|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağırsakta, bilgi, gaz, halinde, neler, sıkışması, yapılmalıdır |
![]() |
Bilgi Bağırsakta Gaz Sıkışması Halinde Neler Yapılmalıdır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilgi Bağırsakta Gaz Sıkışması Halinde Neler Yapılmalıdır?Bağırsakta gaz sıkışması halinde neler yapılmalıdır? İnsanın karnındaki gazı genelde kokusuz olan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur ![]() Bağırsaklardaki gazın %1'den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir ![]() ![]() Bunlar: Kalın bağırsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır ![]() Hava yutma (aerofaji) mide gazının en sık sebebidir ![]() ![]() Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır ![]() ![]() Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir ![]() ![]() ![]() Hangi Gıdalar Gaz Yapar ? Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur ![]() Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir ![]() Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur ![]() ![]() Sorbital: Sorbital meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir ![]() ![]() Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın bağırsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur ![]() ![]() Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaza Bağlı Semptomlar ve Problemler Nelerdir? En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır ![]() ![]() ![]() Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir ![]() ![]() Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir ![]() Geğirti yapan iki nadir görülen kronik gaz sendromu vardır ![]() ![]() Meganblase sendromu özellikle ağır yemek yeme sonrası, yemek esnasında aşırı hava yutmaya ve bunun midede aşırı şişkinlik yapmasına bağlıdır ![]() ![]() Gaz-bloat sendromu ise reflü hastalığı ameliyatları sonrası oluşabilir ![]() ![]() ![]() Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır ![]() ![]() ![]() ![]() Çok Gaz Çıkartma Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır ![]() ![]() ![]() Karında Distansiyon (aşırı şişkinlik) Çoğu insan karında şişkinlik hissinin çok fazla gaz oluşmasına bağlı olduğunu düşünür ![]() ![]() Aşırı karın şişkinliği genellikle barsak çalışma bozukluklarına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve barsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur ![]() ![]() Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler ![]() Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu Bazı kişiler barsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı duyabilirler ![]() ![]() ![]() Tanı Metotları Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklar ekarte edilmelidir ![]() ![]() ![]() Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak durum takip edilebilir ![]() ![]() ![]() Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın barsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir? Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza bağlı rahatsızlıkları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir ![]() ![]() Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir ![]() ![]() Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona göre diyet düzenlemesi yapılmalıdır ![]() Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir ![]() Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir ![]() ![]() Sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir ![]() Şişkinliği azaltmanın yolları Mayo Clinic Health Letter’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor ![]() ![]() ![]() Süt ürünleri Süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Bazı sebzeler Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor ![]() ![]() Aşırı meyve şekeri Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir ![]() Aşırı lif Öncelikle yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz ![]() Bazı tatlandırıcılar Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir ![]() Yağlı yiyecekler Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir ![]() Asitli ve içkili içecekler Bu tür içeceklerden uzak durmak, gaz üretiminin azalmasına yardımcı olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|