin ötesine kadar gelecek uzunlukta olmalıdır ![]() ![]() ![]() — Şok varsa önleyiniz ![]() — Kanama varsa bilinen önlemlerle kanamasını durdurunuz ![]() — Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası koyunuz ![]() — Yaralıyı battaniye ile örtünüz ![]() ![]() — Yaralı kısmı kalp seviyesinin yukarısına kaldırınız ![]() — Kırılan uzvu hangi durumda bulunduysanız o durumda tesbit ediniz ![]() ![]() ![]() — Ambulansla ortapedi ve travmatoloji kliniğine gidiniz ![]() OMURGA KIRIKLARINDA İLKYARDIM : Çoğu kez yüksek bir yerden düşme ya da trafik kazaları sonucu omurgada kırık ve/veya bazen içinden geçen omurilikte değişik derecelerde yaralanmalar olabilir ![]() — Yaralıyı muayene etmeden, belinde ya da boynunda ağrısı ya da başka bir şikayeti olup olmadığını sorunuz ![]() ![]() — Kesin tam bilinmedikçe belinde ağrısı olan bir yaralıda kırığın da olabileceğini unutmayınız ![]() ![]() — Eğer omurgasında bir kırıktan şüpheleniyorsanız, yaralıyı yerinden kaldırmadan altına genişçe bir tahta ya da kapı yerleştiriniz ![]() — Baş ve boyunun her iki yanına ayakkabılarını ve katlayarak elbiselerini koyarak boynunun oynamasını önleyiniz ![]() ![]() ![]() — Yaralıyı omuzlar, havsala, uyluk dizaltı ve ayak bileğinin üzerinden geçecek şekilde geniş bezlerle tahtaya bağlayınız ![]() ![]() ![]() — Aksi durumda kendiliğinden iyi olabilecek bir omurga kırığı, yaralı kişinin kaba bir şekilde muayene edilmesi, ayağa kaldırılması ya da uygun olmayan taşıma koşulları nedeniyle omurilik zedelenmesine yol açabilir ![]() ![]() — Yara varsa, yaraya steril pansuman koyunuz ![]() — Şok durumuna göre önlem alınız ![]() — Yaralının ağrısını dindiriniz |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıBandaj ve Sargı Pansumanları yerinde tutmak, organları uygun bir şekilde sarmak, tesbit etmek, gerektiğinde o bölge üzerinde basınç uygulamak vücudun o kısmının hareketini azaltmak ya da bütünüyle engellemek ve vücudun bir kısmının kan akımını azaltmak amacı ile kullanılan malzemeye denir ![]() SARGI ÇEŞİTLERİ : 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 1- SİLİNDİR (RULO) SARGILAR : Spiral sargı : Vücudun kalınlıkları aynı olan yerlerinde uygulanır ![]() — İlkyardımcı yaralıya dönük ![]() — Rulo sağ elde ![]() — Sargının ucu sol elde ![]() — Bilek kısmında iki kez tesbit yapınız ![]() — Sargıyı aşağıdan yukarıya, içten dışa ve birbiri üzerine 2/3 oranda örtecek şekilde sarınız ![]() — Sargı çok bol veya damarları, sinirleri sıkıştıracak kadar da sıkı sarılmamalıdır ![]() — Sarılma bittikten sonra; serbest kalan uç ikiye ayrılarak bir düğüm atıldıktan sonra o bölge etrafında dolanarak bağlanır ya da sargı ucu kendi üzerine çengelli iğne ile veya flasterle tutturulur ![]() Kol ve Bacaklarda uygulanır ![]() — İki kez bilekte tesbit yapınız ![]() — Birkaç kez spiral şeklinde sarınız ![]() — Kalınlık farkı olduğu kısımdan itibaren ters spiral sarıma geçiniz ![]() — Sarılışı, aynı yere geldiğinde aşağıya kendi üzerine doğru kıvrılır ![]() — Kalan uç flaster ya da çengelli iğne ile tutturulur ![]() Sekiz sargı : Özellikle diz, dirsek gibi eklem bölgelerinde ya da bu bölgelerin yakınlarının sarılmasında uygulanır ![]() ![]() Spika sargı : Özellikle omuz, kalça eklemi gibi yerlerin sarımın-da kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() SİLİNDİR (RULO)SARGILARIN UYGULAMA YERLERİ : El sargısı : — 2,5-5 cm, enindeki rulo şeklindeki sargı ile önce elin ön kısmından başlanarak, bir kez çepeçevre dolanır ![]() — Sonra elin baş parmak tarafından el sırtına oradan bileğin arkasına geçilir ![]() ![]() — Böylece el sırtını örtene kadar sarılır ![]() — Sonra el bileği etrafında 1, 2 kez dolanıp sargılama bitirilir ![]() Parmak sargısı : — Sargıya bilekten başlanır, bilek etrafında bir kaç kez dolanır ![]() — Parmak ucundan başlanarak spiral olarak parmak sarılır ![]() — Tekrar elin arka yüzünden el bileğine gelinir ![]() — Birden fazla parmak sarılacaksa; her parmak sarıldıktan sonra sargı bilek etrafında bir kez dolanır ve sonra el sırtından sarılarak parmağa geçer ![]() Baş sargısı : — Yaralı kişiyi bir sandalyeye oturtunuz ![]() — Yaralının arkasına geçiniz ![]() — Her iki silindir sargının rulo kısımlarım birer elinizde tutunuz ![]() — Sargının alt kenarını alında kaşların hemen üst kısmına yakın olarak koyunuz ![]() — Kulakların üst kısmından geçecek şekilde başın arkasına doğru sargı dolanır ![]() — Arka kısımda her iki sargı birbiri ile çapraz yaptıktan sonra üstte bulunan sargı başın önüne doğru dolanır ![]() — Altta bulunan sargı ise, başın orta yönünde olmak üzere öne doğru alma kadar getirilir ![]() — Alında tekrar her iki sargı çapraz yapılarak arkaya doğru dolanır, alttaki sargı başın orta yönünde arkaya doğru ve ilk sargı bir miktar örtecek şekilde çekilir ![]() — Bu şekilde, sarım bitirilirserbest uç önde kendi üzerine tutturulur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıŞok Kelime anlamı SARSILMA demektir ![]() ![]() BELİRTİLERİ : — Kaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının şuuru genelde yerinde olmayabilir ![]() — Rengi soluk ![]() — Vücudu soğuk ve terli ![]() — Gözleri göz çukuruna batmış şekilde sanki burnu sivrilmiş gibidir ![]() — Nabız zayıftır ve hızlıdır ![]() — Solunum hızlanmıştır ![]() YAPILMASI GEREKENLER : — Uygun bir yere sırt üstü yatırınız ![]() — Etrafındaki kalabalığı dağıtınız ![]() — Az hareket ettirmeye çalışınız ![]() — Beyninde kanın dolaşmasını kolaylaştırmak için başta kanama yoksa başı 15°-30° aşağı getirip, ayak ucunu 30-40 cm kaldırınız ![]() — Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz ![]() — Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz ![]() — Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız ![]() — Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız ![]() — Kırık varsa tahta parçası ile tesbiti yapınız ![]() — Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz ![]() — Yaralıyı battaniye ile örtünüz yaralı şuursuz ise katı yiyecekler vermeyiniz ![]() — İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız ![]() — İç kanama yoksa ve tıbbi bakım gecikecekse yarım bardak su içme bir çay kaşığı tuz veya karbonat karıştırıp 15 dakika ara ile içiriniz --->: İlk Yardım Konuları frmacil sayfa 2iki --->: İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıSokma ve Isırmasında İlkyardım Köpek Isırmasında ilkyardım : Bu tür yaralanmalara sık olarak rastlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Köpek ısırmalarında ilk akla gelecek durum "Kuduz" tehlikesidir ![]() ![]() ![]() — Köpek tutularak gözlem altına alınmalıdır ![]() — Köpeğin kuduz olup olmadığını anlamak için 10 gün karantina uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Köpeğin kimin olduğu, aşılı olup olmadığı saptanmalıdır ![]() — Kuduz bir köpek ısırması varsa durum polise ve ilgili sağlık kuruluşuna haber verilmelidir ![]() — Köpek ısırma olayı sırasında ya da karantina süresi içinde ölürse köpeğin başı antiseptik solüsyon ile ıslatılmış bir beze sarılarak ilgili laboratuara gönderilmelidir ![]() — Isırılan kişiye her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır ![]() — Hastaneye gitmeden önce ısırılan yeri bolca su ile yıkayınız ![]() — Üzerine temiz bir mendil kapatınız ![]() — Köpeğin ağzında kuduzdan başka diğer hastalık yapan mikroplarında bulunabileceği düşünülerek yaraya hastanede pansuman yapılmalıdır ![]() — Gerekirse hastanede tetanosa karşı aşı yapılır ![]() ![]() Akrep sokmasında ilkyardım : Akrep, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda verir ![]() ![]() ![]() ![]() Tükürük bezlerinin salgısı artar ![]() ![]() — Akrep sokulan kişiyi yürütmeyiniz, hareket ettirmeyiniz ![]() — Sokulan yerin yukarısını eşarp ya da mendille sıkınız ![]() — İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası koyunuz ![]() ![]() — Sokulan yere amonyak sürünüz ![]() — Eğer solunum durması ya da zayıflaması otursa ağızdan ağıza yapay solunum yapınız ![]() — Hemen hastaneye gönderiniz ![]() ![]() Arı sokmasında ilkyardım : Arı arka kısmındaki iğnesini deriye batırarak sokar ![]() ![]() ![]() — Sokulan bölgeyi hareket ettirmeyiniz ![]() — Sokulan yer üzerine buz koyunuz ![]() — Deride kalmış olan arı iğnesini alkol alevinde yaktığınız bir iğnenin ucu ile çıkarınız ![]() — Sokulan yer üzerine amonyak (bir kısım amonyak ve dört kısım su karışımı) sürünüz ![]() ![]() ![]() — Daha sonra yemek sodası (karbonat) eritilmiş su ile ısıtılmış bezi sokulan yer üzerine koyunuz ![]() — Eğer solunum zayıflaması ya da durması otursa ağızdan ağıza yapay solunum yapınız ![]() — Bu önlemlerle şikayetlerinde azalma olmuyorsa ve özellikle çok sayıda arı sokmalarında bekletmeden ve kesinlikle hastaneye gönderiniz ![]() — Eğer astımınız varsa arı sokması ile astım şikayetlerinizde de artma olabilir ![]() — Eğer ağzın içinden sokulmuşsa hemen bir buz parçasını ağızda eminiz çok çabuk şişlik ve solunum yolunda tıkanma olacağından hastaneye gidiniz ![]() — Duyarlı olan kişilerde şişlik yanma fazla olur ![]() ![]() ![]() — Arı sokulan yere çamur sürmeyiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıAğızdan Ağıza Suni Teneffüs Metodu — Kişiyi düz bir yere sırt üstü yatırınız ![]() — Çenesini yukarı gelecek şekilde başını geriye çekerek solunum yollarını açınız ![]() — Ağız çevresini temizleyiniz ![]() — Çeneye bastırarak ağzının açılmasını sağlayıp, diğer elinizle burun deliklerini tıkayınız ![]() — Derin nefes alıp ağızdan ağıza dakikada 12-15 defa üfleyiniz ![]() — Göğüs kafesinin yükselip, yükselmediğini kontrol ediniz ![]() — Solunum normale dönünceye kadar veya hastaneye ulaştırıncaya kadar işleme devam ediniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım Konuları[size="4">[u][color="]UYGULANMASI :[/size] — Turnike uygulanacak yer tespit edilir ![]() — Turnike malzemesi sıkıca 2-3 kez sarılır ve bağlanır ![]() — Sıkıştırma çubuğu (Turnike ağacı) yerleştirilir tekrar bağlanır ![]() — Kan duruncaya kadar sıkıştırma çubuğu döndürülür, kan durunca çubuk sabitleştirilir ![]() — Turnike bağlandıktan sonra uygulama zamanı bir kağıda kaydedilir ve görülecek şekilde vücuda asılır ![]() — Her 20 dakikada bir 5-10 saniye turnike gevşetilir ![]() — Uygulanan turnike bir saatten fazla uygulanmamalı, şayet uzun kalacaksa gevşetme aralıkları sıklaştırılmalıdır ![]() — Kol ve bacak kopmaları varsa, kopan uzuvla birlikte hastaneye götürülmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Yardım Konuları |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım KonularıYanıklar ve Haşlanmalar Yanmaları ve Haşlanmaları tanımak için temel bilgiler : Yanık, kendisini meydana getiren fiziksel etkenin adıyla anılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanığın derinliği yanında, yanık yüzeyinin genişliği de önemlidir ![]() ![]() ![]() Yanık, insanı dış etkilerden ve bakterilerden koruyan bir organı, deriyi devre dışı bıraktığı için hastalar kolayca enfeksiyon kapma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ateş, sıcak bir cisim, elektrik, radyasyon, asit ve bazla oluşan doku harabiyetine yanık, sıcak su, buhar vs ![]() ![]() YANIKLARIN DERECELERİ : 1 ![]() Deri yüzeysel olarak etkilenir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Derinin en üst tabakası ve ortalama 1,5 mm kalınlığındaki epidermis tabakasının tamamen harap olması anl***** gelmektedir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Derinin tüm katmanlarının ısıl etken nedeniyle tamamen tahrip olması demektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|