Ramazan'da Beslenme Tavsiyeleri |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan'da Beslenme TavsiyeleriRamazan'da Beslenme Tavsiyeleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin: "Ramazan'da en çok ayran, su ve karpuz tüketin" Yayına Giriş: 20082009 03:47:32 Güncelleme: 20082009 03:47:32 International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, "Uzun Ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmak gerekiyor" sorusunu yanıtladı Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi, havanın sıcak olması ve sahur-iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, "Uzun Ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmak gerekiyor" sorusuna şu yanıtı verdi: "Sahur ve iftar süreçlerinde mümkün olduğunca su içmeye özen gösterilmeli,elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran tüketmeli, daha çok sebze ve meyve yemeli, mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçınmalı, iftarda ağır, yağlı, kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalı, iftara çorbayla başlamalı, iftar öğününde mutlaka sebze yemeğine yer vermeli ve mümkün olduğunca iyi çiğneyerek yavaş tüketmeye özen göstermelidir" dedi İrkin, tavsiyelerini şöyle sürdürdü: "Ramazan aylarında öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla ise iftardan bir-iki saat sonra yaz ayında olmanın avantajını da kullanarak meyve tüketimine özen gösterilmelidir Özellikle yaz meyvesi olan karpuz bol su içeriği ile iyi bir seçimdir Sıcaklar da göz önünde bulundurarak ağır egzersizlerden kaçınmak gerektiğini ifade eden İrkin, "İftardan iki saat sonra hafif yürüyüşlerle destekleyerek daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku uyumayı sağlanabilir" dedi İrkin, "Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastaları gibi ve düzenli ilaç kullanması gereken kişiler oruç tutmaktan kaçınmalıdır Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmamalı, mutlaka kahvaltı niteliğinde meyve, sebze, yeşillik ve bol suyla desteklenmiş bir sahur öğünü yapılmalıdır Sahur yapmadan oruç tutmak iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk göz önünde bulundurulursa ciddi kan şekeri düşüklükleri, tansiyon düşmelerine bağlı baş ağrısı, uyku hali, baş dönmesi, tahammülsüzlük gibi sıkıntılara neden olabilmektedir" şeklinde konuştu |
Ramazan'da Beslenme Tavsiyeleri |
10-16-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan'da Beslenme TavsiyeleriRamazan'da beslenme önerileri Ramazan Ağustos'un birinde başlıyor Sıcak günlere rastlaması nedeniyle oruç tutanlar daha dikkatli olmalı İftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğu Ramazan'ın yemek kültürü açısından en belirgin özelliği İftarda kan şekeri çok düşük düzeye indiği için kısa sürede fazla miktarda besin tüketme isteği doğuyor Peki sağlıklı bir iftar menüsünde neler olmalı İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli İftar yemeğinden hemen sonra televizyon karşısına geçilmemeli, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmeli diyor uzmanlar Bu yıl Ramazan ayı yazın en sıcak günlerine rastladı ve beslenme konusunda daha dikkatli olunması gerekiyor Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekiyor |
|